Export (export.cz)
Ze světa  |  28.11.2022 09:03:13

Čistá voda mezi pyramidami - česká nabídka pro Abúsír. Chrudimská firma Vodní zdroje Ekomonitor v Egyptě.

ČESKÁ NABÍDKA PRO ABÚSÍR: ČISTÁ VODA MEZI PYRAMIDAMI

Chrudimská firma Vodní zdroje Ekomonitor chce s podporu České rozvojové agentury nabídnout svou mobilní úpravnu Egypťanům v Abúsíru, kde se pitná voda dosud vyrábí výhradně ze silně znečistěného Nilu. Navazuje přitom na dobré jméno našeho vodárenství ještě z dob Československa.

Ilustrace: Shutterstock

Archeologickou lokalitu Abúsír není třeba českému čtenáři obšírně představovat. Pyramidové pole, v němž se nachází rozsáhlá nekropole staroegyptských panovníků období 5. dynastie, řada soukromých hrobek a dalších staveb, prozkoumávají v rámci své koncese čeští egyptologové již více než 60 let. Na dohled od pyramid ovšem leží stejnojmenná obec, kde společně s oblastí Badrašín žije přes 200 tisíc lidí. Každodenní život tu kontrastuje se vznešeností starověkých památek: přítoky egyptského veletoku se proměnily ve stoky plné odpadků a jediným zdrojem pro úpravu vody je právě blízký, extrémně znečištěný Nil. Efektivní řešení úpravy pitné vody je přitom podle řady mezinárodních studií hlavním předpokladem pro růst životní úrovně místních obyvatel. Zásobování pitnou vodou má navíc pozitivní dopady do řady ostatních sektorů, jako jsou zdravotnictví, školství nebo zemědělství, a vede k nastartování růstu místní tržní ekonomiky.

Alternativou pro přetíženou vodárenskou síť v Abúsíru by mohl být projekt chrudimské společnosti Vodní zdroje Ekomonitor, která chce místním ve spolupráci s firmou G-Servis Praha nabídnout svou mobilní úpravnu vody jako záložní či posilový zdroj. Projekt v podobě studie proveditelnosti podpořila v rámci programu B2B Česká rozvojová agentura. „Zvažujeme dvě varianty. Buď naši kontejnerovou úpravnu dodáme do místní vodárenské společnosti, která díky ní posílí svou vlastní technologii, nebo ji napojíme na čtyři hloubkové vrty v Abúsíru. Jsou nepoužívané, a tak čekáme ještě na chemické a biologické rozbory, musíme změřit vydatnost vrtů. Obecně se ale dá říct, že podzemní voda je kvalitnější a náklady na její úpravu jsou nižší, než je tomu u povrchových zdrojů,“ vysvětluje Tomáš Kašpar, projektový manažer Ekomonitoru.

Přítoky Nilu, z něhož se získává voda pro úpravu, se v Abúsíru proměnily ve stoky plné odpadků. Foto: Ekomonitor

ODOLNÁ, ALE SNADNÁ TECHNOLOGIE

Chrudimská firma má s podobnou technologií, kterou dodává zabudovanou do klasického lodního kontejneru, bohaté zkušenosti. Mobilní úpravnu nyní dodává společnost do Sýrie a podobné vodárenské zařízení z Chrudimi míří příští rok také do Kambodže. Podle Tomáše Kašpara je důležité zvolit správnou technologii, která musí být odolná a zároveň jednoduchá na údržbu. „V rámci rozvojových projektů se snažíme najít nejvhodnější technologii pro efektivní úpravu vody. S místními odborníky konzultujeme na základě analýz neupravené vody nejlepší řešení pro danou lokalitu,“ říká projektový manažer Ekomonitoru.

Chrudimským specialistům na úpravu vodyEgyptě pomáhají nejen osobní kontakty, které si vybudovali během působení v Sýrii, ale také dobré jméno někdejšího Československa. Konkrétně pak čerpadla od firmy Sigma, které egyptští vodohospodáři znají a používají. Samotná reputace výrobku ale nepomůže, pokud si ho zákazník nebude moci prohlédnout „na živo“. A právě takový referenční projekt se Ekomonitoru povedl v Sýrii, kam v roce 2021 společně s firmou G-Servis Praha a Sweco Hydroprojekt dodal mobilní čistírnu odpadních vod pro místní nemocnici.

VÁZANÝ DAR SE OSVĚDČIL

Česká firma, která loni oslavila třicet let na trhu, by na studii proveditelnosti ráda navázala samotnou dodávkou technologie. Jenže aby podobné projekty neskončily v šuplíku, je nutné najít investora. Jelikož jsou místní zdroje velmi omezené, hledají egyptští vodohospodáři donory nejčastěji mezi zahraničními rozvojovými agenturami nebo neziskovými organizacemi. V úvahu připadá i jiná forma financování ze strany českého státu. „Nám se v Sýrii osvědčil vázaný finanční dar. Kromě toho, že dokáže napřímo příjemce propojit s českou firmou, přináší i výhody v jinak zdlouhavých celních formalitách,“ připomíná Tomáš Kašpar.

BLAHOSLAV HRUŠKA

&

??

 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

 

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688