mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  14.01.2022 17:42:00

Podmínky cestování do Palestiny

COVID-19 – aktuální podmínky cestování do Palestiny

11.01.2022 / 10:15 | Aktualizováno: 14.01.2022 / 17:42

Níže naleznete aktuální informace ohledně cestování do Palestiny v souvislosti s COVID-19.

VSTUP NA ÚZEMÍ PALESTINY

Pro všechny osoby cestující z a do Palestiny platí povinnost prokázat se očkovacím certifikátem. Cestující z červených zemí (tj. těch, v nichž byl dle Světové zdravotnické organizace prokázán výskyt omikronu) musí po příjezdu nastoupit do karantény: v případě neočkovaných činí 7 dní, v případě očkovaných osob tři dny. V poslední den karantény je vždy nutno podstoupit PCR test.

Pro vstup cizinců do Palestiny z Izraele jsou určující podmínky izraelských úřadů, pro vstup do Palestiny z Jordánska jsou závazné podmínky jordánských úřadů. Palestinci mohou na území Západního břehu Jordánu vstoupit z Jordánska přes hraniční přechod Allenby/King Hussein Bridge bez nutnosti žádat předem o povolení.

V případě přicestování do Palestiny z Jordánska platí nutnost podstoupit PCR test max. 72 hodin před příjezdem, další je třeba absolvovat na hranicích.

Vstup z Izraele na Západní břeh je možný bez dalších opatření. Obyvatelé Západního břehu s platným povolením mohou vstoupit do Izraele pouze s platným očkovacím certifikátem vydaným ne později než před půl rokem.

Vstup do Gazy je omezen pro zaměstnance mezinárodních organizací a diplomatických misí, humanitární pracovníky a novináře, přičemž o povolení ke vstupu je třeba žádat předem. Cestující se musí prokázat platným očkovacím certifikátem a podstoupit PCR test max. 72 hodin před příjezdem.

Mezinárodní letecká doprava z ČR do Izraele ani do Jordánska není omezena. Všichni cestující by si měli ověřit u letecké společnosti podmínky přepravy. Přímé lety mezi ČR a Izraelem provozují letecké společnosti Smartwings, El Al a Arkia, a to několikrát týdně.

Doprava z mezinárodního letiště Ben Guriona na Západní břeh funguje standardním způsobem, stejně jako vnitrostátní doprava.

Hraniční přechod Allenby/King Hussein Bridge s Jordánskem je otevřen denně od neděle do čtvrtka od 8 do 17 hodin, o pátcích a o sobotách od 7 do 15 hodin. Doporučuje se dorazit alespoň tři hodiny před uzavřením přechodu.

OČKOVANÉ OSOBY

Za plně očkované považuje ministerstvo zdravotnictví osoby očkované vakcínou schválenou Světovou zdravotnickou organizací: Pfizer, Moderna AstraZeneca, Sinovac, Sinopharm, Bharat Biotech, Serum Institute of India, Johnson & Johnson.

Palestina uznává i očkovací látku Sputnik za podmínek, že osoby očkované Sputnikem podstoupí na území Palestiny serologický test na protilátky s pozitivním výsledkem.

Za plně očkované jsou považovány:

  1. osoby, které obdržely dvě očkovací dávky (v případě Johnson a Johnson jednu dávku) a při vstupu do Palestiny uplynulo minimálně 14 dní od obdržení druhé dávky (při odjezdu z Palestiny ne více než 180 dní od druhé dávky).
  2. osoby, které obdržely třetí, tzv. posilovací dávku (booster) a od její aplikace uplynulo nejméně 14 dní.
  3. osoby, které disponují mezinárodně uznávaných certifikátem o prodělání COVID-19 (digitálně ověřitelným), který byl vydán na základě výsledku tzv. testu NAAT (molekulární test podobný PCR testu) a přicestovali do Palestiny 11 dní či déle po absolvování tohoto testu
  4. osoby, které disponují mezinárodně uznávaným certifikátem o prodělání COVID-19 (digitálně ověřitelným) a jsou a jsou očkováni jednou dávkou z vakcín uznávaných Světovou zdravotnickou organizací (viz výše), aplikovanou před či po zotavení z nákazy COVID-19, platnost je 180 dní.

TESTOVANÉ OSOBY

Bez platného digitálního certifikátu nelze do Palestiny cestovat. Pokud se jedná o naléhavý humanitární důvod, lze v případě příjezdu do Palestiny z Izraele požádat o výjimku u izraelských úřadů. Žádost je třeba podat on-line a její vyřízení bylo stanoveno na minimálně 5 pracovních dní.

OSOBY S PRODĚLANÝM COVIDEM

Na tyto osoby je nahlíženo jako na očkované:

  1. osoby, které disponují mezinárodně uznávaných certifikátem o prodělání COVID-19 (digitálně ověřitelným), který byl vydán na základě výsledku tzv. testu NAAT (molekulární test podobný PCR testu) a přicestovali do Palestiny 11 dní či déle po absolvování tohoto testu
  2. osoby, které disponují mezinárodně uznávaným certifikátem o prodělání COVID-19 (digitálně ověřitelným) a jsou a jsou očkováni jednou dávkou z vakcín uznávaných Světovou zdravotnickou organizací (viz výše), aplikovanou před či po zotavení z nákazy COVID-19, platnost je 180 dní.

DĚTI

Požadavky na očkování dětí (cizinců) při vstupu na území Palestiny jsou stejné jako u dospělých (viz výše). U neočkovaných dětí mladších 5 let je v případě vstupu na území Palestiny z Izraele nutný souhlas izraelských úřadů.

Na Západním břehu a v Gaze jsou očkovány děti od 12 do 15 let. Dle údajů palestinského ministerstva zdravotnictví z konce prosince 2021 činí proočkovanost mezi středoškoláky na Západním břehu 92 %.

PŘÍJEZDOVÝ FORMULÁŘ

V případě přicestování do Palestiny z Izraele je třeba nejdříve 48 hodin před cestou do Izraele vyplnit příjezdový formulář.

V případě přicestování do Palestiny z Jordánska je nutno příjezdový formulář vyplnit až ve chvíli, kdy máte k dispozici výsledek předodjezdového PCR testu (max. 72 hodin pře0d odjezdem).

PODMÍNKY NA MÍSTĚ

V Palestině platí od 5. 3. 2020 nouzový stav, který je pravidelně prodlužován o 30 dní (v tuto chvíli platí do 31. 1. 2022). Nadále je třeba dodržovat hygienická nařízení, je povinné nošení roušek (i rukavic) a dodržování rozestupů. Jednotlivé guvernoráty mohou rozhodovat o místních výjimkách (zavádění či rušení opatření).

POSTUP PŘI NÁKAZE COVIDEM

V případě podezření na nákazu COVID-19 či na kontakt s pozitivní osobou je třeba podstoupit 14denní samoizolaci a monitorovat svůj zdravotní stav. Pokud jsou zaznamenány obtíže, je třeba kontaktovat nejbližší zdravotnické středisko a domluvit se na návštěvě lékaře.

Seznam zdravotnických středisek v jednotlivých guvernorátech, vč. kontaktů, je k dispozici zde (pouze v arabštině).

Testování v Palestině provádějí jak státní zařízení, tak soukromé laboratoře.

Seznam poskytovatelů zdravotnických služeb v jednotlivých guvernorátech, vč. kontaktů, je k dispozici zde (pouze v arabštině. Pro ev. Dotazy je k dispozici bezplatná linka 1800000888.

TRANZIT

Palestina není tranzitní zemí.

UŽITEČNÉ KONTAKTY

Ministerstvo zdravotnictví Palestiny (pouze v arabštině)

Seznam zdravotnických středisek v jednotlivých guvernorátech (pouze v arabštině)

Seznam poskytovatelů zdravotnických služeb v jednotlivých guvernorátech (pouze v arabštině)

Souhrnné informace o očkování v Palestině (pouze v arabštině)

Seznam očkovacích center v Palestině (pouze v arabštině)

Bezplatná COVID-19 linka: 1800000888

Styčný úřad České republiky v Ramalláhu

Aplikace DROZD

PODMÍNKY NÁVRATU DO ČR

V případě návratu z Palestiny přes Izrael je třeba nejpozději 24 hodin před odletem vyplnit odletový formulář a (pokud nemáte izraelský zelený pas), předložit negativní výsledek PCR testu (s platností 72 hodin před příletem do dané destinace).

Přehled podmínek návratu do České republiky naleznete zde.


Cestovní doporučení a varování vydávaná MZV ČR vycházejí z informací, které má MZV ČR k dispozici ve chvíli zveřejnění a které jsou považovány za důvěryhodné. MZV ČR nemůže převzít záruku za správnost a úplnost informací, ani odpovědnost za případné škody. Krizové situace jsou často velmi nepřehledné a mohou se rychle měnit.
Rozhodnutí o uskutečnění cesty je výhradní odpovědností každého jednotlivce či vysílající instituce.
Odkazy na informační zdroje, právní předpisy apod. v zahraničí se vždy týkají pouze specifické situace a nejedná se o úplný výčet. Právní předpisy cizího státu se mohou kdykoli změnit bez informování MZV ČR. MZV ČR proto doporučuje před cestou případně kontaktovat příslušnou diplomatickou nebo konzulární misi cílové země.
MZV ČR důrazně doporučuje dodržovat doporučení uvedená v cestovních a bezpečnostních pokynech a uzavřít odpovídající pojistné krytí.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688