Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  17.01.2022 10:30:51

Burzovní kalendář 3/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Třetí obchodní týden nového roku bude ve znamení výsledkové sezóny, která se rozběhne v plném proudu zejména ve Spojených státech, kde se do centra pozornosti dostanou ostře sledované akcie finančního sektoru. Hospodářské reporty otestují sílu akciového býka, který vstupuje do fáze začínajícího utahování měnových politik centrálních bank. Zatímco zástupci Federálního rezervního systému již otevřeně hovoří o blížícím se zvyšování úrokových sazeb, v tomto týdnu si k jednacímu stolu zasednout také zástupci Bank of Japan. Evropská centrální banka během čtvrtečního obchodování zveřejní zápis z posledního měnového zasedání. Makroekonomický kalendář příliš zajímavých dat nepřinese z důvodu zkráceného obchodního týdne a oslav svátku Dne Martina Luthera Kinga Jr. Z asijských trhů se dočkáme reportu čínského HDP za Q4 2021. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Svátek v USA

Americké akciové trhy zůstávají v pondělí zavřené z důvodu oslav svátku Dne Martina Luthera Kinga Jr. Den Martina Luthera Kinga je americký státní svátek, který připomíná narození a dílo reverenda Martina Luthera Kinga, Jr., laureáta Nobelovy ceny za mír a vůdce afroamerického hnutí za občanská práva ve Spojených státech amerických v 50. a 60. letech 20. století.

Výsledková sezóna za Q4 2021

Hospodářské reporty za čtvrtý kvartál minulého roku v novém týdnu zveřejní bankovní a investiční giganti Goldman Sachs (GS), Charles Schwab (SCHW) a BNY Mellon (BK), Morgan Stanley (MS) a Bank of Amerika (BAC). Mezi další společnosti, které zveřejní svá data obratu a zisků, spadají tituly jako Procter & Gamble (PG) a Netflix (NFLX).  Netflix bude první společností z ostře sledovaného vzorku gigantů „FAANG“. Investoři mohou věnovat svou pozornost plánům streamovacího giganta ohledně nového obsahu a dalšího výhledu pro počet nových předplatitelů.

Průmyslový index DJIA během páteční obchodní seance oslabil z důvodů propadu akcií JPMorgan Chase & Co. (JPM) a Citigroup (C). Výsledky společností vyvolaly obavy z možného poklesu výnosů z obchodování. Akcie JPMorgan Chase & Co. propadly o 6,15 %. Citigroup odepsala pouze 1,25 %. Očekává se, že manažeři velkých investičních bank budou ohledně výhledu optimističtí, nicméně jak poznamenali někteří analytici, bankovním akciím se před zvýšením sazeb často daří lépe než během zvyšování sazeb.

Akciový trh

Americké technologické a růstové akcie nezačaly vstup do nového roku 2022 příliš pozitivně. Investoři hledají důvody, proč zůstat v pozicích před očekávaným zvýšením sazeb ze strany amerického FEDu. Technologičtí býci doufají, že silná výsledková sezóna může zvrátit dosavadní poklesy tažené rostoucími výnosy státních dluhopisů a očekáváním, že americká centrální banka za účelem boje s inflací zpřísní měnovou politiku agresivním zvýšením sazeb. Obchodníci budou velmi bedlivě sledovat, jak vysoko porostou dlouhodobé výnosy amerických státních dluhopisů.

Zasedání centrálních bank

Bank of Japan je připravena na závěr svého dvoudenního měnověpolitického zasedání, které proběhne během úterní obchodní seance, ponechat současné nastavení beze změny a pouze aktualizovat svou prognózu inflace. Zatímco inflace zůstává hluboko pod 2% cílem centrální banky, nedávný prudký nárůst globálních nákladů na komodity přiměl více společností ke zvýšení cen.

ECB má zveřejnit zápis ze svého prosincového zasedání, kdy prodloužila průběh stimulačních opatření, ve čtvrtek uprostřed probíhající debaty o tom, jak nejlépe čelit rostoucím cenovým tlakům v eurozóně.

Americká centrální banka vstupuje do svého tradičního klidného období před nadcházejícím lednovém zasedání, které proběhne ve dnech 24.–25. ledna.

Makrokalendář

Díky svátku ve Spojených státech se bude jednat spíše o poklidnější obchodní týden bez zásadnějších makrodat. Dočkáme se však aktualizací v sektoru bydlení a regionálních výrobních průzkumů. V úterý má vyjít index Empire State Manufacturing, ve středu pak data o stavebních povoleních a počtu nových bydlení v USA. Čtvrtek přinese výrobní index Philly FED indexu spolu s aktualizacemi počátečních žádostí o nezaměstnanost a počtu stávajících prodejů domů.  Výrobní průzkumy by měly ukázat, jak velký dopad měla vlna varianty Omicron na činnost továren, zatímco údaje o bydlení by měly zůstat na solidních úrovních.

Žádný z údajů pravděpodobně výrazně nezmění očekávání trhu ohledně březnového zvýšení úrokových sazeb.

Report čínského HDP

Očekávalo se, že pondělní čínská data ukáží, že ekonomika vzrostla ve čtvrtém čtvrtletí minulého roku anualizovaně o 3,6 %, což by bylo nejpomalejší tempo od druhého čtvrtletí roku 2020, pod tlakem poklesu v sektoru nemovitostí, omezování dluhů a přísných opatření ohledně Covid-19.

Podle dat však HDP ve 4Q meziročně vzrostl o 4,0 % (odhad trhu 3,3 %) proti předchozímu růstu o 4,9 %. Průmyslová výroba v prosinci vzrostla o 4,3 % meziročně (odhad 3,7 %) proti předchozímu růstu o 3,8 %. Maloobchodní tržby v prosinci meziročně vzrostly o 1,7 % (odhad trhu 3,8 %) proti předchozímu růstu o 3,9 %.

V návaznosti na zveřejněná makrodata Čínská centrální banka (PBoC) snížila 7denní reverzní repo sazbu na z 2,2 % na 2,1 %.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688