Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  03.12.2022 14:39:05

První celý prosincový týden by se měl obejít bez výraznějších impulzů, hlavně makro

Přelom listopadu a prosince byl bez větších tržních impulzů, a tak se investoři zaměřili na makroekonomická data. V USA to byl především index ISM v průmyslu, který se propadl dle očekávání pod 50 bodů (hranice očekávání ekonomického růstu) na 49 při očekávání 49,7 bodu. Vedle tohoto výsledku Powell na svém vystoupení zopakoval dosavadní rétoriku o restriktivním přístupu k aktuální měnové politice Fedu, v rámci níž, mimo jiné, zmínil pravděpodobné zvolnění razance zvyšování sazeb. Avšak zopakoval, že vrchol sazeb bude pravděpodobně výše, než se uvažovalo v září. Tyto dva faktory (ISM průmyslu a pozvolnější zvyšování sazeb) si trh vyhodnotil jako náznak možného zmírnění restriktivní měnové politiky Fedu a naladil se pozitivně na riziková aktiva.

Zmíněný optimismus však zchladila páteční data o americké měsíční zaměstnanosti, která byla lepší, než se očekávalo. Což naopak nechává Fedu volnou ruku pro razantní přístup k měnové restrikci a trhy začaly na konci týdne vybírat zisky.

Pozitivní vývoj v průběhu týdne byl pak pátečními daty téměř vymazán. Konkrétně pak index S&P 500 přidal 0,5 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 vzrostla o 0,7 % t/t. Domácí index PX odevzdal 3,6 % t/t na 1198,6 bodu.

Společnosti na BCPP

Financial Times (FT) přinesly informaci o údajném plánovaném prudkém zvýšení daňového zatížení tabákových produktů v rámci EU. Dokument z Evropské komise, který má údajně FT k dispozici, hovoří například o plánovaném zvýšení minimální spotřební daně na krabičku cigaret (20 kusů) na 3,6 z aktuálních 1,8 EUR. Dokument rovněž údajně počítá s jistým dorovnáním daňového zatížení pro ostatní produkty, jako jsou vaporizéry či zahřívaný tabák. Z článku nejsou zřejmé konkrétní plánované parametry (sazby pro různé produkty či časový rámec apod.), nicméně další prudké zvýšení daňového zatížení tabákových produktů včetně novinek, jako jsou zahřívané cigarety, by byly negativní informací i pro domácí PMČR. Trh sice počítá s postupným zvyšováním daňového zatížení v sektoru, ale zmíněné parametry jsou dle našeho názoru nad současnými očekáváními. PMČR zakončil týden na 16880 (-0,4 % t/t).

Česká národní banka ponechala sazbu proticyklické kapitálové rezervy na úrovni 2,5 %. Tato sazba vzrostla od 1. října na 1,5 % s tím, že se bude dále zvyšovat o 0,5 p.b. od 1. ledna a od 1. dubna příštího roku až na zmíněnou úroveň 2,5 %. Vzhledem k silné kapitalizaci sektoru nepředstavuje tato úroveň pro jednotlivé banky zásadnější problém. ČNB zároveň ponechala současné limity při poskytování hypotečních úvěrů. ČNB dále konstatovala, že finanční sektor zůstává vysoce odolný vůči zhoršenému makroekonomickému vývoji. Erste Group zakončila páteční seanci na 706 (-1,9 % t/t), Moneta na 72,6 (-0,4 % t/t) a Komerční banka na 669,5 (-8,5 % t/t), ale zde sehrálo roli obchodování bez nároku na dividendu.

Allwyn International zveřejnil předběžná čísla za třetí kvartál tohoto roku. Na konsolidované bázi vzrostly hrubé výhry o 11 % na 959 mil. EUR a očištěná EBITDA o 10 % na 320 mil. EUR. Za růstem je pokračující organický růst především v online segmentu. Podle skutečných ekonomických podílů (pro-rata) pak hrubé výhry vzrostly o 12 % r/r na 734 mil. EUR a očištěná EBITDA o 19 % na 204 mil. EUR. Dosavadní vývoj od začátku roku je v souhrnu víceméně v souladu s očekáváním managementu. Podnikání společnosti není v současné chvíli ovlivněno žádnými protipandemickými opatřeními ani dopady války na Ukrajině. Také vysoká inflace má jen omezené negativní dopady vzhledem k tomu, že náklady na energie a personální náklady tvoří jen relativně malou část z celkových nákladů. Zveřejněná čísla navazují na pozitivní vývoj v předchozích kvartálech a potvrzují odolnost obchodního modelu společnosti vůči současnému zhoršenému makroekonomickému prostředí.

Nejvíce rostoucí akcií týdne bylo TMR (580 , +11,5 % t/t). Titul se obešel bez konkrétních firemních informací, avšak aktuální ochlazení počasí může být příznivou zprávou pro firmu s ohledem na možnost zahájení zimní sezóny. Současně se titul poslední dobou ocital pod prodejním tlakem, který již mohl přilákat investory. Naopak nejvíce klesající akcií týdne vedle KB (669,5 , -8,5 % t/t), která se obchodovala bez nároku na dividendu byla Pilulka (665 či -6,5 % t/t). Titul se obešel bez firemních informací. Menší velikost společnosti a likvidita všeobecně působí na volatilitu titulu.

Výhled na příští týden

První celý prosincový týden by se měl obejít bez výraznějších impulzů. Zájem investorů se tak bude opětovně upínat k průběžným makroekonomickým indikátorům. Data za ISM služeb či indexy spotřebitelského sentimentu v USA by měly stále vykazovat solidní úrovně, což by mělo odrážet poslední čísla ze zaměstnanosti a umožňovat Fedu realizovat svoji restriktivní měnovou politiku. Potvrzení relativně příznivých čísel u zmíněných makrodat může zvýšit ostražitost investorů vůči nadcházejícímu zasedání Fedu (14.12.). Celkově jsme tedy pro akcie na příští týden neutrální vzhledem k absenci výraznějších impulzů.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na pondělní podnikové objednávky za říjen (oček. +0,7 po +0,3 % m/m), ISM služeb za listopad (oček. 53,5 po 54,4 bodu m/m), páteční průmyslová inflace PPI za listopad (oček. 5,9 po 5,7 % r/r) a spotřebitelský sentiment měřený univerzitou v Michiganu na prosinec (oček. 56,9 po 56,8 bodu m/m). V Německu se zaměříme na úterní podnikové objednávky za říjen (oček. +0,1 po -4,0 % m/m) a středeční průmyslovou produkci za říjen (oček. -0,6 po +0,6 % m/m).

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688