Jihočeský kraj (kraj-jihocesky.cz)
Z regionů  |  06.10.2022 00:00:00

Na Vrbenských rybnících byla zprovozněna ptačí pozorovatelna, investice si vyžádala náklady 2,5 mil. korun. Zdarma a po celý rok

Otevřeno celý rok. Bez placení vstupného a bez obsluhy. Všichni profesionální i amatérští ornitologové jsou srdečně zváni k návštěvě nové pozorovací věže na okraji rybníka Starý Houženský v ptačí oblasti Českobudějovické rybníky. Potvrdil to ve čtvrtek 6. října během slavnostního zprovoznění stavby hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba s tím, že počínaje tímto dnem je věž zpřístupněna veřejnosti.

„Já jsem rád, že vedle důležitých infrastrukturní staveb, které řešíme, a to jsou vlastně dopravní stavby, obchvaty, sociální domovy nebo domovy pro seniory, nemocnice, školy a další velké věci, je pro nás také důležité, aby vznikaly tyhlety malé stavby, které sice nejsou nějak nákladné, ale jsou pro nás důležité z pohledu cestovního ruchu a ochrany přírody. A to tahle pozorovací věž bezesporu je,“ řekl hejtman Kuba. Pozorovací věž vybudoval v rámci své působnosti v oblasti ochrany přírody a krajiny Jihočeský kraj. Cílem bylo umožnit veřejnosti sledovat vodní ptactvo v jeho přirozeném prostředí bez narušení jejich životních cyklů. Investice si vyžádala náklady 2,5 milionu korun

Rozhlednu tvoří jednoduchá dřevěná konstrukce složená z nahrubo opracovaných kmenů, větví a prken. Pro pozorovatele bude přístupná po lávkách usazených na kůlech v zemi. Má tvar trojbokého jehlanu se základnami o délce 7,5 a výškou 9,3 metru. Zastavěná plocha pozorovatelny činí zhruba 30 metrů čtverečních. Přístupná je z parkoviště Rekreačního a kongresového centra Nové Dvory po dubovém chodníku skrz rákosí.

Českobudějovické rybníky, jehož je Starý Houženský rybník součástí, se nacházejí nedaleko dvou nejlidnatějších městských sídlišť Máj a Vltava a patří mezi oblíbenou návštěvnickou lokalitu. „Krajina je zde specifická svojí bohatou faunou i florou a zarostlými mokřady, vodními plochami a strouhami poskytujícími útočiště vzácným druhům ptactva. Věřím, že milovníci přírody uvítají možnost sledovat je v jejich přirozeném prostředí i poslouchat jejich zpěv,“ doplnil první náměstek hejtmana František Talíř, který má ve své gesci oblast cestovního ruchu a požádal všechny návštěvníky, aby svým chováním nenarušovali tamní prostředí. „Jde o společný domov nás všech, lidí i živočichů,“ dodal Talíř.

"Protože víme, že k nám někteří hosté často zavítají především za účelem pozorování ptactva, které žije opravdu jen v této lokalitě, rádi jsme na projekt ptačí pozorovatelny poskytli náš pozemek. Bude nás těšit, když ji navštíví nejen zapálení ornitologové, ale i naši hoteloví hosté a milovníci piva," dodává majitel minipivovaru Kněžínek František Kněžínek.
 

Čt, 06.10.2022 - 11:36 Bc. David Hocke
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688