Královéhradecký (kr-kralovehradecky.cz)
Z regionů  |  22.07.2022 14:43:38

O prestižní titul Stavba roku Královéhradeckého kraje 2022 usiluje 19 staveb

22. 7. 2022

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, Český svaz stavebních inženýrů, Česká komora architektů a Svaz podnikatelů ve stavebnictví v ČR Hradec Králové ve spolupráci s Královéhradeckým krajem vyhlásily již 19. ročník soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje 2022. Do letošního ročníku se přihlásilo 19 staveb, z nichž v pěti případech je investorem právě kraj.

O prestižní titul Stavba roku Královéhradeckého kraje 2022 usiluje 19 staveb
Terminál hromadné dopravy v Nové Pace.

„V našem regionu vznikají hodnotné stavby, které odpovídají modernímu stavitelství. Dokazuje to každý ročník soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje. I letos přihlášené stavby zasluhují pozornost nejen odborné poroty, ale také veřejnosti. Vysoké ceny energií a stavebního materiálu budou vyžadovat efektivní a praktická řešení, která uspoří náklady na výstavbu. Jsem přesvědčen o tom, že důležitá je nejen funkčnost budovy, ale také způsob jejího provedení i udržitelnost celého projektu,“ uvedl hejtman Martin Červíček, pod jehož záštitou se letošní ročník soutěže koná.

Mezi přihlášenými projekty je například nová budova základní školy v Černíkovicích nebo tělocvičná hala v hradeckém Pouchově. Z dopravních staveb se o prestižní cenu uchází například nový terminál hromadné dopravy v Nové Pace nebo rekonstrukce železniční stanice v Jaroměři. Investorem pětice přihlášených staveb je Královéhradecký kraj.

„Cílem soutěže je seznámit širokou odbornou i laickou veřejnost s úrovní současného stavebnictví, architekturou a projektováním v Královéhradeckém kraji. Krajské stavby do letošního ročníku nepřihlásil kraj, ale jejich projektanti či stavitelé. Je to pro nás ale potvrzení, že tyto projekty splňují požadavky na funkčnost a odpovídají architektonickým trendům, aby se mohly ucházet o body u nezávislé odborné poroty,“ doplnil náměstek pro investice Pavel Bulíček.

První krajskou stavbou v soutěži je nový domov pro seniory, který vznikl v areálu bývalé nemocnice v Opočně. Na stavbu v hodnotě přes 100 milionů korun získal Královéhradecký kraj dotaci od Ministerstva práce a sociálních věcí ČR ve výši přes 46 milionů korun. Kapacita nově přestavěného objektu je 47 lůžek, které budou sloužit osobám vyžadující celodenní péči. Minimálně polovina klientů budou osoby s Alzheimerovou chorobou.

Čtěte také: Kraj dokončil stavbu domova důchodců v Opočně

Již téměř rok slouží veřejnosti další krajská stavba, která nyní usiluje o přízeň odborné poroty. Loni na začátku srpna kraj uvedl do provozu nový vjezd do jičínské nemocnice, jehož součástí je vedle vrátnice také lékárna. Ta do té doby v zařízení chyběla a pacienti museli do lékárny vzdálené více jak půl kilometru. Celá investice vyšla na 48 milionů korun.

Čtěte také: Jičínská nemocnice má nový vjezd a lékárnu

Pro zkrácení dojezdové vzdálenosti záchranářů v sanitkách do Krkonoš nechalo vedení kraje postavit v Temném Dole na Trutnovsku výjezdovou základnu Zdravotnické záchranné služby KHK. Přestavba původních objektů č. p. 24 a 25 probíhala od jara 2020 a kraj za ni zaplatil přes 43 milionů korun.

Čtěte také: Výjezdová základna v Temném Dole zkrátí dojezdy záchranářů do horských oblastí

Stavbou roku 2022 Královéhradeckého kraje by se také mohla stát pevnost Dobrošov na Náchodsku, jejíž tříletou rekonstrukci dokončil kraj na jaře letošního roku. Do turisty oblíbené památky z dob konce první republiky Královéhradecký kraj investoval téměř 96 milionů korun. Vzniklo zde nové návštěvnické centrum s audiovizuální expozicí, úpravou prošly i nadzemní a podzemní části tvrze, které připomínají atmosféru let 1937–1938, čemuž odpovídá i dobové vybavení.

Čtěte také: Pevnost Dobrošov se po třech letech znovu otevírá návštěvníkům

Poslední krajskou stavbou přihlášenou do soutěže je nový obchvat Domašína, který začal řidičům sloužit již na konci listopadu loňského roku. Stavební práce na dvoukilometrovém obchvatu vyšly na 116 milionů korun včetně DPH.

Čtěte také: Obchvat Domašína za 116 milionů korun začal sloužit řidičům

O prestižní titul Stavba roku Královéhradeckého kraje 2022 usiluje 19 staveb
Rekonstrukce silničního mostu v Rudníku.

Do soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje 2022 mohla být přihlášena stavební díla zhotovená a zkolaudovaná nebo s povoleným zkušebním provozem v období od 1. 1. 2019 do 31. 5. 2022. Stavba musí být zhotovena na území Královéhradeckého kraje a přihlásit ji je možné do jedné ze čtyř kategorií: domy pro bydlení a rodinné domy, stavby občanské vybavenosti, stavby pro průmysl a zemědělství a dopravní a inženýrské stavby.

Letos budou výsledky vyhlášené na přelomu podzimu a zimy. Loni se krajskou stavbou roku stala proměna bývalého rychnovského kina v moderní knihovnu. Porota ji vybrala ze 16 přihlášených projektů.

Seznam přihlášených staveb do soutěže Stavba roku Královéhradeckého kraje 2022

Název stavby Projektant Zhotovitel Investor
Cihlovka 1, Hradec Králové Projekce Vrbický s.r.o., autor: Ing. arch. Tomáš Med Ph.D. a Ing. arch. Petr Rocˇnˇák Mapet - Hradec Králové s.r.o. Noho SE (přihlašovatel)
Domov pro seniory s komplexními službami v areálu nemocnice Opočno Projecticon s.r.o. VALC, s.r.o. (přihlašovatel) Královéhradecký kraj
II/321 ČerníkoviceDomašín, obchvat M-PROJEKCE Eurovia CS, a.s. (přihlašovatel) Královéhradecký kraj
Kongresový hotel Aldis čp. 371 – stavební úpravy, přístavba Žárovka architekti S T A K O společnost s ručením omezeným (přihlašovatel) STAKO hotel s.r.o.
Odlehčovací služba – Honkova ulice B K N, spol. s r.o. – projektová dokumentace
Atelier AURUM s.r.o. – studie projektu
STRABAG a.s. Statutární město Hradec Králové (přihlašovatel)
Oprava mostu na trati dolní BousovLibuň TOP CON SERVIS, s.r.o. Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. (přihlašovatel) Správa železnic, s. o., OŘ Hradec Králové
Polyfunkční dům nad předávací stanicí A43 AIR ateliér s.r.o., Táborský, Jeřábek (přihlašovatel) Megas, s.r.o. HAVLÍČEK & PARTNERS, advokátní kancelář, s.r.o.
Rekonstrukce parteru před zimním stadionem TRANSCONSULT s.r.o. SOVIS CZ, a.s. Statutární město Hradec Králové (přihlašovatel)
Rekonstrukce silničního mostu v obci Rudník Ing. Ivan Šír, projektování dopravních staveb a.s. Chládek a Tintěra, Pardubice a.s. (přihlašovatel) Ředitelství silnic a dálnic ČR
Rekonstrukce železniční stanice Jaroměř MORAVIA CONSULT Olomouc a.s. Společnost „JARO“, spol. S u b t e r r a a.s. (přihlašovatel)
a ELTRA, s.r.o.
Správa železnic, státní organizace
Revitalizace a zatraktivnění pevnosti Dobrošov ATELIER 11 HRADEC KRÁLOVÉ s.r.o. Sdružení SOLID CARE, s.r.o. a GEMEC-UNION, a. s Královehradecký kraj
Revitalizace stávajících objektů č.p. 24 a 25 Temný Důl na parcele 3144 k.ú. Temný Důl ATELIER H1 & ATELIER HÁJEK s. r. o. (přihlašovatel) PS-STAV Náchod s. r. o. Královehradecký kraj
Rezidence Nerudovka, Nové Město nad Metují Autorizovaný architekt Ing. Lubomír Dědek (přihlašovatel) ATELIER DĚDEK s.r.o. a další Sdružení soukromých investorů
Společenský dům U Proroka, Neratov v Orlických horách talaša kutěj architekti s.r.o. – architekt stavby, Agrostav Ústí nad Orlicí, a.s. – projektant stavby Agrostav Ústí nad Orlicí, a.s. NERATOF s.r.o. (přihlašovatel)
Tělocvičná hala Pouchov Atris, s.r.o. STYLBAU s.r.o. (přihlašovatel) Statutární město Hradec Králové (přihlašovatel)
Terminál hromadné dopravy Nová Paka Loca Plan s.r.o. (přihlašovatel) Gardenline s.r.o. Město Nová Paka
Ulice Hlavní – rekonstrukce, Hradec Králové TRANSCONSULT s. r. o COLAS CZ, a.s. Statutární město Hradec Králové (přihlašovatel)
Základní škola Černíkovice, pasivní stavba Ing. Michal Fenyk, Ing. Sandra Appelová MARHOLD a.s. Obec Černíkovice
Změna vstupu s lékárnou do areálu nemocnice Jičín II IM Projekt, spol. s r.o. HSF System SK s.r.o. (přihlašovatel) Královéhradecký kraj

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688