Redakce (Kurzy.cz)
Reality  |  08.12.2021 16:01:09

Zdražení energií přepisuje standardy zateplení: málo zateplené domy se stanou těžko obyvatelnými, tenké izolace se nevyplatí


Skokový růst cen energií přepisuje doporučované standardy pro zateplení domů. Pokud bude trend zdražovaní energií pokračovat, nezateplené či málo izolované domy se stanou těžko obyvatelnými: jejich vytápění se stane finančně neúnosným. Zatímco doposud se doporučovalo aplikovat alespoň 16 cm izolace, nyní to je v důsledku růstu cen energie až 28 cm. Dobře zateplený dům je nejlepším zajištěním na stáří a rozumnou investicí do nemovitosti.

V ohrožení budou zejména domácnosti, které na vytápění spotřebují ročně 24 MWh a více a jejich měsíční zálohy tak překročí 4 000 korun. 

„Takovou spotřebu má minimálně zateplený dům s cca 10 cm izolací. Majitelé starých nezateplených domů se do problémů dostanou ještě rychleji.  Dům bez izolace s obytnou plochou 150 m2 běžně spotřebuje okolo 40  MWh ročně, po zdražení energií jeho vytápění plynem stojí mezi 70 a84 tisíci korunami za rok,“ říká architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

Jak domácnosti bydlící v nezateplených domech pocítí význam termínu „energetická chudoba“, ukazuje tabulka níže. „Jedinou účinnou cestou ke stabilizaci cen je energie na vytápění nepotřebovat. To znamená snížit roční spotřebu ideálně na méně než 12 MWh,“ říká architektka Marcela Kubů.

Při rostoucích cenách energií se náklady na zateplení vrátí již za 10 let. „Aktuální rozdíl mezi optimálně zatepleným a nezatepleným domem představuje úsporu 4 000 měsíčně.  Celkem tak může domácnost na úsporách po dobu cca 50leté životnosti zateplení ušetřit miliony korun, záleží, jak se budou zdražovat energie,“ vypočítává Michal Čejka, energetický expert ze společnosti PORSENNA o.p.s.

 

Orientační spotřeba energií na vytápění rodinného domu o velikosti 150 m2, která topí plynem. Měsíční zálohy za plyn (v závorce roční spotřeba), ceny se mohou lišit v závislosti na dodavateli energie
orientační tloušťka izolace 2021 (ceny před zdražením energií) 2022 cena pro stávající odběratele 2022 cena pro nové odběratele (pro klienty zkrachovalých dodavatelů)
12 MWh (a méně) optimum

20 cm a více

1 500

(18 000 )

1 850

(22 200 )

2 600

(31 200 )

24 MWhstandard

prům. 13,5 cm

3 000

(36 000 )

3 800

(45 600 )

4 850

(58 200 )

40 MWh (a více) bez izolace 4 950

(59 400 )

5 900

(70 800 )

7 000

(84 000 )





Kolika centimetry zateplit? Alespoň 20 cm, ideálně až 28 cm

Z letošního průzkumu společnosti Markent mezi pěti sty majiteli novostaveb rodinných domů vyplynulo, že majitelé novostaveb zateplili v průměru pouze 13,5 cm izolace. To potvrzuje i Marcela Kubů z AVMI: „Mezi nejprodávanější tloušťky izolací patří 12 a 14 cm, což je žalostně málo pro rekonstrukce, ale i pro většinu novostaveb. U starších staveb doporučujeme dvojnásobek. V případě použití 12 nebo 14 cm izolace se investor ani nepřiblíží nízkoenergetickému standardu. Je to promarněná příležitost,“ říká Marcela Kubů.

Podle odborníků je ekonomicky efektivní tloušťka izolace z pohledu investice a úspory alespoň 20 cm. „Pokud by rostly ceny energie meziročně o 4 %, vyplatí se zateplit 28 cm,“ vysvětluje Michal Čejka, energetický expert z obecně prospěšné společnosti PORSENNA, a dodává: „Kdo zatepluje 10 centimetry, ten se do budoucna nezajistí proti výkyvům cen energií. A navíc ho bude zateplení stát skoro stejně jako toho, kdo si dům pořádně zateplí. Pouze 10 cm izolace na fasádě je velmi špatná investice.“

Na zateplení domu je nyní navíc možné získat dotaci z programu Novázelená úsporám, takže šetřit na tloušťce se nevyplatí: „Nejvíce stojí realizace, nikoli izolant. Pokud zvýšíme tloušťku izolace z 10 na 15 cm, náklady na zateplení se zvýší jen o 8 procent. Pokud tloušťku zvýšíme na dvojnásobek, tak vzrostou jen o 20 procent. Co majitelé domů ušetřili na izolaci, to vydají za pár let na zvýšené náklady na vytápění“ varuje Marcela Kubů před neuváženou snahou ušetřit za každou cenu.



Materiál vybírejte podle izolačních vlastností, nehořlavosti a zvukové neprůzvučnosti

Z hlediska výběru materiálu pro zateplení fasády se nabízí minerální izolace nebo polystyren (EPS). Hlavním kritériem výběru by měly být izolační vlastnosti materiálu, které jsou v případě minerální vaty a polystyrenu zhruba srovnatelné.



Dalšími kritérii jsou nehořlavost a zvuková neprůzvučnost. Tady ale mnohem lépe skóruje minerální vata, která je nehořlavá, protože je vyrobena z kamene nebo skla, a zároveň dobře pohlcuje hluk díky své struktuře a hutnosti.

„Minerální vata je kvalita, která vydrží po generace: navíc je nehořlavá, výborně tlumí hluk a propouští vodní páry, laicky dýchá, takže je ideální i pro starší domy,“ uzavírá architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

Ing. arch. Marcela Kubů, výkonná ředitelka Asociace výrobců minerální izolace (AVMI)

13.12. 08:19  Bude se topit tím co je výhodnější (Jan Novák)
13.12. 06:44  a co tloušťka zdí?? (jarda)
12.12. 20:32  Šmejdi (Petr 366)
12.12. 17:03  Izolace a informace (ikaktus)
11.12. 11:35  Bez zatepení (Vlasta)







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688