Richard Vrdlovec (Capital Consultant)
Kryptoměny  |  23.10.2021 16:05:27

ENERGIE: Těžba kryptoměn zdražila elektřinu o 10%

Politika ČR a EU ohledně dotací cen elektřiny je zcela nesmyslná. Je potřeba omezit poptávku a zajistit dostatečnou nabídku. Zatímco nabídka byla dlouhodobě sabotována zbrklým odstavováním jaderných elektráren (obecně odklonem od klasických zdrojů energie), nyní je sabotována (uměle zvyšována) poptávka skrze vládní podporu.

Navrhované snížení či odpuštění DPHČeské republice a jiné formy veřejné podpory v jiných zemích dotují spotřebitelům vysoké ceny energií z veřejných zdrojů, takže současně zabraňují snížení poptávky na základě vyšší ceny a tudíž nepřímo tlačí na její vyšší úroveň, než by byla bez podpory. Při dohlédnutí od začátku na konec toku peněz tak jde o následujíc penězovod: daňový poplatník a spotřebitel energie a výrobce energie a majitel zdroje energie (např. ropy, plynu: Rusko). To absolutně nedává smysl!

Přitom existuje možnost, jak skrze vládní regulaci snížit poptávku po elektřině, aniž by to způsobilo negativní externality. Tou možností je zákaz kryptoměn, které se podílí na spotřebě elektrické energie zhruba 2%. Pokud by k tomuto zákazu vlády přistoupily, došlo by ke snížení cen elektřiny mnohonásobně vyššímu. To vyplývá z neelastických sklonů křivky nabídky a poptávky (graf vpravo; v případě elektřiny jsou v krátkém období křivky ještě strmější).


Na obrázku vpravo je taková situace znázorněna. Relativně malý posun poptávky z Q1 do Q2 způsobí relativně velké zvýšení ceny z P1 do P2. To je efekt těžby kryptoměn, které svým konceptem spotřebovávají vzácné zdroje planety a přes veškeré proklamace nemají pro společnost jako celek žádný reálný užitek. Opačný efekt by přineslo právě odstranění těžby, a tudíž jeho zákazem (či zákazem kryptoměn) by se A) snížilo množství vyrobené/spotřebované elektřiny a emisí B) snížila by se cena elektřiny. Můžeme si na základě grafu snadno představit, že 2% snížení poptávky by mohlo snížit cenu elektrické energie o 10%. Je-li to přesně 5% nebo 15% nechám na dalších výpočtech; mně připadá podstatné, že je to jednoduchá cesta se společenským prospěchem, o které jsem v souvislosti s vysokými cenami energií dosud neslyšel padnout jediné slovo. S touto možností je však do budoucna třeba počítat.

 

Velmi zjednodušený odhad efektu na cenu energie jsem založil na následujících velmi přibližných datech a dávám příležitost k jejich zpřesnění, zpřesnění výpočtu i dalším komentářům.

  • Spotřeba energie k těžbě bitcoinu 177 TWh ročně.
  • Podíl bitcoinu na celkové hodnotě kryptoměn 40%.
  • Celková spotřeba energií na světě 23 300 TWh.

  • Podíl spotřeby kryptoměn na celkové spotřebě energií vychází 1,9%.

  • Cenová elasticita poptávky po energii v daném roce -0.1 (vysoce neelastická), dlouhodobě -1.

  • Cenová elasticita nabídky mi není známa, mohu předpokládat neelastickou v krátkém a v dlouhém období bude záležet na konkrétních faktorech ovlivňujících nabídku zdrojů elektřiny.

     

    Richard Vrdlovec je investiční ředitel Zajišťovací fondu, určeného kvalifikovaným investorům

    Diverzifikovaný fond s opční strategii, která efektivně chrání proti velkým propadům na trzích.

    Zdroje Bloomberg, The Market Ear; Zásluhy Twitter/capconcz, Facebook/capcon.cz; Zajistovaci.cz 

Capital Consultant

Individuální správa majetku (‚wealth management‘) na mezinárodní úrovni. Uchováváme bohatství soukromým klientům i právnickým osobám. Vytváříme portfolia pro všechna období (‚all weather porfolios‘), která si povedou rozumně dobře i za nepříznivých ekonomických a tržních podmínek. Získejte individuální řešení, která odpovídají Vašim potřebám a životním situacím. Navrhneme Vám investice z širokého portfolia aktiv i produktů nejlepších mezinárodních správců (‚hedge funds‘).

Více informaci na: www.capcon.cz  twitter.com/capconcz  fb.com/capcon.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688