mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  21.01.2022 03:20:00

Úspěchy česko-tchajwanské vědeckotechnické spolupráce v roce 2021

Úspěchy vědeckotechnické spolupráce v roce 2021

21.01.2022 / 03:03 | Aktualizováno: 21.01.2022 / 03:20

Během uplynulého roku česko-tchajwanská vědeckovýzkumná spolupráce zaznamenala významné úspěchy, řada partnerství byla navázána či dále prohlubována, a to především v oblasti robotiky, precizního zemědělství, kosmického odvětví a medicíny&zdraví. Řada projektů bude díky veřejným soutěžím finančně podpořena českými a tchajwanskými poskytovateli.

V létě byla vyhlášena vůbec 1. společná výzva Akademie věd ČR a Academia Sinica, která umožní výměnu a spolupráci výzkumníků v rámci tzv. mobilitních projektů. Dalším úspěchem byla uzavřená memoranda mezi Ústavem termomechaniky AV ČR a Green Energy and Environment Research Laboratories Výzkumného ústavu průmyslových technologií (ITRI) a mezi Ústavem fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR a Material and Chemical Research Laboratories ITRI.

Čeští vědci, výzkumníci a zástupci hi-tech firem a start-upů představili svá inovativní řešení a objevy díky uspořádaným akcím. Například se pochlubili během online prezentací svými nejnovějšími výzkumnými úspěchy z oboru robotiky a precizního zemědělství. Často reagují na současné globální výzvy spojené s automatizací pracovní síly, využitím robotů ve výuce, nedostatkem zdravotnického personálu, s klimatickými změnami aj.

Na webináři zaměřeném na spolupráci v kosmickém odvětví představilo svou činnost 7 českých firem, která zaujala více jak 60 fyzicky se účastnících tchajwanských zástupců z průmyslové, výzkumné a akademické sféry včetně asociací. Zájem o spolupráci v kosmickém odvětví byl ztvrzen podpisem memoranda s Taiwan Space Industry Development Association.

Během virtuálního setkání s National Yangming Chiaotung University a Taipei Veterans General Hospital na téma medicíny a zdraví prezentovali svou výzkumnou činnost čeští odborníci na léčbu poraněné míchy, asistivní roboty, eHealth, telemedicínu a rehabilitace atp. Jedním z hmatatelných výstupů akce je výzkum dysgrafie u pacientů s Parkinsonovou nemocí. Spolupráce je již ve fázi sbírání dat u více jak 50 pacientů.

V rámci velmi zdárné série kulturních, univerzitních a propagačních aktivit ČEKK Tchaj-pej Czeching Pingtung byla rovněž podpořena CZ-TW vědecká spolupráce v jihotchajwanském kraji s novými partnery z National Museum of Marine Biology&Aquarium, National Pingtung University of Science and Technology a National Pingtung University, s nimiž byly uspořádány workshopy za účelem odborných výměn s našimi vědci.

Ve sledovaném období se podařilo najít vhodné protějšky pro naše výzkumníky díky navázání spolupráce s National Taiwan University, National Central University, National Chengkung University, Fu Jen Catholic University, Chung Yuan Christian University a Taipei Medical University. Témata spolupráce jsou velmi rozmanitá od chemického inženýrství, strojírenství, fotoniky, elektrotechniky, kvantových technologií a počítačových věd přes astronomii a vesmír až po biomedicínu, zdravé stárnutí, ošetřovatelství, gerontologii, biomedicínskou informatiku, objev léčiv a vývoj nových vakcín.

Propagace bilaterálních a multilaterálních finančních nástrojů na podporu CZ-TW spolupráce a propojení relevantních partnerů navýšily počet podaných návrhů projektů do veřejných soutěží a výzev. Technologická agentura ČR ve spolupráci s ministerstvem vědy a technologií a ministerstvem hospodářství finančně podpoří celkově 6 projektů. Výzkumná témata se zaměřují na smart machinery, elektromechaniku, ekologické zemědělství, vesmír či oblast zdraví. Pokud jde o soutěže Grantové agentury ČR, předpokládá se realizace 4 projektů se začátkem v r. 2022, a to z oblasti technických věd a věd o neživé přírodě.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688