Export (export.cz)
Ze světa  |  08.08.2022 14:27:29

České letouny budou sloužit britským vzdušným silám a míří i do Ameriky

ČESKÉ LETOUNY BUDOU SLOUŽIT BRITSKÝM VZDUŠNÝM SILÁM. A MÍŘÍ I DO AMERIKY

Letouny L-159 Alca z dílny největší české letecké továrny Aero Vodochody prorazily u britského letectva. S čerstvě uzavřeným kontraktem se společností Draken Europe se Aero Vodochody prezentovalo na červencové airshow v britském Farnborough, kde nechyběl ani český stánek. Aero Vodochody se pochlubily také prohloubením spolupráce s americkou skupinou Patriots Global Training, která otvírá českým letounům L-39NG cestu do USA. O další premiéru se postarala PBS Velká Bíteš, firma uvedla na trh nový motor.

Historické chlouby českého leteckého průmyslu, na které navazují v článku zmiňované nejnovější typy letadel – v popředí letoun L-39CW, uprostřed bitevník L-159, vzadu L-29 Delfín. Foto: Aero Vodochody, Katsuhiko Tokunaga

Osmičlenná flotila letounů L-159E společnosti Draken Europe začne brzy létat v roli protivníka/agresora při výcviku pilotů RAF. V novodobé historii se jedná o premiéru využití českých letounů britskými vzdušnými silami. Zároveň se po pětadvaceti letech provozu české stroje dostávají v Evropě do nové role – při výcviku budou v Británii atakovat nejmodernější stíhačky páté generace, stroje F-35. Služba je také první svého druhu ve Spojeném království a představuje zcela nové výcvikové možnosti v oblasti leteckého výcviku příslušníků RAF.

Jde ovšem o koncept nasazení českých letounů, který má Draken již vyzkoušený u amerického letectva. „Jsme rádi, že Draken přenáší prověřený výcvikový koncept z USA do Evropy. Spolupráce s Draken Europe je zároveň skvělou referencí pro celé Aero,“ řekl Viktor Sotona, prezident a generální ředitel společnosti Aero Vodochody.

LETOUNY L-39NG ZA VELKOU LOUŽÍ

Naopak za oceán míří Aero Vodochody s novým letounem L-39NG, který je nástupcem legendárních strojů L-39 Albatros, dosud nejpoužívanějších cvičných vojenských letounů na světě. Ve Farnborough Aero oznámilo prohloubení spolupráce s předním americkým poskytovatelem řešení pro pilotní výcvik Patriots Global Training. Spolupráce navíc počítá i s možností licenční výroby přímo v USA. Zároveň se hovoří o rozšíření dodávek náhradních dílů, logistiky, testování letadel a podpoře výcvikových zařízení u osvědčených Albatrosů, kterých jsou na americkém trhu stále v provozu zhruba tři stovky. Společným cílem obou společností je tak vytvořit nové regionální centrum pro údržbu a modernizaci letadel L-39 v USA. Ostatně právě Patriots Jet Team dohromady se společností Helinet stojí za speciální kamerovou verzí letounu L-39 zvanou CineJet, s níž se natáčely fascinující letecké manévry pro filmový trhák Top Gun: Maverick.

O další událost na lince česko-americké letecké spolupráce se ve Farnborough postaral státní podnik LOM PRAHA. S americkou společností Bell Flight za účasti náměstka ministryně obrany Daniela Blažkovce podepsal dodatek k projektu o industriální spolupráci, který je dalším krokem v nadcházející technické údržbě a vyšších stupních oprav tzv. západní vrtulníkové platformy, kterou bude provádět LOM Praha. Do konce příštího rokuamerický výrobce dodat české armádě dvanáct nových strojů.

ELITNÍ VÝROBCE MOTORŮ

Českou stopu na Farnborough International Airshow zviditelnilo také know-how tuzemských firem ve vývoji a výrobě leteckých motorů. Česká republika je v elitním klubu pouhých sedmi zemí na světě, které umí vyvinout a vyrobit turbovrtulové a proudové letecké pohony. Tradiční český výrobce PBS Velká Bíteš na akci uvedl na trh nový motor PBS TJ80-120. Stručnou vizitkou nového motoru, který je výsledkem vlastního vývoje a výroby, je, že se jedná o ve své třídě nejlepší pohonnou jednotku z hlediska poměru tahu motoru k jeho hmotnosti.

Významným odbytištěm pro domácí letecký průmysl je samotná pořadatelská země airshow ve Farnborough. V roce 2021 byly britské ostrovy pro český letecký průmysl třetí nejlepší vývozní destinací. „Z celkového vývozu českých leteckých technologií směřuje do Spojeného království zhruba 13 procent, což rozhodně není špatné, ba naopak. V absolutních číslech se jedná o částku 2,8 z celkových 21,9 miliardy korun, náš letecký sektor tady má rozhodně velký potenciál. Fakt, že u nás dokážeme spojit dlouholetou tradici s inovacemi, je něčím, co zde (nejen) na veletrhu rezonuje,“ uvedla Marie Chatardová, velvyslankyně ČR v Británii.

FARNBOROUGH 2022

Světové zbrojařské a letecké špičky se slétly na letišti v britském Farnborough v předposledním červencovém týdnu. Na druhé největší letecké přehlídce na světě nechyběly český stánek zajištěný Ministerstvem průmyslu a obchodu a národní delegace vedená náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem.

Letošní ročník Farnborough International Airshow (FIA) svolal světovou obrannou a leteckou extraligu po čtyřleté vynucené pauze. Význam letošního ročníku umocnila i měnící se perspektiva pro obranný, vesmírný i letecký průmysl v Evropě, z nichž se pro většinu partnerských zemí stávají klíčová odvětví. Česká republika je jednou z devíti zemí na světě, která umí v rámci vlastních hranic vyvinout a vyrobit letadlo. Na české expozici se představilo pět českých firem a Asociace leteckého a kosmického průmyslu. Další trojice tradičních českých výrobců vystavovala na FIA na vlastních stáncích a po vlastní ose přicestovaly také další firemní týmy.

Náměstek Blažkovec tak vedl delegaci více než desítky tuzemských podniků. Mise přispěla ke zvýšení reputačního kapitálu českých technologií a českým firmám otevřela dveře do nejvyšších pater světových leteckých výrobců. V „národním dresu“ české firmy jednaly s vedením světových průmyslových gigantů. „Dvoudenní program na Farnborough byl velmi intenzivní. České podniky jsme propojili se zhruba patnácti firmami z řad světové elity. Jednali jsme s americkými Bell Textron, Lockeed Martin a Boeing, francouzskými Airbus Space and Defence a Thales, švédskou státní agenturou pro armádní akvizice FMV, izraelským Elbit Systems a řadou dalších,“ říká náměstek Blažkovec a dodává: „Podpora průmyslové spolupráce a uplatnění českého průmyslu ve světě je pro nás prioritou, v tom máme naprostou shodu s resortem průmyslu a obchodu, který organizoval český stánek“.

Za maratonem úspěšných jednání stojí spojení institucionálních sil resortů obrany a průmyslu a obchodu ve spolupráci s Velvyslanectvím ČR v Londýně již od přípravné fáze. Společný meziresortní projektový tým, jehož součástí byla také Asociace leteckých a kosmických výrobců, na základě firemních požadavků na setkání s nejvíce atraktivními partnery postavil doprovodný program oficiální účasti, který reflektoval firemní zájmy a podpořil obchodní kampaně českých podniků.

Další ročník Farnborough International Airshow proběhne v červenci 2024.

Michaela Chrtová, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Londýně

Anna Uljačenko, Asociace leteckého a kosmického průmyslu

FOTOGALERIE

 

Farnborough 2002. Foto: Czech Aerospace Newsroom

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688