Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Podnikání  |  17.01.2023 14:26:04

Digitalizace je budoucností finančního sektoru. Česko v ní ovšem zaostává

Z nedávného přehledu společnosti McKinsey & Company vyplývá, že 51 procent bankrentabilitu vlastního kapitálu nižší než náklady na vlastní kapitál.[1] Podle expertů z poradenské skupiny Moore Global je jednou z hlavních příčin jejich pomalá digitalizace. Ta naopak dosahuje vysoké úrovně u startupů a dalších progresivních společností působících v oblasti financí. Experti dále poukazují na nezbytnost digitalizace pro budoucí rozvoj finančních institucí a na fakt, že ve srovnání se západními státy si Česká republika nevede v oblasti digitalizace zrovna uspokojivě.

Bankovnímu sektoru začaly v posledních letech sekundovat fintech startupy. Díky chytrým technologiím mohou svým zákazníkům nabízet nové produkty a služby, jež klasické bankovní společnosti ve své nabídce nemají. „V posledních pěti letech jsme byli svědky většího množství inovací než za předchozích pět století. Je zřejmé, že mnoho tradičních hráčů není na tuto situaci připraveno,“ komentuje Ewen Fleming, vedoucí skupiny finančních služeb v mezinárodní poradenské skupině Moore Global, a dodává: „Tradiční banky musí přehodnotit svůj smysl a diverzifikovat zákaznickou základnu tak, aby vybudovaly ziskovější části podnikání, a přitom stále efektivněji řídily rizika.“

Tradiční banky tlačí k inovacím také rozvíjející se fintech, který je rychle se vyvíjejícím segmentem. „Je možné očekávat, že pro toto odvětví bude klíčová aplikace nových technologií spíše než finanční procesy samotné a že sféra fintech bude integrovat stále více oblastí. Zároveň budeme svědky toho, že se klasické finanční instituce budou stále více přibližovat fintech firmám a rozdíly mezi těmito dvěma tábory se tak budou stírat,“ vysvětluje Petr Kymlička, partnera poradenské skupiny Moore Czech Republic.

Česko v technologiích zaostává

Finanční sektor v postkomunistických zemích, tedy i v Česku, se ve srovnání se západními státy stále jeví jako méně rozvinutý. „Zaostáváme v průniku technologií do tohoto sektoru. Fintech se u nás podílí na celkových výnosech finančního sektoru pouze jednotkami procent. Je to způsobeno především silně konzervativním přístupem, a to jak bank, tak jejich zákazníků,“ říká Petr Kymlička s tím, že během posledních let se tento stav zlepšuje, a to mimo jiné díky rostoucí digitální gramotnosti, lepší dostupnosti technologií nebo snižující se jazykové bariéře. „Do oblasti fintechu je navíc od investorů alokováno značné množství rizikového kapitálu, který je pro rozvoj projektů klíčový,“ uzavírá Petr Kymlička.


[1] www.moore-global.com/intelligence/articles/july-2022/a-radical-new-agenda-for-banks

Moore Czech Republic

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited (do září 2019 Moore Stephens International Limited) zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Moore Czech Republic sídlí v Praze a je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti s sebou pod značku Moore přivedli kromě svých pracovníků z dřívější společnosti BDO Advisory také specializované dceřiné společnosti Servodata, DataScript a S-COMP, které se orientují na poskytování komplexních služeb v oblasti IT a vzdělávání.

Více informaci na: www.moore-czech.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688