Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  09.08.2022 12:43:31

Neradostné, ale nutné. Ke zkrocení inflace podle Citi není jiné cesty, než sražení poptávky

Je možné, že část inflačních tlaků pramení z tenzí na nabídkové straně ekonomiky. Ve výsledku jde ale vždy o interakci mezi nabídkou a poptávkou. A pokud není možné vyrábět více polovodičů či třeba aut, jediný způsob, jak ochladit růst cen, je utlumit poptávku. Na Bloombergu to vysvětloval Andrew Hollenhorst, který působí jako hlavní ekonom pro USA v Citi. Ochlazování poptávky není podle něj něco, co by někomu dělalo radost, ale i tak je nutné.

Ekonom podle svých slov doufá, že Phillipsova křivka je nyní strmější než před pandemií, a tudíž nebude na snížení inflace třeba takového ochlazení poptávky a růstu nezaměstnanosti. To se ale „teprve zjistí“, Fed dnes musí zvedat sazby a utahovat finanční podmínky a až následně sledovat, jaký efekt to přinese.

Ke znatelnému utažení finančních podmínek již došlo, Hollenhorst ale míní, že bude trvat celé měsíce, než se projeví v reálné ekonomice a na inflaci. Trhy se přitom podle experta domnívají, že v politice Fedu přijde nějaký výraznější obrat. On sám si to ale nemyslí a současný šéf Fedu Jay Powell je „ochotný dělat pro snížení inflace těžké věci, které dělal Volcker.“



Fed by měl podle ekonoma dokonce problém v případě, že by trhy začaly odrážet víru v to, že dojde k obratu v monetární politice dříve, než bude inflace pod kontrolou. Bloomberg k tomu dodal, že podle některých názorů je nyní větším rizikem málo razantní zvedání sazeb. Podle názorů jiných je ale hlavním rizikem příliš prudké utažení, které by následně vedlo k obratu, dalšímu monetárnímu uvolňování a v konečném důsledku k většímu rozkolísání inflačních očekávání.

Hollenhorst se podle svých slov s druhým pohledem příliš neztotožňuje. Má za to, že je třeba hlavně zabránit růstu inflačních očekávání, která by zakořenila v celém hospodářství. A nakonec by tak bylo třeba výrazně vyšší nezaměstnanosti na opětovné snížení inflace. Hollenhorst v této souvislosti připomíná sedmdesátá léta, která přinesla celé spektrum různých situací. Včetně té, kdy se vedení Fedu domnívalo, že ekonomika již dostatečně zpomalila, ale pak se ukázalo, že tomu tak nebylo a inflace se opět zvedá.

Současné vedení Fedu se podle ekonoma snaží zabránit popsanému vývoji, kdy by sazby nevzrostly dostatečně a inflace zakořenila ještě hlouběji. Nemyslí si také, že by do září inflační tlaky výrazně klesly. Naopak podle něj bude v září třeba dalšího růstu sazeb o 75 bazických bodů. Cíl, ke kterému se centrální banka chce dostat, „je stále daleko.“

Následující graf od BofA ukazuje vývoj sazeb (obrácené měřítko) a akciového trhu v sedmdesátých letech. Jak uvádějí ekonomové banky, „předčasné uvolnění politiky vede k následnému obratu a recesi.“
02

Zdroj: Bloomberg, Youtube, Twitter

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na facebooku







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688