Redakce (Bydlet.cz)
Internet a telefony  |  24.01.2023 14:16:11

7 tipů k bezpečnějšímu chování na internetu

Zdroj Gopas

Hesla jsou základ. Musí být bezpečná, ne jednoduchá

Mnoho lidí stále ještě vytváří velmi slabá hesla, a to kvůli snadnému zapamatování nebo také často nemění defaultní hesla pro přístup ke správě zařízení. Vedle toho, že nastavují hesla slabá je problém také to, že často volí u všech zařízení stejná.

„Uživatelům bych doporučil nastavovat si hesla silná a jedinečná pro každé zařízení. Tam, kde je to možné pak nastavit i jiné bezpečnější možnosti ověřování, například pomocí certifikátů. Uživatelé by také měli dbát na pravidelnou aktualizaci softwaru svých zařízení,“ říká Roman Kümmel, odborník na IT bezpečnost z Počítačové školy GOPAS.

Na osobní údaje buďte opatrní

Vždy si dobře rozmyslete, komu na internetu poskytnete své osobní údaje. Jméno, adresa, emailová adresa, soukromý telefon a jiné citlivé údaje jako je třeba rodné číslo. Velmi citlivé je také zadávání platebních údajů. Ty udávejte jen a pouze v rámci ověřeného internetového bankovnictví, případně v důvěryhodných platebních branách. Pokud byste měli platit z veřejných míst na veřejné Wi-Fi dávejte ještě větší pozor. Pokud to není bezpodmínečně nutné, vyčkejte na bezpečnější připojení .

Zejména při placení dávejte pozor

Stále častěji se objevuje trik podvodníků vydávajících se za pracovníky banky, kteří zjistili napadení bankovního účtu a snaží se oběť přesvědčit, že jediná cesta k ochraně je převedení financí na jiný účet. Útočníci k přesvědčování využívají nejčastěji telefonního hovoru.

„Podobných útoků celosvětově přibývá a zaznamenáváme i nárůst takových kampaní v českém jazyce. Často se také jedná o útoky cílené, kdy se útočník zaměří na svou oběť, zná její záliby, rutiny a dle toho vymýšlí taktiku útoku. Rozpoznat, že se jedná o útok, bývá často velmi náročné i pro IT profesionály. Z těchto důvodů je nutné myslet na zabezpečení počítačů, mobilních telefonů, ale i síťových prvků, které každodenně používáme,“ říká Michal Merta, ředitel pražského Cyber Fusion centra společnosti Accenture .

Obezřetně na e-shopech i na e-bazarech

Zneužití on-line prodejů je lákavý cíl. I když se může zdát, že podvodným e-shopům už lidé neuvěří, pořád jde o úspěšnou metodu podvodu. Protože stále více lidí nakupuje prostřednictvím mobilních telefonů, váží se k tomu i podvodné aplikace, navázané na konkrétní prodejce.

Naletět můžete i při koupi zboží přes e-bazary, kdy z kupujících chtějí podvodníci vylákat údaje o platebních kartách. Častou metodou je přesměrování na jakýsi oficiálně vypadající formulář, do kterého by kupující měl vyplnit údaje o své platební kartě – buď kvůli úhradě nebo dopravě zboží.

Lidé by nejen při nakupování, ale při jakékoli činnosti v kyberprostoru, měli zpozornět, pokud je po nich vyžadováno cokoliv nestandardního. Žádné citlivé údaje, jako jsou informace o platebních kartách, přístupových heslech do internetového bankovnictví nebo heslech do důležitých služeb, by neměli nikdy sdělovat dalším osobám, a to jak osobně, tak na vyžádání po telefonu či e-mailu.

Stahujte jen ověřený obsah

Pokud stahujete hry, soubory, fotografie, videa či další obsah, dělejte to vždy prostřednictvím důvěryhodné platformy. Mnoho internetových stránek totiž nabízí obsah neověřený. A takto můžete své zařízení, ať už se jedná o počítač, telefon nebo tablet, snadno nakazit malwarem, který má často podobu populárních her nebo užitečných aplikací. Dopady mohou být různé. Zařízení se může zpomalit, naruší se jeho fungování, nebo bude ukradena část či veškerá vaše data. Útočníkem získaná data mohou být následně ve velké míře zneužita.

Používejte antivirové programy

„Pro větší bezpečnost na internetu se vyplatí investovat do softwaru pro internetovou bezpečnost. Antivirové programy totiž dokáží odhalit většinu malwarových hrozeb a chránit tak v první řadě vaše soukromí a počítač. Spolu s opatrností a dodržováním dalších pravidel to výrazně pomůže zajistit vaši bezpečnost na internetu,“ radí Ondřej Ševeček, odborník na bezpečnost z počítačové školy GOPAS.

Buďte opatrní při využívání veřejných počítačů

Rizikem je i využívání veřejně přístupných počítačů – například na úřadech, v hotelu, kempu nebo v internetové kavárně. Při otevření prohlížeče z veřejně dostupného počítače využijte anonymních oken.

„ Nezapomínejte po sobě zavřít použité aplikace a okna prohlížeče, odhlásit se z mailových profilů. Rozhodně nenechávejte uložená jakákoli přístupová hesla. Anonymizovaný prohlížeč po zavření okna smaže veškeré vámi vyhledávané informace a jiní uživatelé nebudou mít přístup k historii vámi navštívených stránek, dokonce ani k vašemu e-mailu. A pokud si sebou přinesete nějaká data na USB paměti, nezapomeňte ji v portu,“ říká Michal Černý, odborník na komunikační techniku ze společnosti Audiopro.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688