Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  22.05.2022 19:22:41

Burzovní kalendář 21/52 - Co musíme vědět do nového týdne! (22.5.2022)

V době, kdy se zámořský akciový trh nachází na pokraji medvědího trendu, investoři upnou svůj zrak na středeční zápis z posledního zasedání americké centrální banky. Do pozornosti dění se zcela jistě dostanou výsledky hospodaření maloobchodních řetězců, na které začíná doléhat rostoucí úrokové sazby, geopolitické napětí v Evropě a pokles kupní síly spotřebitelů. Zatímco Evropa představí údaje PMI z eurozóny a Spojeného království, americké údaje o osobních příjmech a výdajích, které Federální rezervní systém upřednostňuje pro měřítko míry inflace, budou vrcholem ekonomického kalendáře nového týdne. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

FOMC Minutes

Federální rezervní banka zveřejní v průběhu středeční obchodní seance zápis z posledního zasedání měnového výboru. Investoři se zaměří na vodítka naznačující, zda americká centrální banka dokáže utlumit nejrychleji rostoucí inflaci za poslední čtyři dekády, aniž by srazila hospodářství do recese. Předseda Jerome Powell je přesvědčen, že centrální banka dosáhne svých cílů, aniž by monetární intervence výrazněji utlumily tempo růstu americké ekonomiky. Analytici investičních bank věří, že je 35% šance na to, že americká ekonomika vstoupí během příštích dvou let do recese. FED již od měsíce března zvýšil úrokové sazby o 75 základních bodů a trhy odhadují na červnové a červencové zasedání zvýšení sazeb o dalších 50 bodů. Předseda Powell se nechal slyšet, že banka hodlá zvyšovat úrokové sazby tak dlouho, doku  nezkrotí nepolevující růst inflace.

Maloobchodní tržby

Poté, co slabší výsledky maloobchodních tržeb v minulém týdnu srazily akcie níže, v nadcházejícím týdnu zveřejní své výsledky hospodaření společnosti Costco (COST), Dollar General (DG) a Best Buy (BBY). Mezi další reportující firmy patří největší maloobchodní prodejce Walmart (WMT) a konkurenční Target (TGT).  Zatímco tržby obchodů byly v prvním kvartále roku relativně silné, vysoká inflace začíná doléhat na kupní sílu spotřebitelů v Spojených státech.

Bear Market na spadnutí…

Americké akcie jsou na prahu medvědího trhu, o kterém se mluví při 20% poklesu od historických maxim. Index S&P 500 zakončil páteční obchodní seanci dalším propadem zapsal tak v letošním roce 19% ztrátu z historického maxima ze 3. ledna. Technologický Nasdaq se oproti maximu z listopadu 2021 propadl o více než čtvrtinu. Trhy jsou tlačeny níže obavami z prudké inflace, jestřábím výhledem FEDu a slabšími projekcemi hospodářského růstu. Výprodejům pomáhá válka na Ukrajině, která přispěla k prudkým nárůstům cen ropy a dalších komodit. Investoři sledují různé metriky ve snaze určit potenciální dno propadu. Index strachu VIX je ve srovnání se svým dlouhodobým průměrem výše, stále je však pod úrovněmi dosaženými při jiných velkých výprodejích.

Ekonomická data

Spojené státy v pátek zveřejní dubnové údaje o osobních příjmech a výdajích. Zpráva také obsahuje primární ukazatel inflace FEDu, tzv. základní cenový index výdajů na osobní spotřebu. Ekonomové očekávají, že data vykážou solidní výsledky i přes vysokou přetrvávající inflaci.

Ekonomický kalendář obsahuje zprávu o objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby, u kterých ekonomové očekávají, že zůstanou na stabilních úrovních, stejně jako údaje o počátečních žádostech o podporu v nezaměstnanosti. Dále se dočkáme revidovaných dat HDP za první čtvrtletí 2022, u kterých se očekává, že budou revidovány mírně výše. Údaje o prodeji nových domů mohou naznačit ochlazení na trhu s bydlením, jelikož hypoteční sazby rostou a spotřebitelé jsou opatrnější.

Data PMI napříč trhy

Spojené království a eurozóna tento týden zveřejní ostře sledovaná data PMI. Zatímco údaje PMI v eurozóně v dubnu překvapily růstem, služby posílilo znovuotevření ekonomik po vlně varianty Omicron. Údaje za tento měsíc vrhnou více světla na to, jak dlouho budou spotřebitelé utrácet za služby pod pohrůžkou rostoucích cen. V průběhu týdne se očekává, že německý index podnikatelského klimatu Ifo za měsíc květen vykáže meziměsíční pokles. Data britského PMI by mohla naznačit snížení poptávky v sektoru služeb ve Velké Británii. V pondělí by měl za BOE promluvit její guvernér Andrew Bailey.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.01.2022Burzovní kalendář 5/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688