Jiří Ščobák (Zlatá minca)
Investice  |  21.05.2022 10:12:18

Ekonomická válka mezi Ruskem a zbytkem světa VIDEO

Hovořil: Pavel Kohout, ekonom a ekonomický publicista, autor mnoha knih, například Investiční strategie pro třetí tisíciletí, Vitamíny pro ekonomický růst nebo Ďáblův slovník ekonomie a financí.

Uslyšíte odpovědi na otázky: Nakolik je současná válka válkou ekonomie? Má vůbec Rusko aktuálně ekonomicky na to vést delší válku? Je na tom Rusko finančně dobře? Má Rusko kde nakupovat? Jak ještě zasáhnout ruskou ekonomiku? Jaké jsou schopnosti Ukrajiny ve srovnání s Ruskem? Nevyčerpají se spojenci? Bude ruské vypnutí elektřiny pro Finsko velká ztráta? Medveděv uvedl, že sankce, které západ uvalil na Rusko, budou mít na celý západ apokalyptické důsledky - dá se to brát ekonomicky vážně? Není problém, že Putinovi na běžných Rusech nezáleží, jeho podpora u veřejnosti je silná a Rusové jsou připraveni na oběti? Pomůže Rusku Čína?
Jaké jiné možnosti Rusko má? Jak se ekonomicky rozvíjí Čína v porovnání s Ruskem? Byly sankce proti Rusku v roce 2014 bezzubé? Jaké jsou vyhlídky ruské ekonomiky do budoucnosti? Kde má ruská ekonomika slabiny? Přestane existovat ruský akciový trh? Které trhy vyjdou z války nejsilněji? Očekáváš, že ekonomika EU bude po válce prosperovat? Může ekonomicky prosperující Ukrajina přinést v budoucnu něco nového?


Jak vnímají ekonomiku obyvatelé EÚ a jak ji vnímají lidé v Rusku?

Rusové dávají mnohem větší důraz na národní hrdost než na materiální blahobyt – alespoň velká část z nich. Americká armáda vynakládá obrovské částky na zdravotní a sociální pojištění a hlavně na péči o veterány. Ruská armáda je v tomto směru ke svým lidem velmi macešská. Ruští civilisté jsou zvyklí, že čas od času přijde prudký pokles životní úrovně a berou to jako zásah vyšší moci, se kterým nelze nic dělat.
Příklad: Američané a Britové vynakládali velké úsilí, aby postupně zaplatili válečné dluhy z 2. světové války. Stálo to hodně, ale podařilo se. Sovětský svaz naproti tomu „vyřešil“ své dluhy měnovou reformou v roce 1947, kdy lidé přišli o úspory a o celou hodnotu svých válečných dluhopisů. Moskva ví, že její lidé snesou téměř všechno a neváhá to zneužít ve svůj mocenský prospěch.
Ale všechno má své meze. Vzpomínka na 80. léta, kdy jsem chodil na gymnázium. Měli jsme přednášku od nějakého vysoce postaveného důstojníka Československé lidové armády. Řekl zhruba toto: „Američané hodlají postavit systém protiraketové obrany za tisíc miliard dolarů a doufají, že tím Sověty uzbrojí. Ale Rusové jsou schopni se uskrovnit a žít jen o bramborách, zelí a červené řepě, jen aby vyvinuli stejné anebo ještě lepší zbraně.“
Nakonec se ukázalo, že důstojník neměl pravdu: uskrovňování již bylo dost a Rusové chtěli konečně žít lépe. Režim padl, Sovětský svaz se zhroutil. Rusové prožili dost tvrdá 90. léta. A proč je Putin stále tak populární? Protože začátek jeho vlády se kryje s dobou, kdy se ekonomice začalo konečně dařit lépe: díky růstu cen komodit a také proto, že bolestivé ekonomické reformy Jelcinovy vlády konečně zabraly. Ani Putin neprováděl zpočátku špatnou hospodářskou politiku. Zreformoval daňový systém, dal veřejné finance do elementárního pořádku a aspoň částečně stabilizoval měnu. Pak ale začala převládat jeho neomezená touha po moci a majetku.
 

Co by mohla EU dělat lépe?

Domnívám se, že Německo mohlo vystupovat tvrději a francouzský prezident nemusel dělat Putinovi psychoterapeuta a kámoše, kterému se může svěřovat se svými problémy. Rovněž dodávky těžkých zbraní mohly být poskytnuty mnohem rychleji. Zpočátku se ale zdálo, že Rusové překonají úvodní potíže a obsadí Ukrajinu během týdnů. Západ si proto nechtěl Putina příliš pohněvat. Ale s Putinem ani s předchozími kremelskými vládci nešlo jednat po dobrém. To si teď Západ konečně uvědomuje.
Zde bych chtěl ještě speciálně zmínit Velkou Británii, která vzala vážně svůj podpis na Budapešťském memorandu z roku 1994. V rámci tohoto memoranda se Ukrajina vzdala jaderných zbraní s tím, že její integritu a nezávislost budou zaručovat USA, Velká Británie a Rusko. Britové si vzápětí po začátku invaze řekli, že nechtějí opakovat Mnichov – a začali konat svoji smluvní povinnost.
 

Pomůže Rusku Čína?

Čína sleduje čínské zájmy. Čínským zájmem je, aby Rusko zůstalo spojencem Pekingu, ale aby nebylo zbytečně silné. Peking potřebuje Rusko jako surovinovou základnu, ale nikoli jako supervelmoc, se kterou by se měl dělit o vliv ve světě.
Proto Čína podporuje Rusko spíše slovně než skutky. V poslední době, v kontextu ruských vojenských neúspěchů, dokonce zaznívají z Číny velmi kritické hlasy. Pragmatický Peking si totiž nechce znepřátelit Západ, který je pro Čínu ještě důležitější jako trh a jako zdroj technologií. Přímá vojenská pomoc je tedy mimo hru. Nepřímá pomoc se může odehrávat za podmínek, které budou výhodné pro Čínu. Ta vnímá Rusko jako zdroj surovin a také jako možný cíl nevojenské expanze. Číňané sledují politiku postupného, nenásilného budování pozic. Svůj vliv si kupují investicemi spíše než zbraněmi. Kupují podniky, půdu, usazují se v cílové zemi. Prosperující a vojensky silné Rusko není v čínském zájmu. V čínském zájmu je, aby Rusko vstřícně přijímalo čínské investory a kolonisty.
Mimochodem, Kazachstán, země politicky blízká Rusku, na rovinu odmítla vojenskou pomoc, a to i přesto, že kazachstánský prezident dluží Putinovi protislužbu za potlačení násilného povstání v lednu 2022. A dokonce i Bělorusko dává postupně od invaze ruce pryč.
 

Očekáváš, že bude EU po válce prosperovat?

Pokud klesnou ceny komodit po ukončení války – což lze čekat – pak se přinejmenším zmírní nepříjemné inflační tlaky. To by byla dobrá zpráva. Ukrajina určitě nabídne možnost rozsáhlých investic, počínaje infrastrukturou a konče vysokými technologiemi. Ukazuje se, že v odvětví IT je Ukrajina překvapivě vyspělá. Systém řízení dělostřelecké palby vyvinutý firmou GIS Art ze Lvova je momentálně zřejmě nejlepší na světě. Díky němu (a také díky moderním západním kanónům a díky síti StarLink Elona Muska) byl ruský postup na východě ochromen a ukrajinská armáda dokonce přešla do protiofenzívy.
Vstup Ukrajiny do EU zatím není na pořadu dne, ale jednou k němu pravděpodobně dojde. Pak se Česko a patrně i Slovenskou stanou čistými plátci do unijního rozpočtu, což se mnoha příjemcům dotací nebude líbit. Ale rozšíření společného trhu by za to podle mého názoru stálo. Nehledě na to, že východní křídlo EU by tak získalo značnou politickou váhu.

Zlatá minca

Soutěž finančních produktů Zlatá minca se koná na Slovensku od roku 2005 (v ČR není). Vyhlašuje nejlepší produkty slovenských bank, pojišťoven a fondů, výsledky jsou publikovány na www.zlataminca.sk. Od léta 2020 se realizují jednou týdně nekomerční, diskusní webináře na ekonomická a finanční témata. Pozvání přijalo již mnoho desítek finančních a ekonomických expertů, diskuse trvají nejčastěji do jedné hodiny.

Kromě toho pro slovenský trh existuje diskusní facebooková skupina Fórum Zlatá minca (o finančných produktoch), ve které se může kdokoli nekomerčně poradit. Je největší skupinou o financích na slovenském Facebooku.



Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688