Redakce (Kurzy.cz)
Osobní finance  |  23.11.2021 09:28:46, aktualizováno 28.11.2021 09:01:51

BRKI, NRKI: Zadlužení obyvatel se za 9 měsíců zvýšilo stejně rychle jako za dva předešlé roky dohromady


Celkový dluh obyvatel evidovaný v Bankovním a Nebankovním registru klientských informací dosahoval na konci třetího čtvrtletí 2,87 bilionu korun a meziročně se tak zvýšil o 314 miliard, nejvíce od začátku fungování registrů založených před 20 lety. Za vysokým nárůstem stojí především úvěry na bydlení, jejichž objem se zvýšil o 307 miliard na 2,37 bilionu korun. Dluh z úvěrů na spotřebu vzrostl meziročně o 7 miliard a poprvé přesáhl hranici půl bilionu korun. Zároveň se opět snížil počet lidí, kteří nezvládají splácet své úvěry, a klesá také objem nespláceného dluhu na bydlení. Naopak objem nespláceného dluhu na spotřebu se zvyšuje od poloviny loňského roku.

Během prvních tří čtvrtletí letošního roku vzrostlo zadlužení obyvatel o 267 miliard korun, téměř stejně jako v letech 2019 a 2020 dohromady, kdy se zvýšilo o 287 miliard. „Za růstem dluhu stojí rekordní poptávka po úvěrech na bydlení. Především ve druhém a třetím čtvrtletí se objem dluhu z úvěrů na bydlení zvyšoval dosud nevídaným tempem,“ říká Lenka Novotná, výkonná ředitelka Bankovního registru klientských informací. Na konci roku by podle ní mohl meziroční nárůst celkového dluhu dosáhnout i 350 miliard. Následně pravděpodobně dojde v důsledku kombinace vyšších úrokových sazeb a nadále rostoucích cen nemovitostí ke zpomalení tempa růstu poptávky po úvěrech na bydlení a s tím i k pomalejšímu růstu zadlužení.

Po propadu v minulém roce začal opět růst i dluh z úvěrů na spotřebu

Ve třetím čtvrtletí se po více než roce zvýšil také objem dluhu z úvěrů na spotřebu, meziročně o 7 miliard na 501 miliard korun. V předešlých 4 čtvrtletích přitom objem tohoto dluhu stagnoval nebo se snižoval. Objem dluhu na spotřebu se zvýšil i přesto, že počet klientů s tímto dluhem se meziročně snížil o 78 tisíc na 2,28 milionu. „Pokles počtu klientů s úvěry na spotřebu zaznamenáváme už od konce roku 2019, kdy jsme jich evidovali o 187 tisíc více než na konci letošního třetího čtvrtletí. Celkový objem dluhu se však od té doby držel stále okolo hranice 500 miliard korun, kterou nyní překročil. Vysvětlením je zvyšující se průměrná částka dluhu na klienta, která v tomto období vzrostla o desetinu na 220 tisíc korun,“ vysvětluje Jiří Rajl, výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací.

 

Počet lidí, kteří řádně nesplácejí své úvěry, dále klesá

Úvěr na bydlení na konci třetího čtvrtletí nesplácelo 11 tisíc lidí, o 29 % méně než před rokem. Nejlépe spláceli lidé ve věku 35-44 let, kde mělo problémy dostát svým závazkům pouze 0,9 % klientů. Nejhůře na tom naopak byli lidé starší 55 let, mezi nimiž úvěry na bydlení řádně nesplácela 1,6 % klientů.

„Celkový počet lidí, kteří nesplácejí své úvěry na bydlení, je v tuto chvíli rekordně nízký, což je jednoznačně dobrá zpráva. Otázkou je, jak se bude situace vyvíjet v příštím roce. Je zde velká část klientů, kteří si před pěti či čtyřmi lety fixovali hypoteční úvěry za velmi nízké sazby a kterým po vypršení fixace vzrostou kvůli aktuálnímu růstu úrokových sazeb splátky o tisíce korun. To spolu s rostoucí inflací ohrožuje především ty klienty, kteří si brali úvěry bez jakékoli finanční rezervy,“ dodává Lenka Novotná.

Úvěry na spotřebu ke konci čtvrtletí řádně nesplácelo 182 tisíc lidí, tedy o 4 % méně než loni. Nejlepší platební morálku měli lidé ve věkové skupině 45-54 let, úvěry na spotřebu nesplácelo pouze 6,4 % z nich. Naopak u lidí do 24 let své úvěry nesplácelo 13,5 % klientů.

Nesplácený dluh se snižuje pouze u úvěrů na bydlení, u spotřeby začal růst

Celkový objem nespláceného dluhu se meziročně snížil o 4,5 % na 28,9 miliardy korun. Důvodem je především výrazný pokles nespláceného dluhu na bydlení. Ten se snížil o 2 miliardy na 6,2 miliardy korun. Naopak nesplácený dluh na spotřebu se meziročně zvýšil už páté čtvrtletí v řadě, tentokrát o 598 milionů na 22,7 miliardy korun. „Růst nespláceného dluhu za situace, kdy klesá počet lidí, kteří řádně nesplácejí, je pomyslným varováním do budoucna. Ukazuje, že určitá část klientů se během uplynulého roku a půl dostala do výrazných potíží, které není schopná sama řešit,“ říká Jiří Rajl.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688