mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  28.06.2022 10:34:04

Státní tajemník jednal v Mauritánii a Gabonu o možné spolupráci v oblasti těžebního průmyslu a zdravotnictví

Státní tajemník jednal v Mauritánii a Gabonu o možné spolupráci v oblasti těžebního průmyslu a zdravotnictví

28.06.2022 / 09:47 | Aktualizováno: 28.06.2022 / 09:59

Státní tajemník Miloslav Stašek navštívil 19. až 25. června Mauritánii a Gabon. V obou zemích se setkal s ministry klíčových resortů. Cesta proběhla v kontextu ruské agrese proti Ukrajině, bezpečnostního angažmá Česka v Sahelu a nadcházejícího českého předsednictví v Radě Evropské unie. Jednání odrážela aktuální potřeby surovinové politiky ČR i dlouhodobý zájem partnerů o diverzifikaci ekonomiky a modernizaci infrastruktury.

V rámci pracovní cesty do Mauritánie se uskutečnilo jednání se státní tajemnicí na Ministerstvu zahraničí, spolupráce a Mauritánců v zahraničí El Alyaou Yahya Menkoussovou, ministrem obrany Hanena Oul Sidim, ministrem financí Mohamedem Lemine Ould Dhehbim, ministrem obchodu, průmyslu, řemeslné výroby a turistiky Lemrabottem Ould Bennahim a státním tajemníkem Ministerstva ropy, těžby a energetiky Ahmedem Salem Bouheddou.

Mauritánie velmi uvítala bezpečnostní aktivity ČR v Sahelu. Ocenila nabídku ekonomických projektů ČR koncentrovaných zejména do sektoru těžby a průmyslové výroby solární energie a vody. K zintenzivnění relace navrhla sjednání memoranda o spolupráci mezi oběma Ministerstvy zahraničí.

V Gabonu přijala státního tajemníka premiérka Rose Christiane Ossouka Rapondaovou a ministr zahraničí Michelem Moussa Adamoem. ministr pro plyn a ropu Vincentem de Paul Massassou, ministr pro těžbu Elvisem Ossindji Binouem, ministr turistiky Jean-Norbertem Dirambaou, ministr zdravotnictví a sociálních věcí Guy Patrickem Obiangem Ndongem a náměstek ministra vodních zdrojů, lesů, moře a životního prostředí Michelem Stephanem Boundaou. Proběhly rovněž konzultace s náměstkyní ministra zahraničí Yolande Nyondaovou a státní tajemnicí resortu Ginette Edzangovou. Státní tajemník se rovněž setkal s náměstkem ministra obchodu, malých a středních podniků a průmyslu Michelem Antselevem, zástupci zvláštní hospodářské zóny Nkok, předsedou Národní agentury pro investice Aimé-Popa N’tzoutsim Mouyami a předsedkyní Hospodářské komory Danielle Bivaouovou, státním ministrem průmyslu Pacôme/m Moubelet-Boubeyaou, generálním manažerem sektoru energetiky ministerstva energetiky a vodních zdrojů Aristidem Ngarim, předsedkyní Nejvyššího soudu Marií-Madeleine Mborantsuovou a výkonným tajemníkem Agentury pro národní parky Christianem Tchemambelaou.

Gabon jako urbanizovaná, středně rozvinutá ekonomika s velkou rozlohou území a výjimečnými přírodními i minerálními zdroji i turistickým potenciálem má zájem o prohloubení spolupráce s Českem v oblasti bezpečnosti, těžby nerostných surovin a zdravotnictví. Diskutovány byly výměny studentů i expertů, zejména v oblasti transplantací, výzkum a vývoj léků a tropických nemocí a případná společná výstavba česko-gabonské nemocnice.

V delegaci státního tajemníka byli zástupci několika českých firem (VAE Control Systems, Co-decision, RMR STAV KONT, TRANSCON), všechny podepsaly smluvní dokumenty či zahájily jejich sjednávání v konkrétních oblastech spolupráce.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688