OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  25.10.2021 10:52:15, aktualizováno 01.12.2021 12:40:00

Pojistitelé mají obavy ze „šrotu“ ve vesmíru

Americká NASA řeší velký problém. Oběžná dráha Země je doslova obehnána odpadky. Po více než po 50 letech od přistání Neila Armstronga na Měsíci tak lze konstatovat, že máme kolem naší planety velké smetiště. A vesmírný šrot dělá starosti také pojistitelům.

V posledních desetiletích vyslalo lidstvo do kosmu už tisíce satelitů a tím také značné množství odpadu, který krouží kolem Země. To ovšem znamená problém. Rostoucí rizika kolizí vedla k tomu, že několik pojistitelů, kteří nabízejí pojištění satelitů, se stáhlo nebo dokonce opustilo daný segment pojistného trhu. Richard Parker, který je spoluzakladatelem společnosti Assure Space, která patří pod skupinu AmTrust Financial, v této souvislosti potvrdil, že vesmírný šrot je pro pojišťovny skutečným problémem.

Z údajů společnosti Seradata, jež zveřejňuje údaje o „provozu“ v kosmu, vyplývá, že v současné době se na oběžné dráze vyskytuje 8 055 satelitů, z nichž 42 % již není aktivních. Většinou operují na nízké oběžné dráze (Low Earth Orbit – LEO), tj. obecně ve výšce 400–1000 km, přičemž není výjimkou, že se šrot nalézá i ve vzdálenost od Země až 2000 km. Tzv. LEO satelity mají normálně velikost malé ledničky s tím, že obvykle je vyžadováno krytí na hodnotu 500 000 – 1 mil. USD. Počet aktivních satelitů však rychle roste. Za poslední rok činí nárůst 68 % a za posledních 5 let více než 200 %. Většina nových satelitů pochází od společnosti SpaceX amerického miliardáře Elona Muska.

Koncentrace odpadu či trosek a růst počtu nasazených satelitů logicky zvyšují možnost kolizí. V důsledku toho společnost Assure Space, která doposud pojišťovala většinu satelitů ve vesmíru, zhruba před rokem z tohoto byznysu vystoupila. U těch mála pojištění, jež se přesto v současné době ještě sjednávají, se vylučují škody způsobené kolizemi. Podle Parkera by mohlo být v nejbližší době obtížné udržet tento druh pojištění, jelikož pojistitelé stále více poznávají, že jde o významné a extrémně drahé riziko.

Zdroj:
versicherungswirtschaft-heute.de/maerkte-und-vertrieb/2021-09-06/neues-problem-fuer-houston-versicherer-fuerchten-sich-vor-weltraumschrott/

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688