Export (export.cz)
Ze světa  |  28.11.2022 14:21:04

Rumuni mají zájem o česká „smart“ řešení


České společnosti, které působí v oblasti „smarttechnologií, mohou využít rostoucí poptávky v Rumunsku. S ohledem na dlouhodobý strategický význam ICT sektoru a jeho plánovanou vládní podporu je pro české inovátorské firmy rumunský trh mimořádně perspektivní. Potvrdila to listopadová průřezová prezentace českých inovativních „smart“ řešení pod názvem „City for the Future 2022“, nebo také „Innovation Patways Romania“.

Ilustrační foto: Shutterstock

Velvyslanectví ČR v Bukurešti identifikovalo ICT, respektive smart technologie jako velké téma a zařadilo jej jako významnou oborovou příležitost. Velkou průřezovou prezentaci českých firem uspořádalo ve spolupráci se zahraniční kanceláří CzechTrade v hlavním městě Bukurešti a poté ve městě Sinaia v župě Prahova. Na prezentaci ve městě Sinaia velvyslanectví kooperovalo s clusterem Wallachia Cluster Consortium.

ŽÁDNÉ SAMOÚČELNÉ HRAČKY

Podzimní projekt významným způsobem přispěl k otevření diskuse o potřebnosti smart řešení v Rumunsku a představení potenciálu českého hi-tech průmyslu. Kladli jsme důraz na aplikovatelná řešení, mnohdy překvapivě jednoduchá, která nicméně mohou zvyšovat kvalitu života ve městech a obcích. Snahou bylo nabídnout koncepční hi-tech alternativy, užitkové „smart“ hodnoty a nikoliv samoúčelné „hračky“ vývojářů.

Třídenního jednání v hlavním městě Bukurešti a ve městě Sinaia se zúčastnilo osobně a prostřednictvím asociací případně on-line přes 20 českých inovativních firem. Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky zastupoval Miroslav Scheiner, manažer pro speciální projekty ze sekce EU a mezinárodního obchodu.

Rumunskou stranu reprezentovaly organizace sdružené v rámci neformálního inovativního clusteru Wallachia Cluster Consortium, dále organizace zřizované municipalitami, integrátoři, clustry, představitelé oborových asociací, zástupci významných stavebních firem, resp. městských dopravních společností a v neposlední řadě činitelé vysokých škol.

Rumunskou státní správu zastupovali státní tajemník ministerstva dopravy a infrastruktury Ionut Savoiu a generální ředitel ministerstva zemědělství Viorel Morarescu.

Celkem se akcí aktivně účastnilo několik desítek konkrétních zájemců z celého Rumunska.

JEDNÁNÍ ČESKÝCH FIREM

Rumunskému auditoriu se v Bukurešti a poté v Sinaia představily následující české firmy:

  • Exportní aliance Elements for Smart City, která zastupuje 16 firem
  • Moram CZ – infrazářiče ve službách oprav povrchů silnic
  • EV Expert – specialisté na nabíjecí stanice
  • Synponanotechnologie, úpravy povrchů
  • Brněnské komunikace – nabídka řešení dopravy
  • Munipolis – chytré komunikační sítě
  • mmcite ro – spojení smart řešení s designem

Po oficiálních prezentacích byly pro české společnosti připravené B2B jednání a konzultace. Dle oboustranných reakcí účastníků přinesly první pozitivní výsledky, na kterých lze stavět. Byly dohodnuty konkrétní formy spolupráce i následná jednání včetně návštěvy rumunských firem a lokalit jako například výjezd exportní aliance do župy Prahova. S hospodářskou komorou této župy velvyslanectví dlouhodobě spolupracuje.

V případě zájmu o bližší informace kontaktujte ekonomický úsek velvyslanectví v Bukurešti.

Rudolf Opatřil, ekonomický rada, Velvyslanectví ČR v Bukurešti


 

Díky našim firmám o nás ví celý svět

 

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688