Inzerce (Inzerce)
Investice  |  16.11.2022 11:32:15REKLAMA

Krach FTX otřásl kryptotrhem – jak se vyhnout problémům?

Kryptoměnový trh zásáhla naprosto zásadní událost. Druhá největší kryptoburza FTX se stala insolventní. Tato burza byla velice oblíbená nejen mezi hodlery (dlouhodobými investory), ale především mezi tradery. Měla dokonce slogan “Created by traders for traders” (Vytvořena tradery pro tradery). Díky výhodným podmínkám přilákala mnoho retailových traderů a dokonce kryptofondů. Nyní je však otázkou, zda všichni tito tradeři, hodleři a fondy vůbec ještě někdy uvidí svůj kapitál.


Je tedy klíčové položit si otázku, jak takovou situaci řešit z pozice aktivního tradera, protože hodleři přeci jen mohou danou kryptoměnu poslat z burzy na hardware peněženku a držet ji v bezpečí. Pokud ale aktivně obchodujete krypto, jaké máte možnosti?

    
Odpovědí může být obchodní účet u brokera, který poskytuje obchodování kryptoměn pomocí CFD. Proč by tato varianta mohla být pro tradera lepší? Pojďme si v krátkosti představit několik hlavních důvodů:

1. České banky zatím nevědí, jak ke kryptoměnám přistupovat. Často se lze dočíst v médiích, že daná banka nedovoluje posílání vkladu na kryptoburzu nebo jsou zde problémy s výběry z dané kryptoburzy. U regulovaného brokera není s vklady a výběry problém, protože bance dané prostředky odchází/přichází od regulované entity.


2. Ochrana proti hackerskému napadení na krypto burze
– pokud by Vaše kryptoměny byly hacknuté a odeslané přes blockchain, máte velmi malou pravděpodobnost, že je získáte zpátky. V tomto jsou CFD kontrakty mnohem bezpečnější, jelikož se jedná přímo o instrument regulovaného subjektu.

3. Účetnictví – trader, který zvolí obchodování kryptoměn skrze CFD, určitě ocení podporu ze strany brokera v rámci daňového přiznání. Poskytnutí fiskálního reportu a vypočítání zisku se může určitě hodit, pokud provedete stovky obchodů. Kryptoburzy většinou poskytují výpis transakcí, ale vše si musíte spočítat sami.

4. Regulace a dohled – kryptoburzy nepodléhají příliš přísným regulacím, proto se každý trader, který vloží jakýkoli kapitál na kryptoburzu, vystavuje riziku ztráty veškerého kapitálu. Pokud burza zkrachuje, neexistuje zde žádný garanční fond jako u regulovaného brokera. Tato nevýhoda kryptoburz se doteď příliš neřešila a zejména u FTX, na kterou se pohlíželo jako na “Too big too fail”, toto málokdo čekal. Obchodování u brokera, který je regulován a veřejně obchodován na burze, Vám umožňuje sledovat jeho finanční zdraví a celkový stav.

5. Podpora a komunikace
– každý trader jistě ocení i dobrou podporu a komunikaci ze strany brokera. Zároveň je zde i výhoda fyzické pobočky. Víte, že firma někde sídlí a v případě potřeby ji lze navštívit. Máte přímé spojení se svými brokery telefonicky, případně e-mailem. V případě kryptoburz je to většinou jinak – často mění sídlo společnosti a případně ani žádné oficiální sídlo nemají. Spojení klienta (tradera či investora) s burzami není příliš efektivní a dané požadavky zaberou dny až týdny, pokud se jedná například o výběr nebo reklamaci příkazu apod.


6. Hedging s pomocí CFD kontraktů – pokud jste hodler a chcete hedgovat své pozice například při medvědím trhu, lze shortovat pomocí CFD kontraktů a nemusíte riskovat daný trade na kryptoburze.

Každý trader by si měl položit otázku, zda má smysl podstupovat riziko držení kapitálu na kryptoburze, pokud se zde nabízí možnost obchodovat CFD u regulovaného brokera, které kopírují cenu dané kryptoměny. Jestliže je Váš cíl obchodovat a nikoli hodlovat danou kryptoměnu, CFD může být pro Vás vhodnou volbou.


Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688