Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  27.09.2022 09:10:17

Hrozba recese v eurozóně se prohlubuje - Ranní okénko

Dnešní kalendář evropské trhy významnějším způsobem nerozpohybuje a ty tak jen těžko budou hledat impuls pro oživení ztraceného optimismu. Předsváteční úterek dostane do pomalejšího tempa i český trh a jediná zajímavější data tak budou zveřejňována v USA. Nápovědu ohledně dalšího vývoje v průmyslu přinese statistika objednávek zboží dlouhodobé spotřeby za srpen, z nemovitostního trhu pak bude – byť se zpožděním – zajímavý červencový S&P Case-Shiller index. V červnu meziměsíční statistika ukázala růst cen amerických nemovitostí o 0,4 %, kdy ve většině měst ceny rostly, sedm ze sledovaných ale hlásilo pokles. V červenci se poměr pravděpodobně bude dále posouvat ve prospěch poklesů. O chvíli později dorazí i statistika nově prodaných domů, kde trh očekává za srpen třetí pokles v řadě. Na konci dne pak ještě přijde informace ohledně americké spotřebitelské důvěry, kde trh čeká mírné zvýšení. Zhoršení je naopak očekávané u zítra zveřejňovaného průzkumu spotřebitelské důvěry v Německu z dílny GfK. Obavy ohledně německé recese přiživil již včerejší Ifo index, který skončil pod očekáváním trhu.

Srpnová statistika objednávek zboží dlouhodobé spotřeby pravděpodobně ukáže, že investiční nálada v USA klesá. Trh očekává meziměsíční snížení o 0,3 %, byť část může jít na vrub obecně více volatilní složce v sektoru dopravy (zejména letecké). Po očištění trh očekává růst objednávek o 0,2 %, stejně jako v červenci.

Prodeje nových domů v USA překvapily v červenci prudkým meziměsíčním poklesem o více jak 12 % a v srpnu by tak mělo dojít k určité stabilizaci. Trh očekává že se prodalo 500 tisíc domů, což by značilo další, ale jen zhruba 2% meziměsíční pokles. Důvodem je zejména prudké zvýšení hypotečních sazeb, dopady pak bude možné vidět i na výsledku HDP za třetí kvartál, jelikož investice domácností do nemovitostí hrají ve statistice též roli.

Spotřebitelská důvěra v USA podle Conference Board by v září měla stejně jako v srpnu mírně růst, a to zejména kvůli o něco lepší náladě díky klesajícím cenám pohonných hmot. To by se následně mělo odrazit pozitivně i v maloobchodních tržbách. Na druhou stranu samotná očekávání zůstávají pod dlouhodobým průměrem. V červencovém průzkumu dvě třetiny respondentů uvedly, že v následujících 12 měsících očekávají recesi, dál spotřebitelé negativně vnímají i vysokou inflaci.

Pohled zpět: 

Výhled na ekonomický vývoj v Německu se v září opět zhoršil, když Ifo index ukázal zhoršení jak v hodnocení aktuální situace, tak v budoucích očekáváních. Prohloubily se obavy z rychle rostoucích cen, zejména pak u energií. Důležitý je zejména index očekávání, který obecně poměrně dobře předpovídá další vývoj v německé ekonomice. Ten poklesl na hodnotu 75,2 (80,5 v srpnu; 79,0 očekávání trhu), která je hluboko pod dlouhodobým průměrem (96,6 za posledních 15 let). Zároveň jde o druhý nejhorší výsledek v historii indexu (po dubnu 2020).

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: David Vagenknecht, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688