Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Bydlení  |  27.09.2022 16:29:37

Čechy mířící do nájmů čekají tři kritické měsíce. Na jeden byt se nyní hlásí průměrně tři desítky zájemců, rekordman má 327 poptávek

Tři kritické měsíce. Tak by se mohla nazvat etapa, ve které se v současnosti nachází nájemní trh. A zkušenosti ze září ukazují, že toto hodnocení není nadsazené – hledání nájemního bydlení je v některých regionech takový problém, že se zájemci raději poohlíží v jiných městech. Ceny navíc stále nedosáhly svého maxima. Majitelé naopak mají nyní šanci pronajmout i takové nemovitosti, o které by v minulosti nebyl zájem, všímá si největší digitální realitní služba Bezrealitky. Pro mnohé z nich může podpronájem znamenat klíčovou finanční vzpruhu v době rostoucích nákladů.

Počet těch, kteří si hledají nájemní bydlení, od prázdnin skokově stoupl. Od poloviny léta totiž podnájem v souběhu shání vysokoškolští studenti, domácnosti, které chtěly bydlet ve svém, ale nedosáhnou na hypotéku, ale nově také široké skupiny lidí, kteří se musí kvůli rostoucím cenám uskrovnit a mění aktuální bydlení za levnější. Index, který určuje počet potenciálně dostupných bytů v poměru k těm, kteří nájemní bydlení hledají, je na nejnižší hodnotě od roku 2018.

Nejlépe to ilustrují čísla portálu Bezrealitky. Jen v září stoupl počet lidí hledajících nájemní bydlení o dalších 40 %, přičemž od března tohoto roku je počet poptávek zhruba na čtyřnásobných hodnotách. Množství reakcí, které si vymění zájemci s majiteli, se pak zvýšilo meziměsíčně 1,5krát.

V Praze a Brně je 35 % inzerátů kompletně uzavřeno a staženo do 72 hodin, polovina do osmi dnů od zveřejnění. Průměrně se v celém Česku na jeden inzerát hlásí 30 zájemců. V Praze je to však rovnou 43 a v Brně 38. Po odečtení bytů, které jsou s cenou nad aktuálním průměrem, se tyto hodnoty takřka zdvojnásobí. Ty nejatraktivnější inzeráty – ať už dispozicí, lokalitou nebo cenou, pak mají během tří dnů i více než 300 zájemců.

Kvůli tomu, že se nemovitosti rychle „točí“, je zároveň počet aktuálně nabízených bytů na historickém minimu. A to zejména v menších městech a regionech. Pro zájemce to znamená jediné – obrnit se trpělivostí a čekat na dobrou nabídku i několik týdnů. Domácnosti tak musí v některých případech navštívit až desítky bytů, než se s některým z majitelů domluví.

Problém pro majitele zvířat nebo singles

Aktuální situace navíc dopadá ještě silněji na některé konkrétní domácnosti. Složitější domluvu než v minulosti hlásí například majitelé domácích mazlíčků. Přestože česká legislativa domácí zvíře považuje za právoplatného člena domácnosti, situace v praxi je často jiná. Otevřený zákaz psů nebo koček se stává realitou i přímo v inzerátech.

Bezrealitky proto pro majitele spustily možnost označit svůj byt jako „vhodný pro mazlíčky“, aby je snáz propojily s majiteli domácích zvířat. Možnost využila už skoro dvacetina majitelů a byty mizí z nabídky ještě rychleji, než jaký je republikový průměr.

„Zájem je impozantní, ne však nečekaný. Domácího mazlíčka má každá druhá domácnost, což je opravdu velká skupina lidí. Vysoký zájem jasně dokazuje, jak složité je pro některé skupiny domácností v současnosti najít vhodné bydlení,“ všímá si Jan Škrabánek.

Další skupinou, která má v současnosti problém najít adekvátní bydlení, jsou jednočlenné domácnosti. Takzvaní singles totiž hůře snášejí růst nákladů za bydlení a často se musí stěhovat kvůli neúměrnému nárůstu cen energií. Východiskem se pro ně v době, kdy ceny menších bytů v přepočtu na plochu zdražují rychleji, než ty větší, stává spolubydlení. Na to se podle zjištění Bezrealitky začínají spoléhat i starší generace.

Tři měsíce, které ukážou

Situace by se však měla výhledově stabilizovat. Česko teď sice čekají tři měsíce, kdy se budou ceny nabízených nemovitostí dále zvyšovat a v některých lokalitách budou mít i charakter cenové bubliny. S koncem roku by se však mohl trh stabilizovat, a to přímo úměrně klesající poptávce, a hlavně rostoucímu počtu nemovitostí, které se do nabídky postupně dostanou.

Podle Škrabánka budou totiž studené měsíce a s nimi první střet s realitou nákladů na vytápění motivovat celou řadu majitelů objektů k již zmiňovaným podpronájmům. Týkat se to bude jak majitelů rodinných domů, tak domácností ve velkých bytech. Určitým trendem se může stát také dlouhodobý podpronájem zateplených rekreačních objektů a druhých domovů.

„Postupně by takto mohla vzniknout výrazná nabídka nemovitostí, která doposud chybí. Z mého pohledu se bavíme o desítkách tisíc nových míst k pronájmu napříč Českem,“ uvádí Škrabánek. „A to k oboustranné spokojenosti jak lidí, co bydlení hledají, tak těch, kteří nemovitosti vlastní.“

Jak se nyní pohybují nájemní ceny?

(volný trh, září 2022)

Praha – cca 312 / m2
Brno – cca 265 / m2
Ostrava – cca 170 / m2
Středočeský kraj – cca 230 / m2
Průměr ČR – cca 270 / m2


Bezrealitky jsou největší službou nabízející možnost přímého prodeje nebo pronájmu nemovitosti a zároveň jsou jedním z nejnavštěvovanějších českých realitních webů. Na českém realitním trhu se jejich prostřednictvím zrealizuje asi 20 % všech prodejů nebo pronájmů.
Měsíčně portál navštíví více než půl milionu zájemců o bydlení a v současnosti se jeho prostřednictvím prodá zhruba 800 a pronajme kolem 4000 nemovitostí měsíčně.



28.09. 13:09  prázdné byty (Pijack)
28.09. 11:06  prázdné byty (denda)
28.09. 10:35  prázdné byty (NoPip)
28.09. 02:52  klid nenastane prijde manie (pajk)

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688