Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Nové technologie  |  01.07.2022 14:35:30

Komentář: Dotace v IT? Firmy potřebují cloud, ne hromadně nakupovat železo

Digitalizace – slovo, které dnes ve svém volebním programu skloňuje prakticky každá politická strana. Je to taková kobliha, která voliči zaručeně zachutná. Koho by nelákal příslib digitální budoucnosti, kdy bude každá služba na dosah na pár kliknutí? Aby vláda uspokojila poptávku a zároveň se mohla pochlubit na svých facebookových profilech, vyhlásilo nově Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR skrze Národní plán obnovy dotační výzvy (konkrétně Digitální podnik a Virtuální podnik ) na podporu digitalizace firem. Pro žadatele je připravena nezanedbatelná suma čtyři miliardy korun, které je nutné proinvestovat do roku 2025. Vláda si od tohoto kroku dle svých slov slibuje podporu zvyšování digitální úrovně podniků a očekává pravděpodobně větší krok kupředu, než při Armstrongově přistání na Měsíci.

Proč ta ironie? Kdyby se na ministerstvu zeptali alespoň jednoho experta, dotační titul by takto nikdy nevypsali, protože by moc dobře věděli, jaké řešení české firmy skutečně posune k vládou proklamované budoucnosti. Součástí plánu je totiž podmínka, která firmy nemotivuje využívat cloud, ale obrací je do náruče on-premise řešení. Respektive možnost využití cloudových a dalších služeb dotační výzvy připouští, ale pokrývají mizivých 20 % celkových způsobilých nákladů. Uznejte, že nákup serverů s reálným využitím 10 % v běžném provozu je pro potřeby firmy zcela zbytečný. A v souvislosti se záměrem modernizovat infrastrukturu českých firem zcela absurdní.

Vše podtrhuje paradoxní situace, kdy vláda na jedné straně podporuje všemi možnými způsoby přechod k udržitelné budoucnosti, na druhé říká českým firmám, aby se obracely na neefektivní, a tím i neekologické řešení. Přístup vlády přímo rozporuje energetickou úspornost a v žádném případě nepovede k digitálnímu rozvoji. Firmy bez specializace z principu nikdy nevyužijí potenciál nakoupeného hardwaru naplno.

Digitální budoucnost? Jen posílení velkých hráčů nebo dotačních parazitů

Jaký dopad bude tento krok reálně mít? Dotace ve skutečnosti využijí především velcí hráči, kteří si levně dokoupí servery do svých datacenter, nebo dotační paraziti. V konečném důsledku to povede jen a pouze k pokřivení trhu. Namísto investice do rychle stárnoucího železa by se firmy měly obrátit na odborníky, kteří se o jejich IT strukturu dokážou spolehlivě postarat. Společnostem odborný dohled ušetří finance, kapacitu interního IT a umožní jim soustředit se na budování vlastního byznysu. Cloudové řešení jim pak zajistí flexibilitu a umožní plynulý růst.

Stát by dle mého názoru neměl do IT zasahovat a nevypisovat nesmyslné dotace, které k žádnému digitálnímu pokroku nepovedou, naopak potenciální růst zbrzdí. Jak už to tak ve světě dotací bývá, peníze shrábnou ti, kteří v tom tak říkajíc „umí chodit“ a zaměstnávají pro jejich zisk dedikované lidi. Čtyři miliardy přitom nejsou malé peníze, které by dle mého bylo dobré v kontextu současných problémů investovat rozumnějším způsobem.

Václav Svátek, CEO a zakladatel ČMIS


Technologická společnost ČMIS, která  patří k největším českým hráčům na poli hostingu, cloudových a serverových řešení, dokáže svým zákazníkům zajistit, že jejich e-shopy nespadnou a fungují hladce i během špičky, a nepřijdou tak o své tržby kvůli výpadkům. Mezi hlavní služby patří hosting aplikačního prostředí pro účetní a obchodní systémy, dále hosting databází, úložišť a privátní cloud pro velké e-commerce hráče, jako jsou Rohlík.cz či Shoptet. Provozovatelům aplikací i firmám ze světa e-commerce pomáhá s nastavením strategie pro budování spolehlivých IT systémů. V neposlední řadě poskytuje jako Microsoft Direct Partner klientům nejlevnější licence pro aplikace Microsoftu. ČMIS si zakládá na poskytování úsporných a perfektně fungujících služeb bez výpadků, s non-stop helpdeskem a s garantovanou reakcí na požadavek do 5 minut. Firma je na trhu již 17 let, mezi její klíčové hodnoty patří kvalitní a dlouhodobá spolupráce, odpovědnost za úspěch klientova byznysu a důraz na nejmodernější IT technologie. 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688