Ceskaposta.cz (Česká pošta)
Daně a účetnictví  |  23.09.2021 11:31:00

Ze zboží menší hodnoty ze třetích zemí (do hodnoty 22 EUR z Číny) se začne platit DPH - Česká pošta

Od 1. července měli adresáti zásilek, které pochází ze třetích zemí, platit DPH, ať byla hodnota obsahu jakákoliv. Dosavadní praxe, kdy balíčky do hodnoty 22 EUR byly od DPH osvobozeny, měla 1. červencem tohoto roku skončit, což se však vlivem neschválené legislativy nestalo. Poslanecká sněmovna schválila 14. 9. 2021 novely zákonů o dani z přidané hodnoty a celního zákona, které jí byly vráceny Senátem ČR v červenci tohoto roku. K dokončení legislativního procesu je kromě zveřejnění ve Sbírce zákonů ještě nutný podpis prezidenta. Novely nabydou účinnosti následující den po zveřejnění ve Sbírce zákonů, což pravděpodobně nastane 1. října 2021.

Česká pošta je v celém celním procesu oním pomyslným pošťákem a řídí se platnými zákony České republiky. Česká pošta dostane zásilky do přepravy a doručí je konečným příjemcům. V momentě, kdy bude mít za povinnost vyměřit DPH i na zásilky pod 22 EUR, je připravena tuto činnost vykonávat a DPH konečnému příjemci zásilky vyměřit. Jakmile bude zákonem stanoveno jasné datum, od kdy bude povinnost DPH platit i za zásilky malé hodnoty, je Česká pošta připravena s klienty řešit výběr DPH.

K tomuto účelu již k 1. červenci 2021 zapracovala změny procesů na Mezinárodní poště, která má nové sídlo, když se ze Smíchova přestěhovala do Štěrbohol a kde došlo nejen ke změnám procesů, ale také k navýšení počtu celních deklarantů. Ti budou pracovat v novém systému předávání informací o adresátovi. To vše jsou kroky, díky kterým bude proces doručení zásilek pro zákazníky České pošty co nejrychlejší. Časové prodlevy v přijímané legislativě na pozici České pošty nic nemění a v momentě začátku výběru DPH bude připravena stejně, jako byla připravena na datum 1. července.

Co se změní

U zásilek pro fyzické osoby v hodnotě do 22 EUR, které nyní nepodléhají platbě DPH, bude nově tato daň zavedena. V současné době zásilky nízké hodnoty prochází jednoduchým celním řízením, které zajišťuje poštovní operátor či přepravce. Příjemce zásilky nemusí prakticky nic řešit a objednané zboží je mu přímo poštovním operátorem nebo expresním přepravcem doručeno.

Další výraznou změnou je povinnost i u zásilek do hodnoty 22 EUR nově podávat elektronické celní prohlášení. Stejné povinnosti se již v současné době vztahují na zásilky v rozmezí od 22 do 150 EUR, kdy doposud příjemce zásilek v celním řízení zastupoval většinou poštovní operátor či přepravce či jiný zástupce. Nově Celní správa ČR umožní občanům, aby si objednané zboží sami projednali v celním řízení.

Vzhledem k tomu, že 99 % veškerých zásilek objednaných mimo EU je dopravováno poštovním operátorem, vytvořila Celní správa ČR aplikaci eCeP, která nově umožní lidem podat celní prohlášení u zásilek přepravovaných Českou poštou, s.p. do hodnoty 150 EUR.

Podle nových pravidel zůstávají od DPH osvobozeny zásilky, které mají povahu darů a jsou zasílány příležitostně mezi fyzickými osobami do hodnoty 45 EUR. Ovšem i pro tyto zásilky bude nutné nově podat elektronické celní prohlášení.

Informace o nabídce České pošty jsou k dispozici na https://www.ceskaposta.cz/sluzby/celni-rizeni. Bližší informace o portálu Celnička jsou na odkaze www.celnicka.cz.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Út 14:40  Specialista/ka v oblasti účetnictví podnikatelů MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688