mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  14.01.2022 10:39:00

Podmínky cestování do Kazachstánu a návratu do ČR

COVID-19: aktuální podmínky cestování do Kazachstánu a návratu do ČR

03.01.2022 / 06:15 | Aktualizováno: 14.01.2022 / 10:39

Níže uvádíme aktuální možnosti cestování občanů ČR do a z Kazachstánu.

VSTUP NA ÚZEMÍ KAZACHSTÁNU

Od 5.1.2022 do 19.1.2022 je na území Kazachstánu vyhlášen výjimečný stav. V době od 23,00 do 07,00 platí v oblastech s výjimečným stavem zákaz vycházení. Mezinárodní letiště v Almaty dne 13.1.2022 obnovilo provoz. Doprava mezi Almaty a Nur-Sultanem je také zajištěna posílením počtu vlakových souprav. Aktuální informace můžete najít zde. Od 13.1.2022 začalo postupné rušení výjimečného stavu pro oblasti na severu země.

Kazachstán notifikoval dne 4. května 2021 prodloužení pozastavení bezvízového styku s 57 státy včetně ČR do 31. prosince 2021 (vízový režim zde). Pro vstup do Kazachstánu je nutné si zažádat o vydání víza na Velvyslanectví Kazachstánu v Praze.

Na základě informací Velvyslanectví Kazachstánu v Praze pro vstup občanů ČR do Kazachstánu leteckou dopravou již není od konce října 2021 potřeba získávat souhlas Meziresortní komise pro zamezení šíření COVID-19. V případě cest za obchodním účelem postačí pozvání kazachstánského subjektu. Doporučujeme však aktuální stav prověřovat u Velvyslanectví Kazachstánu v Praze.

Od 3.12.2021 musí cestující přijíždějící do Kazachstánu ze zemí s potvrzeným výskytem mutace Omikron včetně ČR předložit negativní PCR-test ne starší 72 hodin a následně musí absolvovat 7 dní v domácí karanténě. Od 17.1.2022 se ruší povinnost 7 denní karantény pro občany ČR. Přijíždějící osoba tedy předkládá negativní PCR-test ne starší 72 hodin při překročení hranice Kazachstánu. (Rozhodnutí č. 3 hlavního hygienika Kazachstánu ze ze dne 13.1.2022)

Platí povinnost předložení negativního PCR testu na COVID-19 (v angličtině nebo ruštině) ne staršího než 72 hod. (od odběru vzorku) při překročení všech typů státních hraničních přechodů do Kazachstánu, tj. letištních, mořských, říčních, železničních a silničních. Povinnost platí i pro řidiče mezinárodní kamionové dopravy, bez ohledu na to, zda se jedná o tranzit či nikoliv, a též osoby, které provádí říční a mořský transport nákladu.

Od 5.10.2021 došlo k úpravě možnosti překračovat státní hranici Kazachstánu pro cizince a jejich rodiny s pobytem v Kazachstánu a pro cizince rodinné příslušníky občana Kazachstánu - nyní mohou překračovat hranici Kazachstánu pouze 1x za 30 dní pozemní cestou a neomezeně s použitím leteckého spojení (platí pro země, pro něž bylo na základě rozhodnutí vlády Kazachstánu obnoveno přímé letecké spojení).


OČKOVANÉ OSOBY

Na provedené očkování a certifikát není v současné době na základě výskytu mutace Omikron v ČR brán zřetel.

 


TESTOVANÉ OSOBY

Platí povinnost předložení negativního PCR testu na COVID-19 (v angličtině , ruštině) ne staršího než 72 hod. (od odběru vzorku) při překročení všech typů státních hraničních přechodů do Kazachstánu, tj. letištních, mořských, říčních, železničních a silničních. Povinnost platí i pro řidiče mezinárodní kamionové dopravy, bez ohledu na to, zda se jedná o tranzit či nikoliv, a též osoby, které provádí říční a mořský transport nákladu.

Od 17.1.2021 je zrušena povinnost 7 denní karantény pro osoby přijíždějící ze země s výskytem mutace Omikron. (V Kazachstánu už se vyskytuje)


OSOBY S PRODĚLANÝM COVIDEM

Tato skutečnost se nezohledňuje.


DĚTI

Děti do 5 let věku PCR test nemusí předkládat v případě, že doprovázející osoby tento test předloží. Zároveň všechny osoby musí v případě vyžádání podstoupit kontrolu teploty při vstupu na území Kazachstánu a vyplnit formulář.


PŘÍJEZDOVÝ FORMULÁŘ

Není nařízeno vyplňovat příjezdový formulář před odletem do Kazachstánu. Příjezdový formulář vyplňuje cestující až na palubě letadla směřujícího do Kazachstánu.


PODMÍNKY NA MÍSTĚ

V Kazachstánu se používá mobilní aplikace „Ashyq“, která označuje status klienta na základě výsledku PCR-testu, respektive dokončeného očkování. Rozšiřuje se rozsah institucí, provozoven a budov, do kterých je vstup podmíněn prokázáním se bezpečným (zeleným) statusem v této aplikaci, jejíž vydání je podmíněno vydáním místního IIN (ekvivalent rodného čísla). Tato povinnost je kontrolována a v případě neprokázání povoleného statusu dojde k odepření vstupu. Cizinci mohou vstupovat na základě předložení cestovního dokladu.


POSTUP PŘI NÁKAZE COVIDEM

Osoba by měla o onemocnění informovat své ubytovací zařízení a následně nastoupit do izolace.


UŽITEČNÉ KONTAKTY

Aktuální oficiální data o počtu nakažených v Kazachstánu a jednotlivých oblastech ZDE
Ministerstvo zdravotnictví Kazachstánu ZDE
Legislativní akty Kazachstánu ke COVID-19 (nařízení hlavního hygienika apod.) ZDE a ZDE

V souvislosti s rozšířením koronaviru v Kazachstánu je možno v případě nouze kontaktovat Velvyslanectví ČR v Nur-Sultanu na telefonním čísle +7 7172 986 828, linka 11 v pracovní době (pracovní dny od 8 do 16:30), příp. na telefonním čísle stálé služby velvyslanectví +7 702 214 4498, které je k dispozici 24 hodin denně.

Kontakty na místní instituce provádějící RT-PCR testy:

Hlavní město Nur-Sultan: Laboratoře Olymp (celostátní síť)
Prezidentská nemocnice v Nur-Sultanu
GrinLab laboratoř (poznámka: GrinLab laboratoř se nachází přímo na mezinárodním letišti Nur-Sultan v terminálu 2, levé křídlo, 1. poschodí)

Almaty: Laboratoře Invivo (celostátní síť)
Národní centrum expertíz
Private clinic Almaty (poznámka: Private clinic Almaty realizuje testování na COVID-19 přímo na letišti v Almaty (2. patro, odletový terminál), a to 24h denně bez potřeby předchozí registrace. PCR-test – 11 500 KZT. Doba vydání testu 12-24 h od odevzdání analýzy. V případě odevzdání testu do 9:00, výsledek tentýž den do 18:00. Při odevzdání analýzy je nutné vyplnit kontaktní formulář. Telefon: +7-727-275-99-00 (call-center), +7-708-742-28-61 (kontakt na pracovníka laboratoře na letišti)


PODMÍNKY NÁVRATU DO ČR

Přehled podmínek návratu do České republiky

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688