Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  20.10.2021 09:41:23

Ceny německých výrobců rekordně vzrostly; Čeká se na Béžovou knihu

Před necelou hodinou zveřejnil německý statistický úřad údaj o zářijovém vývoji cen výrobců. Ty překvapily výrazně větším zdražením. Meziměsíčně přidaly 2,3 % po srpnových 1,5 %, přičemž se čekal růst o 1,1 %. Meziročně jsou tak na 14,2 % z 12,0 %. Největší podíl měly ceny energií. Pro ČR je to signálem, že ceny importu v dohledné době nepoleví. Dále nás dnes čeká finální číslo pro zářijovou spotřebitelskou inflaci v eurozóně. Ta měla dosáhnout na meziročních 3,4 %, nejvýše od roku 2008. Jádrová inflace, která nezahrnuje ceny energií a potravin, ale měla činit 1,9 %, což je ale také nejvíce od roku 2008. Nicméně nižší jádrová, než celková inflace naznačuje, že ve srovnání s vývojem v Česku hrají v eurozóně přímo v ekonomice „vytvořené“ poptávkové cenové tlaky prozatím menší roli a vyšší inflace odráží spíše externí s covidem spojené nákladové faktory, jako růst cen energií a pohonných hmot, zdražování výrobního materiálu, či reakce německé vlády (dočasné snížení sazby DPH a její následné navrácení na původní úroveň). Obě míry inflace (jádrová i celková) se přitom v eurozóně odrážely na začátku roku od podobně nízké úrovně poblíž nuly.

Po zbytek dne očekáváme jen vydání tzv. Beige Book od amerického Fedu. Jedná se o report, ve kterém centrální bankéři komentují aktuální makroekonomické prostředí. Investory bude zajímat, zda se nedočtou nějaké indicie ohledně plánování snížení objemu nákupu aktiv (tedy zmírnění expanzivního nastavení měnové politiky) a následného navýšení úrokových sazeb. Nicméně Fed již komentoval, že rozhodnutí snížit nákupy aktiv nestojí v přímém vztahu s nastavením sazeb a neimplikuje tak jejich dřívější navýšení. V kontextu měnové politiky bude jistě zajímavé případné zhodnocení inflace. Fed se převážně drží názoru, že je vyšší inflace přechodná, a že tedy zvolní, jakmile se ekonomika oklepe z covidového šoku. Nicméně napětí v dodavatelských řetězcích se zdá bude trvat déle, a navíc se intenzivněji přidává tlak ze strany energií. Centrální bankéři také zmínili, že registrují růst cen v oddíle bydlení. Náklady spojené s bydlením mývají větší setrvačnost a mají tak potenciál podlomit postoj Fedu o přechodnosti zvýšené inflace.

Pohled zpět:

Cenovým tlakům v kategorii bydlení by výhledově ulevilo plánované rozšíření nové výstavby a její realizace. Ovšem chybějící materiál a dlouhé čekání na dodávky zboží tomu stojí v cestě. Včera byla v USA zveřejněna statistika o výstavbě nových domů, která nepotěšila. Počet nové výstavby se snížil o 1,6 % meziměsíčně a počet stavebních povolení klesl o 7,7 %. Počet dostavených domů se dostal pod počet těch stále ještě nedokončených.

Česká koruna včera oslabila nad úroveň EUR/CZK 25,50. Její trajektorii ke slabším hodnotám ale následoval i polský zlotý a maďarský forint. Za oslabením tak stály převážně globální faktory. Forintu nepomohlo ani včerejší rozhodnutí tamní centrální banky o navýšení hlavní úrokové sazby z 1,65 % na 1,80 %, jež bylo v souladu s tržním očekáváním.

Co bude:

ST: SRN PPI, EUR běžný účet platební bilance
ČT: EUR spotřebitelská důvěra, USA týdenní žád. o podp. v nezam.
PÁ: SRN, EUR a USA: PMI

 

Aktuální hodnoty měny/komodity

   

Aktuál

EUR/CZK

25,51

USD/CZK

21,93

EUR/USD

 

1,163

USD/PLN

3,936

Ropa Brent

USD/barel

84,37

Zlato

USD/unce

1776

Aktualizováno

9:06

Zdroj: Thomson Reuters

 

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688