Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  30.12.2021 09:53:41

V roce 2022 hrozí, že pohonné hmoty zdraží na 40 korun za litr. Zatím ale zlevňují a zlevní také v prvním týdnu nového roku

V roce 2022 existuje značné riziko, že ceny pohonných hmot v ČR vystoupají na svoji historicky rekordní úroveň. Jak benzín, tak nafta by se poprvé v historii mohly průměrně prodávat za ceny na úrovni 40 korun za litr či i mírně vyšší. 

Cena ropy Brent se včera poprvé za více než měsíc vrátila nad úroveň 80 dolarů za barel. Pohonné hmoty v ČR však již několik týdnu zlevňují, a ještě zlevňovat budou. V příštím týdnu o 15 až 20 korun na litr.

V první polovině ledna však tempo zlevňování bude postupně slábnout ruku v ruce s tím, jak vyprchá efekt posílení koruny vůči dolaru. Česká měna v uplynulých dvou týdnech zpevnila vůči té americké z kursu až 22,50 pod 22,00. Trh podle modelu Bloombergu však nepředpokládá, že by se měl kurs v příštím roce pohybovat trvaleji pod úrovní 22 korun za dolar. Kurs naopak bude průměrně činit 22,25 a během roku jen mírně klesat k úrovni 22,10. 

Ropa poslední dobou opět zdražuje, neboť opadají obavy z dopadů šíření nové varianty covidu, omikronu. V prvním čtvrtletí 2022 však ještě nelze vyloučit opětovný propad cen ropy vlivem dopadů šíření této varianty

Poté však je třeba v základním scénáři počítat s citelným růstem globální poptávky po ropě. Ta bude stále citelněji v nerovnováze s nabídkou, jež bude nadále – jako letos – stlačována politikou kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem

Další vlna popanademického otevírání globální ekonomiky, jež díky postupujícímu očkování nastane po odeznění dopadů omikronu od druhého čtvrtletí 2022, znatelně umocní poptávku po palivech z důvodu růstu ekonomické aktivity, mezinárodní dopravy i přepravy či turistického ruchu. Americké banky JP Morgan i Goldman Sachs tak nyní předpovídají růst cen ropy v příštím roce na 125 dolarů za barel, resp. 110 dolarů za barel

Při ceně ropy Brent trvaleji na úrovni 110 dolarů za barel a při kursu koruny k dolaru na hodnotě 22,25 se korunová cena barelu ropy dostane do pásma 2400 až 2500 korun. Tedy výše, než kde byla v roce 2012, kdy se v ČR ceny pohonných hmot v ČR v průměru blížily 40 korunám za litr, tedy byly historicky nejdražší. 

Navíc je třeba pro rok 2022 počítat s rapidní inflací, jak tuzemskou, tak globální. Ta zdražuje doprovodné služby a lidskou práci na všech úrovních řetězce těžby, zpracování, dodávek a distribuce ropy a ropných produktů, včetně benzínu a nafty v ČR. Tato rapidní inflace tedy dále umocňuje riziko, že průměrné ceny pohonných hmot v ČR v příštím roce atakují, nebo dokonce překonají úroveň 40 korun za litr. 

Prognóza je však zatížena značnou mírou nejistoty. Vývoj cen totiž bude záviset na obtížně odhadnutelných ekonomických dopadech šíření omikronu a na jednání kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem v reakci na vývoj na situaci na trhu s ropou, které se prognózuje podobně obtížně. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
St 16:05  Silný nárůst zásob ropy (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688