EKOSPOL (EKOSPOL)
Reality  |  08.08.2022 11:27:42

Stavebnictví zpomaluje, bytová výstavba propadá


Pomalý růst českého stavebnictví se v červnu zastavil. Stavební produkce sice podle aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červnu meziročně nepatrně vzrostla o 0,8 procenta, v porovnání s předchozím květnem však klesla o 0,7 procenta. Zásadně se propadla bytová výstavba, ČSÚ letos v červnu evidoval meziročně o 31,6 procenta zahájených bytů méně. Za celé letošní první pololetí stavebnictví ve srovnání s loňským prvním pololetím vzrostlo o 5,4 procenta. Tento meziroční nárůst byl ale dán hlavně velmi nízkou srovnávací základnou, protože stavebnictví loni zásadně ochromila koronavirová pandemie. Úroveň výstavby stále zůstává hluboko před pandemickým propadem.

Firmy v rámci celé ČR v červnu zahájily stavbu 3018 bytů, což je meziročně o 31,6 procenta méně. Počet dokončených bytů naopak mírně vzrostl, konkrétně o 4,7 procenta na 2368 bytů. Zásluhu na tom mají bytové domy, naopak dokončování rodinných domů začalo podle ČSÚ kvůli rostoucím cenám materiálu a nedostatku stavebních kapacit váznout.

Nejvíce nových bytů se začalo už tradičně stavět ve Středočeském kraji, firmy jich tu od začátku roku zahájily celkem 3516. Zajímavostí je, že Jihomoravský kraj už v bytové výstavbě dotáhl dříve naprosto dominantní Prahu. Na jižní Moravě se letos v rámci nové výstavby začalo stavět celkem 2693 nových bytů, což je naprosto stejně jako v hlavním městě. V jihomoravském kraji se v poslední době výrazně rozjela výstavba bytových domů, která se pomalu blíží polovičnímu podílu na celkové bytové výstavběkraji. Výstavba bytových domů byla vždy doménou Prahy, v ostatních krajích se staví hlavně rodinné domy. Rostoucí ceny stavebních prací i materiálů a stále méně dostupné hypotéky nejspíš i tento zvyk mění. Jestli jde o změnu dlouhodobého trendu, uvidíme až v dalších měsících. Zatím jde spíš jen o zajímavou anomálii.

Jisté je, že současná situace výrazně zhoršuje dostupnost vlastního bydlení nejen v hlavním městě, ale na celém území ČR. Výstavba bytových domů je jednou z cest, jak bydlení zlevnit. V přepočtu na metr čtvereční totiž stavba bytového domu vyjde levněji, než je tomu u rodinného domu. Výrazně nižší jsou i následné provozní výdaje, což v tuhle dobu, kdy nevídaně rostou ceny energií, řeší snad každá domácnost.

 

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688