mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  18.10.2021 04:28:00

Transformační program podpořil nové podnikatelské projekty v Mongolsku

Transformační program podpořil nové podnikatelské projekty v Mongolsku

14.10.2021 / 10:42 | Aktualizováno: 18.10.2021 / 04:28

Dne 8. října 2021 se velvyslanec Jiří Brodský a ekonomický diplomat Vardan Khachatryan účastnili v roli porotců soutěže pro mladé kreativní podnikatele, kterou organizovala česká Charita v Mongolsku.

Projekt byl spolufinancovaný Evropskou unií a z fondu transformačního programu Ministerstva zahraničních věcí České republiky. Tato iniciativa si klade za cíl prostřednictvím budování kapacit vytváření sítí, advokacie a výzkumu zlepšit kapacity organizací občanské společnosti v Mongolsku. Zvýšit zaměstnanost mládeže vytvořením nových pracovních příležitostí a podpořit společensky prospěšné podnikání ve venkovských oblastech.

Soutěž se konala ve virtuálním formátu prostřednictvím softwarového programu Zoom pro videokonference. Z celkového počtu 51 podnikatelských návrhů napříč provinciemi Bayankhongor, Dornogovi, Khentii, Selenge a Ulánbátaru se do užšího finálového výběru dostalo pouze 10 nejlepších, jejíž kreativita a inovativní obchodní nápady by mohly nejlépe posloužit k rozvoji svých komunit.

Porota se skládala ze zástupců Delegace Evropské unie v Mongolsku, Velvyslanectví České republiky v Ulánbátaru, Khan Bank, mongolské nevládní organizace Development Solutions a české Charity v Mongolsku.

První místo obsadil podnikatelský záměr na recyklaci odpadního papíru. Tento vyhozený materiál se recykluje a využije na výrobu upomínkových předmětů a jiných dekorací. Firma bude zaměstnávat ženy se zdravotním postižením, které jsou znevýhodněni, a v současnosti je pro ně velmi obtížné najít uplatnění na mongolském trhu práce. Po kandidátech se nevyžaduje předchozí zkušenost či vzdělání. Uplatnění najdou všechny, které o práci projeví zájem. Finální výrobky z recyklovaného papíru se budou veřejnosti nabízet k prodeji v obchodních centrech.

Na druhém místě se umístil projekt z oblasti ochrany životního prostředí. Tým mladých kreativců hodlá ve své provincii Dornogovi zredukovat množství potravinového odpadu ve školách a mateřských školkách zařízením na úpravu a využití biologicky rozložitelného odpadu. Výsledný recyklovaný produkt využijí místní farmáři jako hnojivo pro své výsadby. Součástí projektu bude osvěta dětí v oblasti ochrany životního prostředí zaměřená na plýtvání potravin.

Třetí místo obsadili mladí kreativci s business plánem na pěstování a kultivací organických produktů jako jsou mongolský česnek a med. Rádi by své dosavadní podnikání rozšířili a do tohoto procesu chtějí zahrnout jak místní farmáře, tak i lidi z okolí, pro které se vytvoří nové pracovní pozice.

Tři nejlépe hodnocené projekty získaly finanční příspěvek v přepočtu 100-120 tisíc CZK, který jim pomůže jejich podnikatelský záměr dále rozvíjet. Projekty se budou realizovat za asistence české Charity v Mongolsku, která bude dohlížet na naplnění jejich cílů a stejně tak zůstane v kontaktu i se všemi dalšími účastníky programu.

Zpracoval: Vardan Khachatryan, ekonomický diplomat Velvyslanectví České republiky v Mongolsku


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688