Vít Endler (finGOOD)
Okénko pro podnikatele  |  25.03.2022 10:09:56

Je inflace strašák nebo příležitost

V posledních měsících společností pravidelně rezonují informace o neustále rostoucí inflaci. Dobrou zprávou pro nás všechny je to, že i nad inflací se dá vyhrát. Samo to ovšem nepůjde. 

 

Je na čase utáhnout opasky?

Inflace v posledních měsících dosahuje hodnot, které nemohou nechat v klidu nikoho. Za poslední měsíce se naše ekonomika dostala na inflační hodnoty, které jsme zažili naposledy v roce 1998. Z prosincových 6,6 % se meziroční inflace dokázala vyšplhat na lednových 9,9 %. Lednový růst byl tak vyšší, než predikovala Česká národní banka a vzhledem k současné situaci je více než pravděpodobné, že se v následujících měsících podíváme i přes hranici 10 %. Tento stav se projevil hlavně na cenách pohonných hmot, potravin, bydlení a pryč jsou také časy levných hypoték.

Česká národní banka je nucena vzhledem k této situaci přistupovat k razantním krokům. Jako hlavní brzda posloužila především úroková míra. Ovšem rozjetá inflační mašinérie brzdí velmi pomalým tempem. Za hlavního viníka v tomto případě označuje Česká národní banka jádrovou inflaci neboli inflaci bez započtení sezónních vlivů, daňových úprav a regulovaných cen. Otázkou ovšem zůstává, zda prudké sešlápnutí brzdy oproti pozvolnému přibrzďování je cesta správným směrem. Zatím se dá předpokládat, že tento krok povede hlavně ke snížení spotřebitelské poptávky, ale například na spekulanty vyhnané ceny energií bude mít nulový efekt. Dobrou zprávou je to, že alespoň silná koruna částečně zpomaluje tento splašený cenový růst.   

Jak přelstít inflaci

Na první pohled by se mohlo zdát, že českou ekonomiku obklopuje beznadějná tma. Nicméně v dálce už je vidět ono pomyslné světélko na konci tunelu. Česká národní banka velmi pravděpodobně utáhne úrokový opasek ještě o jednu dírku, ale s vyhlídkou toho, že v letních měsících bychom se měli dostat do relativně klidnějších inflačních vod a v příštím roce by se, podle predikcí, měla inflace ustálit na přijatelných a žádaných hodnotách.

  Ovšem to je rajská hudba časů budoucích. Co dělat v situaci, kdy nelze jen nečinně stát se založenými rukami a pozorovat, jak nám inflace každý měsíc ukrojí pořádný díl z našich vydělaných peněz?

 Odpověď je jednoduchá. Jedním z nejlepších nástrojů je investování a s ním spojené výhody složeného úročení. Není třeba se vrhat na zahraniční trhy a sledovat burzovní grafy. Jednoduchou cestou, jak s investicemi začít, může být investiční crowdfunding. V tuzemsku se tento druh investování začíná v posledních letech rapidně rozvíjet a roste na čím dál tím větší popularitě. Časy, kdy lidé půjčovali lidem jsou pryč a investoři se na tomto poli pouštějí do bezpečnějšího peer-to-business modelu, kde lze investovat do prověřených společností. Tento investiční model má oproti zprofanovanému půjčování lidem mnohem větší jistoty a nižší rizika.

  Tímto jednoduchým krokem lze ochránit své finance před inflací. Není k němu potřeba velkých peněžních objemů. Začít lze s pár tisícovkami a pravidelně své výnosy reinvestovat. Pasivita se totiž v těchto časech nevyplácí a draze se za ni platí.


Vít Endler

Generální ředitel a podílník investiční crowdfundingové platformy finGOOD. V minulosti působil jako generální ředitel společnosti NetRetail Holding, mateřské společnosti Mall.cz. Nyní se kromě finGOODu věnuje konzultační činnosti, startupu Virtooal.com, kde je hands-on investorem, a svému investičními portfoliu složenému z nemovitostí, kryptoměn a akcií.




FinGOOD.cz

Je investiční crowdfundingová platforma, která umožňuje individuálním investorům investovat do prověřených českých společností s historií. Podnikatelům přináší možnost získat flexibilní zdroj financování pro rozvoj svého podnikání. Investice probíhají formou P2B crowdfundingu. Svým investorům nejčastěji nabízí zhodnocení 7 - 10 % p.a.. Investice jsou navíc zajištěny zástavou movitého nebo nemovitého majetku.

Více na www.fingood.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

17.03.2024  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688