Vlada.cz (Vláda)
Z regionů  |  20.01.2022 13:27:23

Vláda jednala s hejtmany o zdravotnictví, přerozdělování daní či o financování oprav krajských silnic

Vláda Petra Fialy se ve čtvrtek 20. ledna 2022 sešla v Hrzánském paláci se zástupci Asociace krajů ČR. Na prvním oficiálním jednání nového kabinetu s hejtmany se kromě nastavení pravidelné spolupráce řešila i aktuální témata z oblasti zdravotnictví, dopravy či kultury a také o možné budoucí změny ve financování krajských samospráv prostřednictvím rozpočtového určení daní.

Vláda se s hejtmany domluvila na zavedení pravidelných schůzek nad konkrétními tématy s konkrétními výstupy. „Budeme se scházet pravidelně. Domluvili jsme se na setkáních třikrát do roka, abychom si mohli vyměňovat jednotlivé podněty, abychom byli navzájem informovaní a mohli dělat rozhodnutí, která jsou ve prospěch občanů v krajích a v celé České republice,“ uvedl předseda vlády Petr Fiala.

Mezi deseti body, které vláda s představiteli Asociace krajů probrala na úvodní schůzce, byla tři důležitá zdravotnická témata. Členové vlády s hejtmany prodiskutovali otázku dalšího financování Zdravotnické záchranné služby, úpravy úhradové vyhlášky a problém se zajišťováním pohotovostních služeb lékařů, pediatrů a zubních lékařů.

„Reforma financování Zdravotnické záchranné služby je důležitá věc pro občany. Jedná se o dlouhodobý problém. Shodli jsme se na úpravě financování cestou navýšení plateb zdravotních pojišťoven podle skutečných výkonů. V příštích týdnech budou probíhat jednání mezi vládou, kraji a pojišťovnami tak, aby byl tento problém vyřešen,“ popsal jeden z výstupů jednání premiér Fiala.

Zástupci vlády a krajů diskutovali také o další podobě státní pomoci s financování oprav a rekonstrukcí krajských silnic II. a III. tříd, o problémech souvisejících s probíhající rekodifikací stavebního práva a o vládou plánované úpravě nového stavebního zákona či o chystaném novém zákoně o veřejné kulturní instituci, jehož vydání má vláda i v programovém prohlášení.

„Bavili jsme se také o tématech, která vyžadují dlouhodobější řešení. To je třeba nastavení operačního programu Životní prostředí. Vítáme připomínky Asociace krajů a jsme přesvědčeni, že práce s pomocí Asociace krajů můžeme dojít ke kvalitnímu řešení,“ konstatoval předseda vlády.

„Do budoucna nás čeká debata o rozpočtovém určení daní. Jsem rád, že kraje pracují na vlastním modelu nového rozdělování těchto finančních prostředků, který odpovídá aktuální situaci a situaci v jednotlivých regionech. A to je základní předpoklad k tomu, abychom potom mohli dospět k nějaké úpravě rozpočtového určení daní i na celostátní úrovni,“ shrnul premiér Fiala a ocenil, že jednání bylo velmi konkrétní a konstruktivní.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688