AČSS (AČSS)
Stavební spoření  |  01.11.2021 14:25:07

7 dětem z 10 naspořili rodiče na start do života díky stavebku

Stavební spoření patří mezi nejvyužívanější způsoby, jak dětem našetřit na budoucnost. Na start do života takto rodiče nebo prarodiče vybavili téměř 70 % Čechů, kterým je dnes mezi 18 a 45 lety. Našetřené peníze přitom dotazovaní nejčastěji použili na financování nebo rekonstrukci prvního samostatného bydlení. Na 44 % z nich dostalo do vínku úspory do 100 tisíc korun, třetina pak až 200 tisíc korun. Vyplynulo to z říjnového průzkumu Asociace českých stavebních spořitelen.

Stavební spoření představuje ideální způsob, jak naspořit dětem na jejich budoucnost a pomoci jim vyřešit jejich bytové potřeby. Od jeho uvedení na český trh, tedy od roku 1993, takto svým dětem na start do života našetřilo 68 % rodičů nebo prarodičů. Většina dotazovaných přitom uspořené peníze investovala do prvního samostatného bydlení.

„Průzkum potvrdil, že nejčastěji využíváme úspory ze stavebka k financování bytových potřeb. Pouze zanedbatelné procento Čechů použilo tyto úspory k něčemu jinému, například k financování studia nebo k nákupu automobilu,“ uvedl Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen. Řada mladých se také rozhodla naspořené peníze dále zhodnotit, ať již prostřednictvím pokračujícího stavebka (26 %), nebo jiného spořícího či investičního produktu (13 %). Po uplynutí určité doby pak ale většina z nich (60 %) tyto peníze také nakonec využila k financování bydlení. „To je jasným potvrzením, že stavební spoření hraje pro Čechy zásadní roli a je klíčovým pomocníkem k naplnění jejich snů o bydlení,“ upřesnil Jiří Šedivý.

Nejčastěji přitom mladí lidé dostávají od rodičů či prarodičů úspory ze stavebka ve výši do 100 tisíc korun (45 %), zhruba třetina dotázaných pak do 200 tisíc korun. Každý druhý Čech přitom pokračuje ve spoření prostřednictvím stavebka i po dosažení plnoletosti. Ať už v tom, které mu založili rodiče (27 %), nebo si později založí nové stavební spoření a spoří na něm od „nuly“.

Rodiče spořili nám, my spoříme našim dětem

Pozitivní zkušenosti se stavebkem se již přelévají i mezi generacemi. Téměř čtvrtina dospělých Čechů ve věku do 45 let nyní spoří prostřednictvím stavebka i svým vlastním dětem, dalších 30 % to plánuje. Další čtvrtina dotazovaných uvedla, že na stavebko si ukládá peníze sama pro sebe.

Stavební spoření je dlouhodobě jedním z nejvyužívanějších spořících nástrojů. Je to logické – stavebko vychází ve všech parametrech jako ideální varianta dlouhodobého spoření, a to díky optimálnímu mixu doby spoření, výše úročení, státní podpory či obchodních akcí jednotlivých stavebních spořitelen,“ uzavřel Jiří Šedivý, tajemník Asociace českých stavebních spořitelen.

  

Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) si klade za cíl společně se svými členy vytvářet spolehlivý, funkční a stabilní systém stavebního spoření a také upevňovat důvěru v tento produkt. Důraz klade na vytváření příznivých podmínek pro řešení bytových potřeb lidí žijících v České republice.
Asociace českých stavebních spořitelen vznikla v roce 2000 a v současnosti sdružuje všech pět stavebních spořitelen (Českomoravská stavební spořitelna, a. s., Stavební spořitelna České spořitelny, a. s., Modrá pyramida stavební spořitelna, a.s., Raiffeisen stavební spořitelna a.s. a Wüstenrot – stavební spořitelna a.s.). AČSS udržuje kontakty s partnerskými organizacemi v Evropě a podílí se stejně jako všichni její členové na činnosti Evropského sdružení stavebních spořitelen.

Více informací na: www.acss.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688