Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Komodity  |  01.12.2022 09:24:55

Pohonné hmoty v ČR rychle zlevňují, nafta je nejlevnější od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Zlevňování však může brzy skončit, kvůli proticovidovým protestům v Číně

Ceny paliv v ČR se za týden opět snížily o více než korunu a průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla pod 40 korun za litr. Aktuálně se u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 39,34 , před týdnem byl o 1,17 koruny dražší. O 1,85 koruny na litru zlevnila cena nafty, za litr teď řidiči dají průměrně 41 . Nafta je tak nejlevnější od letošního 3. března, tedy od prvních dní ruské invaze na Ukrajinu.

V příštím týdnu pohonné hmoty dále výrazně zlevní, benzín o zhruba korunu na litr, nafta o 1,70 koruny na litr. Pokračuje totiž pokles cen ropy na světových trzích a zlevňují rovněž paliva na komoditní burze v Rotterdamu. Koruna navíc během listopadu citelně. O více než pět procent, zpevnila vůči dolaru, což jen přispívá ke snížení cen pohonných hmot v ČR.

Ropa Brent za poslední dva týdny zlevnila o bezmála osm procent, v přepočtu do korun – tedy po zohlednění kursu – pak přibližně rovněž o osm procent. Velkoobchodně prodávaná nafta na burze v Rotterdamu stojí nyní v přepočtu do korun o přibližně sedm procent méně než před dvěma týdny. Tento vývoj teprve ještě čerpací stanice v Česku do svých cen plně promítnou.

V posledních dnech se však ve světě dochází k vývoji, který signalizuje zastavení zlevňování pohonných hmot v Česku, a to ve druhé polovině prosince.

Zaprvé, Čína v posledních dnech dává najevo, že by mohla zmírnit svá drakonická proticovidová opatření. O víkendu se lidé v řadě čínských měst bouřili proti pandemickým restrikcím v takové míře, že pozorovatelé hovořili o nejvíce konfrontačních nepokojích od událostí roku 1989, jež vyvrcholily masakrem na Náměstí nebeského klidu. Zdá se, že režim i pod vlivem těchto nepokojů může nyní zmírnit své covidové restrikce. To by rovněž povzbudilo čínskou ekonomiku. Očekávání trhů ohledně tempa otevírání čínské ekonomiky po covidu by rovněž byla příznivější. Oboje se pak promítne do výhledově silnější světové poptávky po ropě, neboť Čína je jejím největším globálním dovozcem. Růst poptávky po ropě by pak už tento měsíc trvaleji zastavil její současné zlevňování, ba nastal by růst ropných cen.

Zadruhé, šéf americké centrální banky Jerome Powell včera signalizoval, že v USA by mohlo dojít ke zmírnění stávajícího výrazného tempa utahování měnové politiky. To by znamenalo povzbuzení pro trhy, včetně těch s ropou, neboť vyhlídka rychle se zvyšujících úroků a tedy stále obtížněji dostupného financování a je dusivá. Mírnější postoj americké centrální banky ovšem znamená relativně slabší dolar, což efekt dolarového zdražení ropy po přepočtu do korun zmírní.

O víkendu také zasedá kartel OPEC a jeho spojenci v čele s Ruskem. Spíše však prodlouží stávající politiku přiškrcení těžby. K tomu, aby těžbu eventuálně producentské země navýšily, by bylo potřeba více zaručených zpráv, že Peking vskutku a citelně svá proticovidová opatření zmírní.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

04.12. 16:20  Nějaký kartel? (Esorimr)
04.12. 16:17  Nějaký kartel? (Esorimr)

Okomentovat na facebooku



Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688