Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  05.03.2022 14:26:42

Pohonné hmoty v ČR lámou další rekordy, dvacet nejbohatších Rusů přišlo kvůli sankcím o 2,4 bilionu korun. Lukoil, jehož šéf z nich zchudl nejvíce, o 411 miliard korun, se už proti invazi staví

Benzín Nafta 50Kč

Dvacet nejbohatších Rusů, zpravidla oligarchů, letos kvůli ukrajinské válce a západním sankcím přišlo dohromady v přepočtu o zhruba 2,35 bilionu korun. O tolik se podle výpočtu agentury Bloomberg ztenčil jejich majetek. V průměru tak každý z nejbohatších Rusů přišel o bezmála 120 miliard korun.

Ve skutečnosti to bude ale citelně více. To proto, že moskevská burza byla po celý tento týden zavřená, takže tamní akcie nedostaly příležitost se propadnout. A jejich propad by byl vskutku mocný. Ruské akcie, které se v rámci kotace na více burzách obchodují také mimo Rusko, na londýnské burze, se totiž už v polovině tohoto týdne propadaly průměrně o 98 procent. Pak bylo obchodování s nimi pozastaveno.

Akcie obchodované na moskevské burze se ale do majetku nejbohatších Rusů kvůli zavření burzy stále započítávají za cenu, kterou měly na konci minulého týdne, tedy ještě před víkendovým zavedením razantních západních sankcí.

Z dvacítky nejbohatších Rusů letos o největší majetek přišel Vagit Alekperov, šéf a spolumajitel ropného a plynárenského podniku Lukoil. Válka a sankce jej připravily o v přepočtu 411 miliard korun. Je otázkou, zda právě toto je důvodem, proč se Lukoil jako první z velkých ruských podniků už od čtvrtka otevřeně staví proti invazi na Ukrajinu.

Na druhou stranu, nelze vyloučit, že některá ruská aktiva, i ta náležející do majetku oligarchů, jsou nyní podhodnocená. Mohla zkrátka spadnout na ceně tak extrémně, že jsou i po započítání značného politického a jiného rizika stále lákavá. Největší americká banka, JP Morgan, ve své včerejší analytické zprávě doporučuje svým klientům k nákupu právě dluhopisy Lukoilu či některých ruských oceláren. Mezinárodní angažmá těchto firem je podle banky přiměje k tomu, aby nadále plnily své závazky vůči věřitelům.

Věřitelé ruských aktiv ale musí vážně počítat se značným rizikem. Ruská vláda například v tomto týdnu nevyplatila cizincům úrok, jenž jim náležel coby držitelům rublových vládních dluhopisů. To lze vyložit jako částečnou platební neschopnost ruské vlády.

Podniky jako Lukoil doplácejí nejen na válku a sankce, ale i na obavu z toho, že další sankce mohou být zavedeny. Pokud by se tak však nestalo, investoři začnou jejich vyhlídky hodnotit přece jenom o něco příznivěji, což se projeví růstem ceny příslušných aktiv, akcií či podnikových dluhopisů.

Obava z dalších sankcí je ale stále vysoká. V jejím důsledku zhruba 66 procent ruské ropy nenachází kupce, de facto tak tato ropa „zmizela z trhu“, pročež ropa celkově celosvětově citelně zdražuje. A v důsledku toho také pohonné hmoty v Česku.

Nafta u českých čerpacích stanic jen za poslední dva dny přidala průměrně zhruba 3,60 koruny na litr, což je zcela nevídané. Stojí nyní celorepublikově průměrně zhruba 42,30 koruny za litr, vyplývá z dnešních údajů CCS. Dramaticky zdražuje také benzín, jenž v průměru vyjde na přibližně 41,60 koruny za litr. Pohonné hmoty v ČR jsou suverénně nejdražší v historii a jejich cenový růst přitom ještě dále zrychluje. Během několika dní se tak mohou snadno ocitnout v pásmu 45 až 50 korun za litr.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

06.03. 20:42  Rekordy? (MaSe)
06.03. 13:02  žádná škoda (Kovaný koronasoudruh)
05.03. 23:13  žádná škoda (Balabán)
05.03. 17:20  žádná škoda (Petr Ježek)


Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688