ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  03.09.2021 00:00:00

Průměrná mzda a počet zaměstnanců v Ústeckém kraji ve 2. čtvrtletí 2021 vzrostla o 12,8 % na 36 309 Kč

 

Proti stejnému období předchozího roku vzrostla ve 2. čtvrtletí 2021Ústeckém kraji průměrná hrubá mzda na přepočtené počty zaměstnanců o 12,8 %, reálně se zvýšila o 9,6 %. Počet zaměstnanců meziročně mírně poklesl, a to o 0,4 %.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda v Ústeckém kraji činila ve 2. čtvrtletí roku 2021 v přepočtu na plně zaměstnané osoby 36 309 , v porovnání se stejným obdobím roku 2020 se zvýšila o 12,8 % (o 4 113 ), navýšení v procentech bylo osmé nejvyšší. Proti průměru republiky bylo tempo růstu mzdyÚsteckém kraji vyšší o 1,5 p. b. Republiková průměrná mzda byla proti mzdě Ústeckého kraje vyšší o 1 966  (o 5,1 %). Zmzdou v hlavním městě Praze, která je dlouhodobě nejvyšší, zaostávala průměrná mzda zaměstnanců Ústeckého kraje o 9 854 , tj. o 21,3 %.

Navýšení spotřebitelských cen[1] ve 2. čtvrtletí letošního roku na hodnotu 2,9 %, vedlo k reálnému růstu mzdy jak v celé České republice (o 8,2 %), tak ve všech krajích. Reálná kupní síla obyvatel Ústeckého kraje za uplynulé 2. čtvrtletí vzrostla o 9,6 %. Nárůst reálné mzdy v relativním vyjádření byl v Ústeckém kraji mezi kraji osmý nejvyšší. Nejméně vzrostla reálná mzda v Praze.

Průměrná měsíční mzda podle krajů ve 2. čtvrtletí 2021 (osoby přepočtené na plně zaměstnané)

V oblasti zaměstnanosti došlo ve 2. čtvrtletí letošního roku ve většině krajů k meziročnímu nárůstu s výjimkou čtyř krajůKarlovarského, Ústeckého, Zlínského a Moravskoslezského, kde se počet zaměstnanců snížil. Subjekty s pracovištěm na území Ústeckého kraje zaměstnávaly v období dubna až června celkem 241,9 tis. osob (přepočteno na plně zaměstnané), proti stejnému období loňského roku to představovalo pokles o 1,1 tis. osob, tj. o 0,4 %. V mezikrajovém srovnání byl pokles v kraji třetí nejvyšší. Z hlediska počtu zaměstnanců se Ústecký kraj dlouhodobě řadí na 5. nejvyšší příčku mezi kraji a na celkovém počtu zaměstnanců České republiky se ve 2. čtvrtletí letošního roku podílel 6,1 %.

Meziroční růst/pokles zaměstnanců podle krajů ve 2. čtvrtletí 2021  (osoby přepočtené na plně zaměstnané)

Za první pololetí roku 2021 došlo k růstu průměrné nominální mzdykraji o 8,6 %. Spotřebitelské ceny se za uvedené období zvýšily o 2,5 %, reálná kupní síla obyvatel kraje vzrostla o 6,0 %. Ve většině krajů s výjimkou Prahy a Středočeského kraje, kde se počet zaměstnanců mírně navýšil, zaměstnanost meziročně poklesla.

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtený počet zaměstnanců dosáhla za 1. až 2. čtvrtletí letošního rokuÚsteckém kraji 34 738 , což představuje meziroční nárůst o 2 763 . V kraji bylo zaměstnáno v přepočtu na plně zaměstnané celkem 241,2 tis. osob. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku to znamenalo pokles o 3,4 tis. osob., tj. o 1,4 %.

 

Meziroční růst/pokles mezd a zaměstnanců podle krajů v 1. až 2. čtvrtletí 2021 (osoby přepočtené na plně zaměstnané)

 

Následující graf ukazuje vývoj průměrné hrubé měsíční mzdy v přepočtu na plně zaměstnané osoby v Ústeckém kraji za posledních jedenáct let.

 

Průměrná měsíční mzda v Ústeckém kraji v jednotlivých čtvrtletích v letech 2011 až 2021  (podle místa pracoviště přepočtené na plně zaměstnané osoby)

 

[1] Jedná se o index spotřebitelských cen za celou ČR.

 

Kontakt:

Růžena Funková

Krajská správa ČSÚ v Ústí nad Labem
e-mail:
ruzena.funkova@czso.cz
tel.: 605 452 027

Přílohy

 

3. 9. 2021


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688