Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  03.09.2021 11:56:05

Růst mezd opticky vylepšila srovnávací základna (Analýza makroindikátorů)

Průměrná hrubá měsíční nominální mzda ve druhém čtvrtletí vzrostla o 11,3 %, v reálném vyjádření pak o 8,2 %. Předčila tak naše i tržní očekávání. Naopak centrální banka, která očekávala nominální růst mezd o 12 %, může být se svým odhadem spokojena. Mzdový vývoj byl však výrazně ovlivněn loňskou nízkou srovnávací základnou. Po sezónním očištění růst mezd ve srovnání s předchozím kvartálem dosáhl pouze 1,2 %, což za nějakou překotnou dynamiku rozhodně považovat nelze. Navíc se na něm z velké části podílela výplata mimořádných odměn ve zdravotnictví. Medián mezd činil ve druhém čtvrtletí 32 408 korun.   

Za růstem mezd ve druhém čtvrtletí stál především veřejný sektor. Mzdový růst zde zrychlil ze 4,9 % y/y dosažených v prvním čtvrtletí na 17,7 % y/y ve čtvrtletí druhém. Na tomto vývoji se podílel především sektor zdravotní a sociální péče, kde odměny zaměstnancům spojené s kovidovou péči přispěly k růstu mezd v meziročním srovnání o téměř 44 %. 

V soukromém sektoru pak mzdová dynamika v Q2 v meziročním srovnání dosáhla 8,8 %. Ve váhově významném zpracovatelském průmyslu mzdy vzrostly o výrazných 11,3 % po 2 % zaznamenaných v prvním čtvrtletí. Zároveň výrobní sektor nabíral zpět některé pracovníky, když zde došlo ke zmírnění poklesu zaměstnanosti z 2,5 % na 0,6 %. Významně vzrostly i mzdy v sektoru pohostinství a ubytování (17,3 % y/y), což však lze zřejmě téměř výhradně přičíst na vrub statistické základny, na které se podepsalo loňské uzavření provozoven. Výrazně rostly i vyplácené mzdy u činností v oblasti nemovitostí (15,4 % y/y) a administrativních činností. Jediným sektorem, kde naopak došlo k poklesu mezd, byl sektor peněžnictví a pojišťovnictví.

Za celý letošní rok naše prognóza očekává růst průměrné mzdy v nominálním vyjádření o 4,8 %, v tom reálném pak o 2,2 %. Česká národní banka je v tomto ohledu opět mírně optimističtější, když počítá s jejich nominálním zvýšením o 5,4 % a o 2,4 % v reálném. Celkově dnešní data zapadají do naší skládanky, že ČNB v září zvýší úrokové sazby o 25 bazických bodů a o dalších 25 bodů v listopadu. K výraznějšímu utahování měnových podmínek na zářijovém zasedání dnešní data z našeho pohledu nepřinesla speciální důvod.

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688