OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  03.12.2022 14:42:25

Rakousko: Zloději jdou po elektrokolech a elektrokoloběžkách

Asi jedna desetina rakouských majitelů se podle nejnovější studie stala už někdy obětí krádeže svého jednostopého vozidla na elektropohon. Za první čtyři měsíce tohoto roku bylo policii nahlášeno už na 600 elektrokol a 400 elektro koloběžek jako odcizené.

Rakousku je nyní v provozu asi 900 000 elektrokol a asi 210 000 elektro koloběžek. Průměrná prodejní cena e-kola činila loni asi 3 400 EUR. Průměrná cena konvenčního kola bez pohonu byla v minulém roce na úrovni 1 300 EUR. Tyto údaje sdělilo na přelomu května a června Kuratorium pro bezpečnost provozu (KFV) s odvoláním na statistiky Svazu výrobců sportovního zboží.

Osobní zkušenost s krádeží má 11 % majitelů jednostopých vozidel

Kvůli své nezanedbatelné hodnotě přitahují kola a koloběžky pozornost zlodějů. Od ledna do dubna 2022 registruje policie už odcizení 5 000 bicyklů, 500 kol na elektropohon a 400 e-koloběžek. Podíl 11 % majitelů jednostopých vozidel s elektrickým motorem se stal už někdy obětí zloděje. Anketu uskutečnilo KFV v dubnu 2022 mezi 500 majiteli těchto vozidel s elektropohonem. „S ohledem na průměrné náklady pořízení a uváděný počet ukradených e-biků a e-koloběžek jde jen u těchto účastníků ankety o celkovou škodu ve výši bezmála 100 000 EUR,“ upozornil Armin Kaltenegger, vedoucí odboru ochrany vlastnictví při KFV.

Krádeží ale celkově ubývá

Přesto ale skýtá pohled na statistiky hlášených krádeží kol obecně optimismus. Od roku 2008 počet registrovaných odcizení kol v Rakousku klesl téměř o 28 %. „Přesto se stále pohybujeme ve velkých číslech,“ krotil radost Peter Seidl ze Spolkového kriminálního úřadu. „V roce 2021 jsme obdrželi hlášení o 17 595 odcizených vozidlech tohoto druhu. K posunu došlo v chování pachatelů a v místech činu.“Více než polovina míst činu připadala na veřejně přístupné zóny. K tomu se pachatelé zaměřují na drahé stroje, protože jdou lehce na odbyt a rychle se jich zbaví. V anketě byl veřejný prostor uváděn jako místo, odkud stroj zmizel, úplně nejčastěji (36 %). Podle KFV bylo nejčastějším místem odcizení nádraží.

Mnohem méně krádeží u kvalitně zabezpečených strojů

K zabezpečení ukradeného kola byly nejčastěji využívány podle ankety KFV spirálové kabelové zámky (29 %). Šlo tedy o zajištěné stroje, nikoli volně dostupné. Podobný výsledek vyšel i u odcizených kol zajištěných řetězem. Současně bylo zjištěno, že stroje s kvalitnější ochranou jsou většinou mimo zájem zlodějů; nejlepší ochranu vykazují tzv. žehličkové zámky. Takto chráněná kola jsou v poměru k četnosti využití obětí krádeže nejméně často. Armin Kaltenegger připomíná: „Účinný souběh opatření proti odcizení spočívá v pořízení opravdu kvalitního zámku a volby správného místa pro odložení stroje v bezpečném okolí.“

Jak zvýšit bezpečnost

Tzv. pas pro kolo znalo jen o málo více než polovina respondentů v anketě (51 %). Do něj lze registrovat důležité informace o stroji. V případě krádeže kola nebo koloběžky usnadňuje pas nahlášení události, a také zlepšuje šanci na úspěšné vypátrání.

Zdroj:
www.versicherungsjournal.at/markt-und-politik/diebe-haben-ein-auge-auf-e-bikes-und-e-scooter-22041.php

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688