Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  26.09.2022 11:18:47

Ranní okénko - ČNB pravděpodobně podrží sazby na 7 %


Finanční trh má za sebou náročný týden. Po jestřábím zasedání Fedu si investoři uvědomili, že úrokové sazby mohou vystoupat až těsně pod 5 %. V prognóze nyní počítáme se sérií hiků: +75bb, +50bb a +25bb na následujících třech zasedání, což by dostalo sazby do rozmezí 4,50-4,75 %. Akciové trhy se po zasedání propadly a výnosy vládních dluhopisů stoupaly během jejich výprodeje. Napětí v eurozóně dnes se začátkem obchodování setrvá, jelikož parlamentní volby v Itálii vyhrála krajně-pravicová strana pod vedením Giorgia Meloni. Ta se nechala se slyšet, že naváže na fiskální politiku M. Draghiho. I přesto ale posun v tamní politice směrem doprava může vyvolat nervozitu investorů a tlak na růst spreadů italských vládních dluhopisů, které ECB může případně tlumit pomocí programu OMT. V rámci něj má možnost zaměřit se na jednotlivé členské státy. Výsledek voleb v Itálii nepomůže euru, které má za sebou již tak náročný závěr týdne – během pátečního obchodování se EUR/USD dostal na 0,96. Nový týden odstartují výsledky průzkumů. Český statistický úřad dnes ráno vydal měsíční konjunkturální průzkum. Následuje mnichovský Ifo institut s výsledky IFO indexu, který historicky dobře vystihuje tamní ekonomickou situaci. Hlavní událostí ale bude zasedání ČNB a z globálního pohledu inflace v eurozóně.

V rámci tuzemského konjunkturálního průzkumu poklesly všechny pozorované složky. Jak domácnosti tak podniky se obávají nejisté ekonomické situace. Vysoké spotřebitelské ceny vedou k omezování výdajů, což následně společně s drahými energiemi vede k pesimismu mezi podnikateli a výrobci. Očekávaná utlumená ekonomická aktivita má i pozitivní stránku – zvolnění cenových tlaků. Saldo indexu měřící vývoj prodejních cen v příštích třech měsících sestoupilo o 4 body na 51, což je ale stále vysoké číslo. Na konci roku 2021 činilo 37. V poklesu měly pokračovat také Ifo indexy hodnotící vývoj německé ekonomiky. Stejně jako v pátek zveřejněné PMI ukáží pokles ekonomické aktivity a potvrzují tak obavy z recese na přelomu 2022/23.

Po klidném úterku a státním svátku (středa) následuje ve čtvrtek zasedání ČNB. Úrokové sazby zůstanou s největší pravděpodobností beze změny na 7 % a poslední vývoj inflace indikuje, že centrální bankéři již nebudou tlačeni zvýšit sazby ani na zasedání v Q4´22, což snižuje pravděpodobnost 25bb hiku, se kterým počítá naše prognóza. Prozatím necháváme prognózu beze změny a vyčkáme na čtvrteční tiskovou konferenci.

Inflace v Německu měla v září výrazně přidat na síle. Meziměsíčně se počítá s +1,5 % po 0,3 %, což by dostalo meziroční inflaci na 9,5 % z 7,9 %. Důvodem je vypršení některých protiinflačních opatření a přetrvávající externí cenové tlaky. Výsledek v Německu posune nahoru i inflaci v eurozóně, jelikož směrem nahoru se měly vydat ceny v ostatních velkých ekonomikách společného bloku. Konsensus trhu počítá s meziměsíční inflací na 0,9 % po 0,6 % a meziročně na 9,7 % po 9,1 %. 

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

05.03.2024Ranní okénko - Reálné mzdy v ČR pravděpodobně i na konci roku klesaly Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
18.12.2023Ranní okénko - Tento týden zasedá ČNB, šance na snížení sazeb rostou Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
01.11.2023Ranní okénko - Dnes zasedá Fed, sazby pravděpodobně nezvýší Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
03.08.2023Ranní okénko - Základní sazba zůstane na 7 %, ale jak to bude dál? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688