Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  01.07.2022 18:16:07

Příští týden ovlivní aktivitu na trzích především státní svátky v USA i doma

Minulý týden byl dle očekávání bez výraznějších kurzotvorných faktorů. Investoři se tak zaměřili na makroekonomická data a na jejich další interpretaci, respektive vliv na budoucí monetární politiku. Trh se začíná více přiklánět k možnému scénáři stagflace, což není dobrým znamením pro riziková aktiva, která byla v posledních dnech pod prodejním tlakem. Technicky tomu rovněž přispíval konec pololetí, kdy investoři připravovali svá portfolia na méně aktivní letní měsíce.

Konkrétně pak USA prostřednictvím indexu S&P 500 ustoupilo o 2,9 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 v uplynulém týdnu poklesla o 1,0 % t/t. Domácí index PX zaznamenal pokles o 5,5 % t/t na 1217,9 bodu.

Společnosti na BCPP

ČEZ byl celý týden pod prodejním tlakem kvůli informacím o návrhu na zavedení tzv. sektorové daně pro energetické společnosti či banky. Návrh ze dílny Pirátů obsahuje sektorovou daň ve výši až 25 % zisku po dobu dvou až tří let. Podle první varianty by daň platily společnosti vyrábějící elektřinu z uhlí, podle druhé i z jádra a podle třetí všechny energetické společnosti s obratem nad 500 mil. . Piráti tímto návrhem chtějí posílit příjmy rozpočtu o 10-20 mld. . Ochotu jednat o podobě daně mají i další koaliční strany, proti, avšak opatrně, se pak staví ODS. Titul za týden odepsal 17,3 % na 970 . Nutné je však poznamenat, že se rovněž začal v průběhu týdne obchodovat bez nároku na hrubou dividend 48 /akcii.

Fond J&T Arch Investments oznámil, že kupuje od Petrus Advisers 9,99% podíl v Monetě. Transakce proběhne ve dvou krocích, kdy 8,89 % získá fond nyní a zbývajících 1,1 % do konce tohoto roku. Fond zároveň plánuje požádat ČNB o schválení nabytí kvalifikované účasti, tedy překročení 10% podílu. Moneta zakončila páteční obchodní seanci na 85,1 (+8,4 % t/t).

Soud ve Velké Británii zamítl stížnosti konkurenčních společností proti průběhu a výsledku tendru na provozování britské loterie. Komise pro hazardní hry tak může podepsat smlouvu o udělení licence na provozování Národní loterie se společností Allwyn, která byla vybrána jako preferovaný uchazeč. Zamítnutí stížností je pozitivní zprávou pro společnost a snižuje riziko případných průtahů při změně provozovatele. Licence je platná od roku 2024 na dobu 10 let.

Společnost Rohlik.cz Finance, která je součástí skupiny Rohlik Group a emitentem dluhopisu 5,5/2026, oznámila svolání schůze vlastníků dluhopisů. Předmětem schůze bude změna emisních podmínek v několika oblastech. Zásadní změnou je návrh na zvýšení kupónu dluhopisu z 5,5 na 10 % p.a., aby sazba lépe reflektovala současné podmínky na finančních trzích. Společnost dále navrhne, aby se kovenant zadlužení zpřísnil z maximální přípustní hranice LTV 70 % na 50 %. Zároveň návrh počítá se snížením minimálního podílu, který musí držet zakladatel společnosti Tomáš Čupr, aby nedošlo k tzv. změně kontroly, a to z 50 na 30 %. Tato změna odpovídá nedávnému navýšení kapitálu ve společnosti, díky němuž se snížil podíl Tomáše Čupra na 44,79 %. O změnách se bude hlasovat dohromady. Celkově jsme názoru, že zvýšení kupónu a zpřísnění kovenantu LTV přinášejí dodatečné výhody pro držitele dluhopisů, přičemž zároveň nedochází ke změně ve vedení společnosti či jejím směřování. Schůze vlastníků dluhopisů se bude konat 20.7. a rozhodným dnem pro účast je 13. 7. 2022.

Nejvíce rostoucí akcií týdne byla Pilulka (1180 , +18,2 % t/t). Titul se obešel bez výraznějších zpráv, a proto posun výše spíše přisuzujeme nízké likviditě. Naopak největší pokles zaznamenaly akcie ČEZ (970 či -17,3 % t/t). Do titulků se opětovně dostaly informace o možnosti zavedení speciální sektorové daně, mimo jiné na energetické společnosti či finanční instituce. Hrozba dodatečného zdanění je negativní informací. ODS se prozatím stavěla k podobným návrhům obezřetně, ale poslední prohlášení ministra Stanjury vyvolávají obavy. Je pravděpodobné, že toto téma zůstane živé i v příštích měsících.

Výhled na příští týden

Příští týden bude hned v pondělí ovlivněn státním svátkem v USA, což bude na trhu znát sníženou aktivitou. Domácí trh bude zavřený v úterý a ve středu rovněž z důvodu státních svátků. Trh bude nadále sledovat průběžná makroekonomická data s přelivem do odhadů budoucího vývoje ekonomiky a monetární politiky. Výraznějších impulzů bychom se ale dočkat neměli. Absence výraznější faktorů ponechá investory ve stávajícím módu, který je přinejmenším obezřetný vůči rizikovým aktivům.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na úterní podnikové objednávky za květen (oček. 0,5 po 0,3 % m/m), středeční ISM služeb za červen (oček. 54,5 po 55,9 bodu m/m), zápis z posledního zasedání FOMC, který potvrdí odhodlanost centrálních bankéřů zvyšovat sazby a páteční měsíční data z trhu práce za červen (oček. 275 po 390 tis. nových prac. míst). V Německu se zaměříme na středeční podnikové objednávky za květen (oček. -0,5 po -2,7 % m/m) a čtvrteční průmyslovou produkci za květen (oček. +0,4 po +0,7 % m/m).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688