Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  21.11.2021 12:50:35

Pražská burza s výraznými pohyby, ERSTE zažila nejhorší týden za více než rok. V očekávání valné hromady, poslední výsledky a derniéra


Pražská burza ve zkráceném obchodním týdnu zaznamenala na titulech nezvykle výrazný různorodý vývoj. Na konečný výsledek indexu PX to mělo ale neutrální vliv, když váha jednotlivých titulů šla proti sobě. Index PX zakončil týden u 1 362 bodů se zanedbatelným zhodnocením 0,07 %, když zkrátka jeho původní pokusy vymazat ztráty z předcházejícího týdne nevydržely.

Svou vahou se o to postaraly zejména dva bankovní tituly. U akcií ERSTE k další realizaci zisků asi zavelely již v minulém reportu zmiňované nejvyšší kurzové úrovně titulu za poslední dekádu. A zřejmě také zveřejněné regulatorní hlášení, že nový hlavní institucionální akcionář Wellington začal naopak prodávat. S podílem se dostal pod hranici 5 %, proti němu se však vydala skupina BlackRock. Ta naopak již hranici 5 % opět překonala a vlastní již 5,13 %. Před čtvrteční valnou hromadou, na kterou však bylo rozhodné datum pro účast již 15.11.,  je tak znovu největším akcionářem (mimo skupinu Nadace Erste). Akcie KB dále sestupovaly z 2,5letých maxim bez nových zpráv. Díky růstu úrokových sazeb investoři mohou brát v úvahu možné zpomalení úvěrového/hypotečního trhu. Na akciích pojišťovny VIG pak jakoby došlo po zveřejnění solidně růstových hospodářských výsledků k realizaci zisků.

 

Nejvíce však odepsaly akcie CZG, kde příliš pozitivně nevyzněl zrychlený prodej akcií jednoho z akcionářů. Poměrně nevýrazné množství akcií se podařilo prodat jen s výrazným diskontem. Jako vlastně již při IPO se tak opět ukázalo, že titul jakoby stále nedokázal více přilákat institucionální investory. A to i přes růstový byznys model společnosti.

Výrazněji odepsaly již jen akcie KOFOLA, u nichž to však bylo dáno rozhodným dnem pro nárok na dividendu. Zda se jí však v navrhované výši 13,50 akcionáři skutečně dočkají, přitom rozhodne valná hromada až příští pondělí 29. listopadu. Do té doby se tak mohou akcionáři maximálně tak modlit. Smutné je, že vlastně i přes již letošní tlak pražské burzy se nápojová firma zatím ke změně stanov nemá. Přitom by naprosto logicky, jako jinde ve světě, měl být rozhodný den pro nárok na dividendu stanoven až po valné hromadě.

Pokusy o růst nevydržely akciím ČEZ, které si však udržují vedoucí pozici nejlikvidnější emise. K celkem v týdnu zobchodovaných 2,72 mld. přispěly zhruba 874 mil. . Ceny elektřiny nového přílišného uklidnění nedoznaly, když nejen na intradenním trhu zůstává cena napjatá. Zse došlo i na ceny u 500 EUR/MWh, tedy přes 12 za kilowatthodinu. Zmínit také lze, že šéf JE Temelín využil již vlastně zrušeného opčního motivačního programu, když uplatnil nárok na 10 tis. akcií ČEZ za kurz 547 . A na 8 tis. akcií obratem se ziskem prodal za průměrný kurz 730 .

Nejvíce v týdnu přidaly akcie MONETA, když zejména v pátek poskočily na nová historická maxima v návaznosti na oznámení nového návrhu dohody s PPF (více zde). Ten již vlastně není podmíněn ovládnutím banky ze strany PPF, resp. dává prostor ostatním akcionářům k většímu zhodnocení své investice. Zda vyjde navrhovaný dle PPF poslední pokus fúze s Air Bank a Home Credit, rozhodnou akcionáři na valné hromadě 20. prosince. Posvětit by měli i regulátorem povolenou 3 dividendu, pro kterou je stanoveno rozhodné datum pro nárok na 27. prosince. A akcionáři by se v souhrnu více než 1,5 mld. dividendy fyzicky měli dočkat od 17. ledna.

Svou vahou však pražskou burzu podstatně více podržely akcie Avast. Těm hned v úvodu týdne ke skoku pomohlo schválení transakce s NortonLifeLock (NLOK) ze strany amerických regulačních úřadů. Poslední hlavní krok k realizaci transakce pak učinili ve čtvrtek sami akcionáři Avast, když rovněž posvětily transakci, která zhruba v polovině příštího roku bude znamenat konec akcií Avast na burzách.

Podle některých zpráv dokonce již v příštím týdnu by však nejspíše v pátek měl svou derniéru zažít druhý londýnský titul STOCK. Také jemu u nás v týdnu v přepočtu výše pomohlo celkové oslabení koruny.

Dle očekávání zveřejněné solidní hospodářské výsledky O2 poměrně logicky kurz titulu příliš neovlivnily. Ohledně vytěsnění ze strany PPF žádné nové zprávy ani tentokrát totiž nepřišly.

U svých maxim se na trhu START držely akcie PILULKA. Divoké dění zde však předváděly opět jiné dva tituly. Zatímco akcie nováčka Fixed.zone přišly o značnou část enormních 125% zisků z předchozího týdne, akcie softwarové eMan výrazně přidaly druhý týden v řadě. Tentokrát o 37 %. Zpráva o brzkém spuštění vyvíjené kryptoměnové online hry s názvem Alteration, běžící na síti burzy Binance, zkrátka již titulu přinesla v souhrnu posun o 83 %.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688