mpo.cz (MPO)
Dotace  |  24.06.2022 19:39:17

Úsporný tarif i odpuštění poplatků za OZE. Vláda schválila válečný balíček na pomoc firmám a domácnostem


Pomoc, kterou nyní poskytujeme, je výrazná. Úsporný tarif, který jsme dnes schválili, nám ale dá možnost pružně reagovat na vývoj situace a podle něj pomoc domácnostem navyšovat. Tarif bude automatický, nebude nutné o něj žádat a každý slevu uvidí na svém účtu za energie,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: „Domácnostem, které ke všemu využívají pouze elektřinu, tedy svítí, vaří i topí pomocí elektřiny, zaplatí stát jednorázovou slevu přesahující 13 tisíc korun. Podobnou slevu uhradí také za domácnosti, které svítí elektřinou a topí plynem. Domácnosti, které svítí a ohřívají vodu pomocí elektřiny, ale topí plynem, mohou dostat od státu slevu 16 tisíc korun.“ Vláda se předběžně shodla, že na úsporný tarif poskytne 27 miliard korun. Podrobnosti stanoví nařízení vlády, vydané po schválení novely energetického zákona Parlamentem ČR.

Modelový příklad, který se může drobně měnit podle výsledné podoby nařízení vlády, je ke stažení níže.


úsporný energetický tarif - kalkulačka

Úsporný tarif je pro všechny domácnosti, které využívají plyn či elektřinu. Půjde o fixní částku, kterou za klienta z ročního vyúčtování energií zaplatí stát. Její výše se určí podle toho, na co domácnost elektřinu (svítí/vaří/ topí) nebo plyn (vaří/ohřívá vodu/topí) používá. Výše slevy pro elektřinu se bude odvíjet podle distribuční sazby v daném odběrném místě a pro plyn podle odebíraného množství. Definitivní výši slev musí formou nařízení vlády potvrdit vláda. Tarif se nebude vztahovat na firmy, chaty a chalupy, které využívají tzv. víkendový tarif, či dobíjení elektromobilů. Pokud některá domácnost využívá více zdrojů, získá příspěvek dvakrát.

Sleva připadne vždy tomu, kdo má uzavřenou smlouvu s dodavatelem energií. U toho, kdo bydlí v nájemním bytě a nemá na své jméno přepsánu smlouvu na dodávku energie, obdrží slevu vlastník bytu a nájemník může požadovat zohlednění slevy v celkových nákladech nájmu. Energie bude stát dotovat prostřednictvím Operátora trhu (OTE). Kdo odebírá elektřinu a plyn, automaticky dostane slevu na obě komodity. Administrativně bude záležitost velmi jednoduchá – spotřebitelé slevu od státu nedostanou v hotovosti, nýbrž se objeví automaticky ve vyúčtování dodavatele energie ještě před začátkem další topné sezóny. O výši slevy bude z jejich strany možné snížit si zálohy, což bude mít pozitivní dopad na jejich cash-flow.

Pokud jde o dodávky tepla z tepláren, vše bude vyřešeno a rozhodnuto do začátku topné sezóny. Jsme si od počátku přípravy tarifu vědomi nutnosti tuto záležitost vyřešit a pracujeme na tom. Nyní máme dvě varianty řešení,“ říká ministr Síkela. První variantou je to, že vláda poskytne až 10 miliard na modernizaci tepláren. Teplárny se nám výměnou za to zaručily, že odběratelům nezvednou ceny. Tato modernizace však podléhá notifikaci ze strany Evropské komise. Druhou variantou je to, že pomoc odběratelům tepla z centrálních tepláren zajistí MPO prostřednictvím úsporného tarifu.

Firmy ani domácnosti nebudou muset poplatky za obnovitelné zdroje energie platit od letošního října až do konce příštího roku,“ dodává ministr Síkela. Odpuštění poplatků za OZE se dotkne také firem a vláda také poskytne 2 miliardy korun na pomoc firmám z energeticky náročných odvětví. Bude se jednat o takzvané kompenzace nepřímých nákladů, které jim vláda proplatí letos i příští rok. Jedná se o pomoc pro přibližně 30 firem, kdy některé z nich obdrží až přes sto padesát milionů korun.

Otázky a odpovědi k tarifu jsou zde. Podívejte se na kalkulačku úspory.


Galerie


27.06. 10:49  Válečný balíček (Tomasso)
27.06. 10:12  Státe starej se o sebe! (Dacan Strom)
25.06. 19:10  Válečný balíček (BLAŽKOVÁ)
25.06. 18:28  FIALOVA BÍDA JE EVOLUCÍ BABIŠOVI DRAHOTY (BLAŽKOVÁ)
25.06. 12:32  Státe starej se o sebe! (denda)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688