OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  13.10.2021 15:02:58

Pojišťovna VZP vystupuje z České asociace pojišťoven

Pojišťovna VZP požádala prezidium České asociace pojišťoven o vystoupení, aby se mohla plně věnovat zákonem svěřenému úkolu v oblasti zdravotního pojištění cizinců.

PVZP novelou zákona o pobytu cizinců dostala podruhé za úkol od zákonodárců zlepšit situaci v oblasti smluvního zdravotního pojištění cizinců. Poprvé to bylo v letech 1995–2006. PVZP tak bude činit v souladu se zákonem ve veřejném zájmu ochrany zdraví cizinců a garance úhrady zdravotnickým zařízením a bude se snažit řešit i problémy obtížně pojistitelných cizinců formou zvláštní úhrady.



„PVZP, která historicky na státní popud vznikla na smluvním zdravotním pojištění cizinců, se dlouhodobě v rámci ČAP neshodla na tom, co toto pojištění má být, jak má být provozováno a jaké tržní praktiky jsou zde únosné. Pohlížíme na toto pojištění jako na součást migrační politiky, dle příslušné evropské směrnice jako na důstojnou substituci veřejného pojištění. Bazírujeme na tom, že má sloužit primárně k úhradě zdravotní péče bez zbytečně vysokých získatelských provizi. Současně ale také vnímáme občasné problémy s obtížně pojistitelnými osobami a razíme cestu řešení – například formou zvláštní úhrady, nikoliv rozšíření veřejného zdravotního pojištění,“ řekl předseda představenstva Pojišťovny VZP Robert Kareš.

PVZP chápe, že Česká asociace pojišťoven je asociací všech členských pojišťoven a není jednoduché v rámci asociace sladit tento veřejný zájem daný zákonem s ryze tržním pojetím soukromého zdravotního pojištění. PVZP považovala za korektní požádat prezidium ČAP o vystoupení z této asociace, aby se mohla plně věnovat tomuto zákonem svěřenému úkolu a současně nestavěla ČAP do složité situace ochrany zájmů všech členských pojišťoven. PVZP považuje své dosavadní členství v ČAP za přínosné a děkuje za dosavadní spolupráci.



„Po novele zákona o pobytu cizinců, kdy PVZP podruhé obdržela zákonný úkol v oblasti zdravotního pojištění cizinců, se vztahy v rámci ČAP vyhrotily natolik, že naše vystoupení všechny zúčastněné strany chápou jako logický, deeskalační krok. Tento krok jsem opakovaně nabízel a jsem rád, že jsme zde došli ke shodě. Mimo rozporu v oblasti pojištění cizinců vnímám naše dosavadní členství v ČAP v podstatě standardně a určitě bych rád vyjádřil poděkovaní za spolupráci. Rozhodne nabízím i do budoucna dialog s ostatními členy na téma smluvního a dobrovolného připojištění, neboť díky naší zkušenosti a zázemí mateřské společnosti je naše přidaná hodnota obrovská. Nyní se pokusíme maximálně věnovat tomu, co nám bylo zákonem určeno,“ dodal Robert Kareš.



ČAP vítá kroky Pojišťovny VZP

Prezidium České asociace pojišťoven rozhodnutí Pojišťovny VZP opustit asociaci přivítalo. Prezidium ČAP už dokonce vyzvalo PVZP k odchodu z asociace nejen kvůli porušování etických pravidel, ale především pro ztrátu důvěry v její dobré úmysly. 

„Prezidium je přesvědčeno, že zavedený monopol nejen odporuje evropskému i národnímu právu, poškozuje samotné cizince i poctivé zprostředkovatele, ale především je toho názoru, že k nápravě stavu na trhu pojištění cizinců mohly být zvoleny účinné metody regulace nenarušující tržní prostředí. Některé z nich jsme zákonodárcům jako asociace pojišťoven i nabízeli. Toto řešení hodlá asociace pojišťoven dale prosazovat právě proto, aby byl vyvážen komerční a veřejný zájem při zachování toho, co je vždy v nejlepším zájmu subjektů na trhu i spotřebitelů, tedy zdravé konkurence. Jakkoli je monopolem postižena jen čtveřice z 26 členů asociace, považuje prezidium ČAP za nutné domáhat se práva v zájmu celého trhu pojišťoven. Je třeba také dodat, že prezidium asociace si váží předchozí spolupráce s PVZP v jiných oblastech," okomentoval situaci výkonný ředitel ČAP Jan Matoušek.

Zdroj: oPojisteni.cz

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688