Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  20.09.2021 17:23:28, aktualizováno 25.09.2021 09:02:56

Většina bankovní rady ČNB je pro zvýšení sazeb o 50 bb (Komentář)

Většina členů bankovní rady ČNB bude pravděpodobně na zářijovém zasedání hlasovat pro zvýšení úrokových sazeb o 50 bb. V tomto smyslu je již dříve vyjádřil Vojtěch Benda, Tomáš Holub, i viceguvernér Marek Mora a dnes pro Deník N také druhý viceguvernér Tomáš Nidetzký. Podle něj se na zářijovém jednání povede debata především o tom, jak rychle a o kolik budou sazby růst. O samotné potřebě měnovou politiku dále utáhnout tak centrální bankéři zjevně nepochybují. Nidetzký zároveň potvrdil předchozí slova guvernéra Rusnoka, že centrální banka je připravena zvyšovat úrokové sazby na každém dalším měnovém zasedání. Řekl také, že si dokáže představit, že se úrokové sazby ČNB budou vyvíjet v souladu s tím, co trh nyní očekává, což je podle něj zvýšení repo sazby o jeden procentní bod do konce roku.

Německé ceny průmyslových výrobců v srpnu rostly mírně pomalejším meziměsíčním tempem, které však bylo i tak oproti odhadům analytiků skoro dvojnásobné. Nastala tak podobná situace jako v případě ČR. Průmyslové ceny se u našich sousedů zvýšily oproti červenci o 1,5 %, zatímco trh očekával 0,8 %. V meziročním vyjádření jejich růst zrychlil z 10,4 % na 12,0 %. Platí tak i nadále, že výrobní sektor zůstává významným zdrojem proinflačních rizik. Polská průmyslová produkce v srpnu zaostala za očekáváními, když se meziročně zvýšila o 13,2 %, zatímco analytici očekávali růst o 14,6 %. Zde tedy pokračuje negativní vliv chybějících vstupů do výroby. Polská data jsou zároveň také negativním signálem před zveřejněním dat z českého průmyslu, k němuž dojde zhruba za dva týdny.

Na finančních trzích byl dnes zjevný nárůst rizikové averze, který vyvolaly zejména problémy významné čínské realitní společnosti Evergrande. Evropské akciové trhy se tak v průběhu dnešního obchodování dostaly na dvouměsíční minima. Index Euro Stoxx 600 odepsal 2,3 %. Podobným tempem klesaly po svém otevření také americké trhy. Směrem dolů zamířily rovněž výnosy na dluhopisových trzích. Na kurzu eura k dolaru se dnes negativní tržní sentiment překvapivě neprojevil a ten tak v podstatě stagnoval. Jinak tomu však bylo na regionálním trhu, kde ztrácely všechny tři měny, včetně české koruny. Ta v průběhu dneška odepsala 0,4 % a dostala se nad 25,45 CZK/EUR.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.



Přečtěte si také:

08.02.2024ČNB snížila úrokové sazby o 50 bb, koruna výrazně oslabila (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
22.06.2023Britská centrální banka překvapila zvýšením sazeb o 50 bb Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.05.2023Fed zvýší sazby o 25 bb, ECB o 50 (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688