proPoradce.cz (proPoradce.cz)
Pojištění  |  21.05.2022 16:37:59

Pojištění auta: 10 hloupých rad, jak prodělat

V minulém článku jsme popsali 10 způsobů, jak snížit cenu pojištění vozidla. Někteří lidé jsou ale nepoučitelní, a tak jsme připravili i hitparádu hloupých rad. Nevymysleli jsme si je, ale našli je na internetu nebo v chování některých klientů.

1) Pojistka na někoho jiného (na rodiče, prarodiče, …)

Zejména mladší majitelé vozů mají povinné ručení dražší. Nabízí se tak možnost, aby smlouvu sjednal někdo jiný, třeba táta, který má již vyježděné bonusy. Ve smlouvě je tak uveden jako plátce táta, jako majitel a provozovatel dle technického průkazu syn, který skutečně auto provozuje. Pojišťovny v takovém případě automaticky navyšují cenu (jiný plátce a provozovatel), navíc při škodě se zdraží povinné ručení na pojištěné auto i na auto, které provozuje táta. A do třetice všeho špatného – tímto postupem by si syn nikdy nevyjel vlastní bonus.

2) Nové bydliště mimo Prahu a velká města

I s takto divnou radou se lze na webu setkat. Vychází z faktu, že vyšší cena je pro klienty z velkých měst. Mnohem vetší váhu při stanovení ceny mají ale bonusy a ujeté kilometry za rok, bydliště ovlivňuje cenu mnohem méně. Přehlašovat si bydliště kvůli nižší ceně se určitě nevyplatí.

3) Limit na povinné ručení pouze 35 miliónů

Čím vyšší limit povinného ručení, tím vyšší cena. To vede některé mudrlanty k radě sjednávat jen základní limit povinného ručení. Náhoda je ale blbec a nejeden řidič by mohl vyprávět, jak snadno lze způsobit škodu na zdraví vyšší než 35 miliónů. Nízký limit pak znamená pro viník a exekuci – není schopen z vlastních úspor uhradit škodu. Pillow nabízí dvojnásobný limit 70 miliónů za cenu limitu 35 miliónů.

4) Neuvedení pravdivého způsobu užití

Pokus o trestný čin pojistného podvodu je častější než si lze představit. Zejména majitelé vozidel v půjčovnách nebo taxíků chtějí ušetřit „vychytralým“ způsobem: neuvedou pravdivý způsob užití vozidla. Získají tak nižší cenu, ale v okamžiku pojistné události po nich bude část škody soudně vymáhána.

5) Jízda bez povinného ručení

Někteří majitelé nemají uzavřené povinné ručení úmyslně a jiní neúmyslně (vozidlo mají nepoužívané a odstavené např. na zahradě). Z pohledu zákona v tom není rozdíl, za vozidlo musí odvést poplatek ČKP v každém případě. Pokud vozidlo nepoužívají, je třeba dát značky do depozita. Pokud nepojištěné vozidlo způsobí škodu, její třetinu bude muset majitel uhradit.

6) Havarijní pojištění s limitem Aneb nechci slevu zadarmo

Některé pojišťovny nabízí nesmyslné havarijní pojištění, kdy je pojištěna pouze část vozidla. Ve smlouvě je stanoven limit (např. 50 nebo 100 tisíc), v případě škody nikdy nedostane majitel vyplaceno více. Je jasné, že když jsem majitelem vozidla v hodnotě půl miliónu, je pojištění s uvedeným limitem zcela k ničemu.

7) Bez pojištění skel nebo s malým limitem na skla

Polovina majitelů osobních vozidel nemá k povinnému ručení pojištění skel. Spoléhají na to, že kamínek čelní sklo nerozbije nebo že výměna nebude tak drahá. To bohužel neplatí, zejména u novějších vozidel je i díky rostoucí inflaci cena výměna stále vyšší. A to je i nebezpečí pro všechny, které pojištění skla mají, ale s nedostatečným limitem. Nejjistější je zvolit variantu s neomezeným limitem, kterou nabízí například Pillow.

8) Neaktualizování hodnoty vozidla

Pokud jste při sjednání havarijního pojištění uvedli cenu vozidla, dnes již bude jiná, po pár letech výrazně nižší. Při škodě již nikdy nedostanete částku, jakou mělo auto na počátku. Mnoho pojišťoven ale automaticky nepřepočítává cenu dle aktuální hodnoty vozidla, musíte sami po pojišťovně tento přepočet vedoucí ke snížení ceny pojištění chtít. Některé pojišťovny (např. Pillow) znají vývoj ceny vozidla v čase, a tak automaticky cenu upravují, klient se o změnu nemusí starat.

9) Asistenční služby s limitem do 5 000

Ještě před 5 lety byly asistence s limitem 5 tisíc vysoký nadstandard a umožňovaly odtah na potřebnou vzdálenost. Dnes stačí v rámci okresu, ale při odtahu třeba z Čech na Moravu a opačně počítejte s vlastním doplatkem v řádu tisíců a někdy i deseti tisíc korun. Pokud s autem jezdíte mezi kraji, je asistence s bezlimitním odtahem v Česku nezbytností.

10) Slepá věrnost jedné pojišťovně

Největší chybou je věřit, že současné pojištění je nejvýhodnější. Pokud si alespoň jednou za dva nebo tři roky nezkontrolujete své pojištění oproti cenám jiných nabídek na trhu, máte téměř jistotu, že platíte zbytečně moc. Nově vzniklé pojišťovny využívají naplno digitalizaci a mohou tak nabídnout kvalitnější pojištění s méně výlukami za stejnou nebo ještě nižší cenu, než nyní platíte.  

proPoradce.cz - informace ze světa pojištění pro finanční poradce
Informační portál přinášející aktuální produktové informace z pojištění vozidel, majetku, odpovědnosti a osob. Základní zdroj informací pro pojišťovací zprostředkovatele a další odborníky z oblasti osobních financí. Pravidelné publikování čtvrtletního přehledu počtu finančních zprostředkovatelů na českém trhu.

Více informací na: www.proporadce.cz








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688