kraj-lbc.cz (Liberecký kraj)
Z regionů  |  10.08.2022 00:00:00

Liberec: Na kole kolem Liptákova. Cimrmanova cyklostezka přinese zábavu i poučení

10. 08. 2022
 

Cyklostezka Járy Cimrmana byla vybudována v místech, která jsou nerozlučně spjata s působením velikána české historie. Na trase je devět zastavení, která Cimrmana představují jako stavitele, vizionáře, svědka, pedagoga, sportovce, objevitele, rádce, proroka a světoběžníka.

„Můžeme být velmi hrdí, že u nás Jára Cimrman zanechal tak výraznou stopu. Co na tom, že jej nikdy nikdo neviděl. Za člověka mluví činy. A ty jsou v tomto případě nezpochybnitelné,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Most Járy Cimrmana, Návarov (Jára Cimrman; stavitel)

V Návarově stojí první důkaz Cimrmanovi přítomnosti ve zdejším kraji. Dodnes se zde dochovaly zbytky pilířů – toho jediného, co zbylo z Cimrmanova tehdejšího snu spojit oba břehy Kamenice mostem. Sen zůstal snem, údajně proto, že se lidé na obou březích nedokázali dohodnout.

Místo vize, Boží muka u křižovatky nad Bohdalovicemi (Jára Cimrman; vizionář)

Na druhé zastávce, u křižovatky nad Bohdalovicemi, se mistr kdysi zastavil a dal místním lidem cennou radu, aby místo lopoty s brambory zbohatli na rýžování zlata ve zdejším potoce podél olší. Důkazem, že se lidem Cimrmanova rada vyplatila, je i budoucí název obce, jež se na památku zlaté historie nazývá Zlatá Olešnice.

Hospoda U Labutě, dnes hotel Grand v Tanvaldu (Jára Cimrman; svědek)

Příhodu, kdy se Cimrman v hospodě U Labutě stává svědkem rvačky, načež ze dveří putyky vybíhá cikán s kudlou v zádech, popisuje tabule na zastávce u hotelu Grand v Tanvaldu. Událost zanechala v umělecké duši Cimrmanově takový dojem, že ji použil ve své budoucí divadelní hře Vizionář. Ta, spolu s hrou Posel světla, byla objevena v lesovně pod Mariánskou horou vědeckým kolektivem v čele s doktorem Svěrákem a profesorem Smoljakem.

Český Šumburk (Jára Cimrman; pedagog a sportovec)

Pedagogický odkaz Cimrman zanechal na Českém Šumburku. Tady pokračoval v šíření českého vlastenectví v jazykově převážně německém Tanvaldu. Působil v jednotřídce a děti i dospělé vedl ke sportu. Věhlas získaly především jeho sportovní disciplíny á la závody v zimníku, s batohem či kufrem. Pracoval zde také na novátorských pedagogických postupech. Coby vizionář žáky připravoval na neodvratný technický pokrok – učil je telefonovat. Coby realista zase vyvinul metodu, jak se vypořádat s vrtkavostí dětské pozornosti. Předem totiž určil, kolik procent učiva mohou žáci zapomenout a kolik si musí pamatovat.

Pomyslná hranice Liptákova, Desná – Sladká Díra (Jára Cimrman; objevitel)

Sladká díra je místo, které Cimrmanovi učarovalo a navždy se vrylo do jeho paměti a srdce. Je to místo prvního setkání s Marijánkou, jeho láskou, údajně prý paní nadlesní Šmorancovou.

Zlá předtucha, Protržená přehrada – vyhlídka (Jára Cimrman; prorok)

Informační tabule na vyhlídce Protržené přehrady připomíná, že český génius již při stavbě přehrady prorokoval blížící se tragédii. Z konstrukce hráze totiž ihned poznal, že dlouho nevydrží. Stalo se mu, jako již mnohokrát, že mu tehdy nikdo nenaslouchal.

Pohled do Slezska, Vlašský hřeben Kořenov (Jára Cimrman; světoběžník)

Předposlední zastavení je na Vlašském hřebenu v Kořenově. Toto místo bylo rozhodujícím faktorem v Cimrmanově rozhodnutí vydat se vstříc novým dobrodružstvím v dalších zemích.

Poslední stopa, hranice Jizera – Orle (Jára Cimrman; na rozhraní)

Pátrání po jeho stopách končí na hraničním přechodu Jizera–Orle. Stejně jako jeho pouť začala na mostě, tak i na mostě skončila.

 

Anna Vašková
odborný zaměstnanec oddělení tiskového a vnějších vztahů

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688