Redakce (Bydlet.cz)
Tiskové zprávy  |  17.01.2023 00:00:00

Winy Maas a studenti Fakulty architektury ČVUT představí zelená města budoucnosti

Zdroj ČVUT

V Praze 17. ledna 2023 – Studentky a studenti nizozemského architekta a urbanisty Winyho Maase z ateliéru MVRDV, který v akademickém roce 2022/2023 působí jako hostující profesor na Fakultě architektury ČVUT, představí své práce na výstavě Biotopia. Jak by mohla vypadat velká města budoucnosti, jejichž infrastrukturu nahradí biologické složky? A jak sladit v dokonalou harmonii moderní design s bující flórou a faunou? Odpovědi na ty nejsmělejší otázky týkající se urbanismu a životního prostředí nabídne výstava, jejíž vernisáž proběhne v atriu Fakulty architektury ČVUT v Praze (Thákurova 9) ve středu 18. ledna v 19 hodin. Výstavu zde bude možné navštívit do 20. února.


Studenti architektury vedení Winym Maasem a jeho spolupracovníky z výzkumného think-tanku The Why Factory se v zimním semestru věnovali nejzávažnějším globálním problémům současnosti a jejich dopadu na život ve městech. Zabývali se širokou škálou témat od lokální městské produkce potravin po úplnou soběstačnost metropolí, zkoumali například i způsoby, jak docílit toho, aby města svítila jen když je to potřeba. „Jsem zastáncem hustších, zelenějších, atraktivnějších a obyvatelnějších měst,“ přibližuje východiska své práce Winy Maas. Vizionářskou Biotopii, jež se ocitla i v názvu výstavy, vidí jako svět, kde je vše, co lidé a ostatní organismy potřebují k životu, dodáváno samotným městem bez uhlíkové stopy a dalšího ničení planety.

Winy Maas je první osobností, jež přijala roli hostujícího profesora na Fakultě architektury ČVUT. „Ateliér hostujícího profesora má za cíl přivést na fakultu mezinárodně uznávané architekty, aktuální témata i nové metody výuky. Jsem nadšený, že můžeme našim studentům a studentkám nabídnout dva semestry pod vedením právě Winyho Maase a věřím, že bude inspirací i obohacením pro akademickou obec i odbornou komunitu,“ říká Dalibor Hlaváček, děkan Fakulty architektury ČVUT v Praze. „Spolupráce s Winym Maasem byla pro nás výzva i úžasná příležitost. Byly to těžké měsíce skupinové práce, která otestovala naši vynalézavost, otevřenost i schopnost koordinace. Museli jsme změnit způsob, jakým přemýšlíme, abychom mohli přijít s inovativními nápady, abychom mohli snít,“ charakterizuje práci v ateliéru Barbora Strnadová, studentka magisterského programu. „ Analyzovali jsme vliv člověka na přírodu, ale také potenciál přírodních materiálů. Navrhli jsme řadu designových řešení kompenzujících nadměrné využívání zdrojů planety Země a vytvořili biosvět, kde mohou lidé žít v symbióze s přírodou,“ dodávají další ze studentek Lucie Řeháková a Magdaléna Pourová.

Winy Maas, profesor na Technické univerzitě v Delftu, spojuje praxi s výzkumem. Je zakladatelem think-tanku The Why Factory, který zkoumá možnosti rozvoje měst budoucnosti, a ateliéru MVRDV, oceňovaného za inovativní přístup k architektuře budov, měst i krajiny. Mezi nejznámější stavby MVRDV patří například nizozemský pavilon na EXPO 2000, amsterdamský Crystal Houses s unikátní fasádou ze skleněných cihel nebo velkolepá tržnice Markthall v Rotterdamu. V ateliéru vznikl i návrh prvního veřejně přístupného depozitáře uměleckých děl na světě Depot Boijmans Van Beuningen. Energeticky udržitelná budova v centru Rotterdamu má tvar obří salátové mísy pokryté zrcadly a na její střeše je březový les. V Česku se architektonická kancelář MVRDV loni zúčastnila soutěže na budovu Moravského židovského muzea Mehrin v Brně.



Fakulta architektury ČVUT v Praze (FA ČVUT) je nejstarší a největší institucí u nás poskytující vzdělání v oboru. Nabízí studentům propojení teorie a praxe, její pedagogický sbor tvoří špičkoví architekti, urbanisté a designeři. FA ČVUT pracovištěm orientujícím se na výzkumnou, vědeckou a uměleckou tvůrčí činnost. Zdejší studenti a absolventi se každoročně umisťují na předních příčkách respektovaných studentských architektonických a designérských soutěží. Více informací najdete na www.fa.cvut.cz.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688