DoxoLogic.cz (DoxoLogic, s r.o.)
Internet a telefony  |  17.11.2021 14:07:00

Nový trend kybernetických útoků? Trojité vydírání

Průměrná firma se potýká s 777 kybernetickými útoky týdně. Ze zprávy Cyber Attack Trends 2021 dále vyplývá, že počet útoků vzrostl oproti roku 2020 o 36 %. Podle české kybernetické společnosti DoxoLogic panuje mezi firmami největší obava z vyděračských útoků, které zablokují síť a požadují vý kupné za její odblokování . Počet těchto útoků se meziročně zdvojnásobil. Novým trendem jsou také útoky formou trojitého vydírání, které meziročně narostly o 93 %.

Cyber Report 2021 monitoruje kybernetické útoky v oblasti Evropy, Blízkého východu a Afriky. Nárůst útoků o 36 % je oproti jiným regionům výrazně vyšší. Například v asijsko-pacifickém regionu (APAC) je tento nárůst o 13 %, ve Spojených státech pak o 17 %.

Překvapením je, že občas jsou vydírány firmy i vícekrát

Největší vliv na tuto alarmující intenzitu útoků měla především nucená digitální transformace, která byla zapříčiněna pandemickým uzavřením firem. Toho využily hackerské skupiny, které zdokonalily a inovovaly své metody. „Masivně se zvýšil počet ransomware útoků, které fungují na principu zaplacení výkupného za odemknutí ukradených dat. Trendy však naznačují, že firmy, které výkupné zaplatily, byly často vydírány i po druhé,“ komentuje situaci jednatel společnosti DoxoLogic Martin Listopad a dodává: „Tento druhý stupeň vydírání, kdy hackeři vyhrožují zveřejněním citlivých dat na internetu, funguje vlastně jako další donucovací prostředek pro zaplacení výkupného. Firmy si totiž po předchozích zkušenostech svá data často zálohují, takže běžný ransomware útok by je nijak neohrozil.“

Nový trend? Útoky trojitého vydírání (triple-exortion attack)

Novým trendem jsou také tzv. triple-extortion útoky, které krom požadovaného výkupného vydírají na základě ukradených citlivých dat i klienty či obchodní partnery postižené společnosti. Zde pozorujeme meziroční nárůst o 93 %. Příkladem může být útok v říjnu 2020 na soukromou finskou psychoterapeutickou kliniku Vastaamo, kde krom požadovaného výkupného chtěli útočníci peníze i od jednotlivých klientů s pohrůžkou zveřejnění jejich osobních poznámek z léčby. „Zajímavé je také pozorovat vývoj hodnoty výkupného. Za loňský rok se jeho průměrná hodnota zvýšila o 170 %. Dnes jsme tedy circa na 310 000 dolarech,“ komentuje aktuální situaci Martin Listopad z DoxoLogic.

Čeho by se čeští podnikatelé měli obávat?

Dle predikcí je pravděpodobné, že počet kybernetických útoků bude nadále narůstat a technologie hackerských skupin se budou inovovat. „Čekají nás sofistikovanější typy útoků, nové typy malwaru a propracovanější phishingové kampaně“, říká jednatel kyberbezpečnostní firmy DoxoLogic a dodává, že by se české firmy měly bezpečnostně připravit především právě na ransomware útoky založené na uzamčení dat a jejich zpětném odkoupení.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688