Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  06.10.2022 16:34:19

S hrozící recesí upřednostňují stratégové Citi technologie a americké akcie

Celosvětová ekonomika v příštím roce pravděpodobně zpomalí a technologické akcie a americké akcie obecně vypadají více atraktivní, domnívají se stratégové Citigroup. Do konce roku 2023 očekávají tito stratégové vedení Robertem Bucklandem 18% návratnost celosvětových akcií, ale varují, že „to bude pravděpodobně kolísavá jízda“.

Do hry se podle nich vrátí růstové strategie, protože zaměření investorů se přesune od vyšších sazeb brzdících růst k výnosům. "Máme podezření, že pozornost investorů se bude stále více přesouvat k rizikům pro zisky na akcii," napsali stratégové v komentáři. „Směrujeme tedy naše doporučení k těm trhům a sektorům, kde by se zisky na akcii měly při globálním zpomalení držet lépe,“ dodali a navýšili váhu globálních technologických akcií na „overweight“.

Globální technologické akcie byly letos těžce zasaženy, když mnohé centrální banky po celém světě zvyšovaly sazby, což si vybralo daň na vysokých valuacích. Index MSCI World Information Technology Index ztratil v roce 2022 téměř 30 % své hodnoty, zatímco americký index Nasdaq 100 klesl o 29 %. Globálně vnímá Buckland a jeho tým prognózy zisků jako „příliš vysoké“ - konsensus růstu zisku na akcii u MSCI AC World je letos 10 % a v roce 2023 6 %.

05

Přitom na rok 2023 očekávají stratégové Citigroup naopak pokles zisků o 5 %, což je v souladu s růstem globálního HDP pod trendem a inflací nad trendem. Poznamenávají však, že by měl být mnohem mírnější než průměrný pokles zisku na akcii v posledních třech velkých globálních recesích, který činil 31 %.

Investoři by měli nadále upřednostňovat defenzivní akcie před jejich cyklickými protějšky a také se zaměřit na sektory s odolnými zisky, uvedli stratégové. Očekávají, že sektory zdravotní péče a technologií se budou „v recesi přiměřeně dobře“ držet. Jediným tradičně cyklickým sektorem, který se jim libí, jsou finance, protože ty by měly těžit z vyšších sazeb a úvěrová rizika jsou zde nižší než při předchozích poklesech.

Co se týče zemí, preference stratégů míří na americké a britské akcie. USA považují „během celosvětového zisku na akcii za více defenzivní než jiné trhy“, protože jejich relativní výkonnost bude i nadále posilovat silná měna. Pokud jde o Spojené království, je to jejich oblíbený „hodnotový obchod“ vzhledem k levnému ocenění a vysoké expozici na zámoří.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688