Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  30.09.2022 08:58:55

Co bude s těžaři po přechodu blockchainové sítě Etherea na Proof of Stake

Ilustrační obrázek | zdroj CoinBank

V polovině září proběhl dlouho očekávaný přechod z konsenzu těžby metodou Proof of Work (PoW) na konsenzuální mechanismus těžby metodou Proof of Stake (Merge). Zatím co v rámci těžby metodou PoW používali těžaři k těžbě specializované výkonné počítače, které vypočítávaly složité matematické úlohy a jen těžař, jenž skrytou úlohu v systému vypočetl jako první, získal nárok na odměnu v podobě nově vydaných tokenů, tak v rámci těžby PoS tato soutěž odpadá a odměna se dělí poměrným dílem podle výše uzamčených vkladů mezi samotné validátory. Aby se kdokoliv mohl stát tzv. "validátorem", tj. tím, kdo ověřuje oprávněnost transakcí, musí nejdříve na speciální adresu vložit a uzamčít minimálně 32 etherů (ETH). 

Poté, co bylo ohlášeno finální sloučení obou blockchainových řetězců a přechod jen na vrstvu konsenzu PoS, začaly se zároveň s tím ozývat otázky, co bude se všemi těmi těžaři, kteří si i třeba nedávno pořídili těžební hardware, popřípadě svůj stávající hardware inovovali.

Exodus těžařů Etherea: Kdo z toho bude mít prospěch?

Pojďme si tedy o tom říct něco bližšího. Stejně jako v případě Bitcoinu existuje specifické těžební zařízení určené výhradně k těžbě ETH. Přesto, že výše zmíněný Merge byl dlouho dopředu komunikován v celé komunitě, stejně vygeneroval mnoho nespokojených hráčů. Ti se nechtějí smířit s tím, že jím jejich investice přestane vydělávat a dokonce se stane v podstatě bezcennou. Aby tak tito hráči zabránili sloučení a přechodu na PoS, pokusili se celou událost bojkotovat. Usilovali o zrušení celého upgradu jinak označeného jako EIP-1559 a dokonce hrozili novým forkem Etherea. V podstatě se snažili dělat vše pro to, aby po přechodu na konsensuální model PoS, těžba Etherea zcela zanikla a hashrate neklesnul na nulu.

K tomu jim zakladatel platformy Ethereum, Vitalik Buterin, vzkázal, že původní blockchain Ethereum Classic bude i nadále fungovat pomocí PoW. Zároveň dodal, že:

„Migrace z Etherea na Ethereum Classic se zdá být nejjednodušším řešením.“

Proč ne přechod k těžbě Bitcoinu?

Ethereum hardware (GPU) není pro těžbu bitcoinu (BTC) výhodný. Vzhledem k současné úrovni obtížnosti sítě Bitcoin. Těžaři BTC před lety opustili GPU a přešli na výkonnější technologii ASIC, díky níž je těžba na GPU nerentabilní. Navíc když ASIC zpracovává biliony operací za sekundu, což je řádově více než GPU.

Další aspektem, který v podstatě znemožňuje migraci k těžbě BTC je technický aspekt obou sítí, který může představovat kvůli vzájemné nekompatibilitě velkou překážku. Těžaři ETH tak budou mít problémy kvůli nekompatibilitě algoritmických standardů. Například výkonný ASIC miner E9 nebude možné po sloučení pro BTC používat, protože je kompatibilní pouze s algoritmem Etash (ETH), a nikoli SHA256 (BTC).

Těžba po Ethereum Merge

Těžařům, kteří nechtějí svůj hardware úplně odepsat, se tak nabízí potencionální změna zaměření těžby. Je více než pravděpodobné, že všichni těžaři svou těžbu neukončí, ale nejspíš se přesunou k jiným projektům, kde těžba může nabídnout dostatečné výnosy, aby mohli v těžební činnosti pokračovat. Takovými projekty může být těžba mimo jiné RavenCoin, Conflux, anebo již zmíněný Ethereum Classic. 

Grafické procesory, které pracují s Ethereem, lze bez jakýchkoli nevýhod nakonfigurovat na jiné projekty, které podporují Etash nebo Dagger Hashimoto (základ pro PoW ETH). Nehledě na fakt, že vybavení těžařů Etherea nebude zcela zastaralé. Odliv těžařů Etherea do sítě Bitcoinu tedy nepřipadá v úvahu.

Ethereum Merge a řešení na 1. i 2. vrstvě

Jeden z vedlejších účinků přechodu ETH na PoS plně postihne blockchainy, které konkurují hegemonii Etherea, takzvaní "Zabijáci Etherea". Takto označovanými kryptoměnami jsou nejčastěji Solana, Cardano, Avalanche, Tron, Polkadot nebo Radix. Tyto kryptoměny využily pro svůj základ fungování právě architekturu ETH. Uživatele však lákaly na drobné odlišnosti typu ekologičtější provoz, rychlejší zpracování transakcí, lepší škálovatelnost, nižší poplatky za plyn atd. Merge, doplněn budoucími upgrade, však tyto výhody těchto kryptoměn nadobro změní.

Ethereum má velkou uživatelskou a vývojářskou základnu, takže tento boj bude těžké vybojovat. Mnohé se však může změnit, zejména v kryptosvětě. Je velmi pravděpodobné, že Ethereum a ostatní L1 a L2 nakonec v budoucnu budou pracovat v provázaném ekosystému. Migraci těžařů ze sítě Ethereum do jiných PoW blockchainů však bude jistě stát za to sledovat.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Přečtěte si více o Ethereu



Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

Ne 13:24  Bitcoin po rekordních ziscích strmě padá Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
22.03.2024  Do halvingu bitcoinu zbývá měsíc, může hodně překvapit Martin Stránský (WBTCB)
16.03.2024  Bitcoin se blíží magické hranici, následuje ho zlato Martin Stránský (WBTCB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688