mmr.cz (MMR)
Dotace  |  03.11.2022 15:19:28

Podpoříme energetické úspory měst a obcí i ochranu klimatu. Navyšujeme investice z fondů EU - Bartoš

Vláda ČR schválila přesun přibližně 3 miliard korun mezi programy financované z fondů Evropské unie v období 2021-2027. MMR tak reaguje na současnou energetickou krizi a změnu socioekonomické situace, které způsobila ruská agrese na Ukrajině. Prostředky převedené z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) podpoří energetické úspory zejména měst a obcí financované z Operačního programu Životní prostředí (OP ŽP). Zároveň se zvýší finance na zvládnutí klimatických změn a Česká republika tak lépe dosáhne na plnění klimatických cílů EU.

„Nárůst cen energií a jejich nedostatek nás nyní trápí všechny a ani obce a města nejsou výjimkou. Investice do energetických úspor se nám zdají jako jedny z nejúčinnějších, a proto jsme se rozhodli z IROPu tuto oblast v rámci OP Životního prostředí posílit převodem 1 miliardy korun. Dalším důležitým krokem je urychlit přizpůsobení se změnám klimatu. Díky druhé části přesunu ve výši 2 mld. mezi těmito programy tak Česká republika dosáhne 100% naplnění povinného příspěvku z fondů EU na klimatické změny,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Převedené finanční prostředky budou moci čerpat převážně města, obce a další veřejné subjekty. Sníží se tak energetická náročnost veřejných budov, technologických procesů nebo se zlepší kvalita vnitřních prostor. Podporovaná budou i opatření zaměřená na výsadbu zeleně a úpravu vodního režimu v krajině i sídlech, či protipovodňová opatření. Zdrojem pro navýšení prostředků OP ŽP byl IROP z oblasti zaměřené na budování zelené infrastruktury měst a obcí, kde zájem žadatelů nebyl tak velký.

Záměr byl představen zástupcům Evropské komise a materiál vznikl v součinnosti s řídícími orgány IROP a OP ŽP. Po projednání vládou teď realokaci musí schválit relevantní monitorovací výbory a také Evropská komise. S realokací už souhlasila Rada pro fondy EU.

Celkem bude možné v České republice v rámci nové sedmiletky vyčerpat 550 mld. . Přehled všech vyhlášených nebo plánovaných výzev se pravidelně aktualizuje na zastřešujících stránkách https://www.dotaceeu.cz/cs/jak-ziskat-dotaci/vyzvy

Bartoš: Podpoříme energetické úspory měst a obcí i ochranu klimatu. Navyšujeme investice z fondů EU
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688